ΑΟΖ, Φώκλαντς, Καστελλόριζο

   Η στάση της Βρετανίας στα Φώκλαντς, δείχνει τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο.
   Η Ελλάδα, συμπεριφέρεται διστακτικά. Έχει όλα τα επιχειρήματα, αλλά:
... συζητά παρωχημένα θέματα υφαλοκρηπίδας ... αναφέρεται στη Χάγη ... δεν ρυθμίζει την ΑΟΖ με Αίγυπτο, Λιβύη, Κύπρο ... δεν τονίζει την αναξιοπιστία της Τουρκία σε διεθνές επίπεδο.
Via Diplomacy Γ. Πρωτόπαπας

 ♕ Χωρίς να παραβλέπεται η σημασία του διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών, κτλ. τελικά  τα πράγματα οδηγούνται εκεί που ισορροπεί το ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρών.


Εισαγωγή

Κοινός παρανομαστής Φώκλαντς Αιγαίου θεωρείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που δίνει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης ενεργειακών αποθεμάτων, ναυτιλίας και αλιείας στη χώρα που ανήκουν τα νησιά.

Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει μια μοναδική ευκαιρία, με αφορμή τις θέσεις της Βρετανίας για τα Φώκλαντ και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, να ασκήσει μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ΑΟΖ του Καστελόριζου ...  αναγκάζοντας τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις

Η Βρετανία, αν δεν υπερασπίσει την ελληνική ΑΟΖ, τότε θα είναι σαν να ακυρώνει τις εδαφικές της διεκδικήσεις στα Φώκλαντ.
Ωστόσο η κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει στην παραπομπή του θέματος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αγνοώντας ηθελημένα ή μη, ότι η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ.

Το ιστορικό των Φώκλαντς

... απαραίτητο για την κατανόηση της μακροχρόνιας διένεξης Αργεντινής – Βρετανίας και της διασύνδεσης με το πρόβλημα του Αιγαίο

Η νέα κρίση

Με αφορμή Βρετανικές εξερευνήσεις για πετρέλαιο γύρω από τα Φώκλαντ, τον Μάιο του 2009, η Βρετανία απέρριψε αίτημα της Αργεντινής για διαβουλεύσεις για τη μελλοντική κυριαρχία των Φώκλαντ

Η Βρετανία επιθυμεί να διαχειριστεί τα  αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και να χρησιμοποιήσει την ΑΟΖ τους για να αξιώσει κυριαρχικά δικαιώματα πάνω σε μια τεράστια περιοχή της Ανταρκτικής.

Τα τεράστια ορυκτά αποθέματα της Ανταρκτικής ίσως να μην αφήσουν αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναζητεί απεγνωσμένα νέες πηγές ενεργείας

Από γεωστρατηγική άποψη είναι επίσης σημαντικά, διότι βρίσκονται 5 χλμ. από το Στενό της Μαλάκα και το Πέρασμα Ντρέικ, και δίνουν τον απόλυτο έλεγχο του Νότιου Ατλαντικού

Περιοχές της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να καταστούν κατοικήσιμες ... με ενδεχόμενο τεράστιο ορυκτό πλούτο, Η βρετανική κυριαρχία των Φώκλαντ διευκολύνει  ευρωπαϊκή εδαφική διεκδίκηση επί του νότιου ημισφαίριου  ... τα νησιά ... θα μπορούν να στηρίξουν υποδομή για ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις εξόρυξης πόρων στην Ανταρκτική.

Φώκλαντ και Καστελόριζο

Η ένταση στα Φώκλαντς... είναι ευκαιρία για την Αθήνα να δημιουργήσει ΑΟΖ στην περιοχή Καστελόριζου/Μεγίστης, ... είναι γεωστρατηγικά σημαντικό σημείο οροθέτησης μιας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που αποκλείει την Τουρκία ... μπορεί έτσι να οδηγήσει την Τουρκία σε αδιέξοδο ... σε σχέση με τις εδαφικές της διεκδικήσεις

Με βάση τα άρθρα 55, 56, 57, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 που υπογράφηκε στο Montego Bay της Τζαμάικα,
  • η ΑΟΖ μπορεί να φτάσει τα 200 νμ.
  • το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα:
     - στην διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών, ζώντων ή μη, των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας, καθώς και
     - στην εξερεύνηση και οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων
Στο άρθρο 121, παράγραφος 2
  • όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και 
  • η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
  • κατάργησε τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας

Το status quo του Αιγαίου

Η Ελλάδα από το 1936 έχει χωρικά ύδατα 6 νμ.
Αυτό καλύπτει 43.5 % του Αιγαίου Πέλαγους, με την Τουρκία στο 7,5%.

Στα 12 νμ. η Ελλάδα έχει το 71.5 % και η Τουρκία το 8.7%. Η ανοιχτή θάλασσα θα μειωθεί από  49% σε 19.7%.

Εάν ισχύσει η ΑΟΖ,  ο χώρος που απομένει (19.7%) θα πάει ολοκληρωτικά στη δικαιοδοσία της Ελλάδας.

Επίλογος

Οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα αποφασιστικότητας.
Η Ελλάδα δίνει αρκετές φορές την εντύπωση ότι διστάζει να σκληρύνει τη στάση της.
Αν και έχει το σύνολο των νομικών επιχειρημάτων με το μέρος της συμπεριφέρεται διστακτικά, σαν να θέλει να κερδίσει χρόνο, ενώ παράλληλα καθιστά το τουρκικό κατεστημένο αξιόπιστο συνομιλητή στη διεθνή κοινότητα.

Η Ελλάδα δοκιμάζεται ταυτόχρονα σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο κατά τρόπο μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία της.

Το ορθό θα ήταν να αποφύγουμε κάθε διαπραγμάτευση επί προκλητικών αιτημάτων και να ρυθμίσουμε το θέμα της ΑΟΖ με τους γείτονες μας και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Κύπρο, αγνοώντας τελείως την Τουρκία. Έτσι η προσφυγή στη Χάγη θεωρείται εκ των πραγμάτων περιττή, γεγονός που υποστηρίζεται από αρκετούς νομικούς οι οποίοι διαφωνούν.

Σχόλια:

Χωρίς να παραβλέπεται η σημασία του διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών, κτλ. τελικά  τα πράγματα οδηγούνται εκεί που ισορροπεί το ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρών.

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, διαχρονικά και ύπουλα, υπονομεύουν τους παράγοντες ισχύος του Ελληνικού πληθυσμού ...
(συνοχή του πληθυσμού, δημογραφικό, μεταναστευτικό, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, οικονομικά, κτλ.)

Μερικά πρόσφατα παραδείγματα:
  • Τον Μάρτιο του 2019, όταν η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για Καστελόριζο και Κύπρο, ο Τσιρώνης (ΣΥΡΙΖΑ) ανακοίνωνε "Το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο", στην γραμμή Νταβούτογλου το 2011.
  • Τέλος του 2019, για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία, το επαναλαμβάνει ο κ Παππάς, το δεξί χέρι του κ. Τσίπρα, με τη φράση: είναι στην εθνική επικράτεια αλλά δεν ανήκει στο Αιγαίο - το ελληνική απουσιάζει.
  • Ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο
  • Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Κοντζιάς πήγε στη Σμύρνη, στις γιορτές που έκαναν οι Τούρκοι, για την καταστροφή της Σμύρνης.
  • συνεχή επεισόδια σε Καστελόριζο, Φαρμακονήσι, κτλ.
  • η θάλασσα δεν έχει σύνορα
  • κτλ.

Μια γρήγορη ματιά στις σχετικές αναρτήσεις, μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικάντηδες έχουν αποστολή να οδηγήσουν τον Ελληνικό πληθυσμό σε οικονομική ανέχεια, υποδούλωση στους Τούρκους, και τελικό αφανισμό ... κάτι που έχει ξαναγίνει στο πρόσφατο παρελθόν (Πόντος, Μικρά Ασία, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, ...)

Πηγή:

Σχετικές αναρτήσεις:




Λέξεις εντοπισμού: #Τουρκία #Καστελόριζο #Δωδεκάνησα #ΑΟΖ #Σχόλια

Δημοφιλή

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Η Βολιβία διαθέτει λίθιο

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία