ΑΟΖ με Αίγυπτο - Με τον Δένδια θα ξεχάσουμε κι αυτά που μάθαμε!

   Ο κ. ΥπΕΞ χρησιμοποιεί σοφιστείες,  ταυτολογίες, εξυπνακισμούς ... μεταφυσική και θεολογία για να δικαιολογήσει
   την παραχώρηση πλουτοπαραγωγικών περιοχών της Ελληνικής επικράτειας.
✎ Σ. Λυγερός SLpress

♛ ίσως τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα (βλ. σχόλια).


... στην συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου δεν πίστευα αυτά που άκουγα ... δεν ήταν ατοπήματα προφορικού λόγου, τα είδα να δημοσιεύονται επακριβώς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

η επήρεια είναι ... θεολογική έννοια

τα λεχθέντα περί μειωμένης επήρειας όσον αφορά τις δύο συμφωνίες, δεν είναι ακριβή. Αποτελούν μία θεολογική συζήτηση ...  έχω απευθύνει ερώτημα, ... τί σημαίνει επήρεια ... ουδείς μου απάντησε

Επήρεια κύριε υπουργέ είναι ο βαθμός που μία ηπειρωτική περιοχή ή ένα νησί συμμετέχει (στην περιοχή του) στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ δύο κρατών.
Κι αυτό το μέγεθος δεν είναι καθόλου “θεολογικό”, αφού αφορά την κατανομή πλουτοπαραγωγικών πόρων (αλιεία, κυματική ενέργεια, φύκια, υδρίτες και πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων).
...
Επειδή, μάλιστα, έχουμε να κάνουμε με δημόσιο συμφέρον, οι αξιωματούχοι ... μπορεί να είναι γενναιόδωροι ... μόνο με την προσωπική περιουσία τους.
...
Πλήρης επήρεια δίδεται σ’ ένα νησί όταν ως μέθοδος οριοθέτησης της ΑΟΖ (από τις ακτές του νησιού μέχρι τις ακτές του άλλου κράτους), χρησιμοποιείται η αρχή της μέσης γραμμής, ή αρχή της ίσης απόστασης. Μειωμένη επήρεια αποδίδεται σε ένα νησί εάν του αποδοθεί λιγότερη ΑΟΖ από όση θα του αποδιδόταν με την εφαρμογή της μέσης γραμμής. Δεν είναι δα και ανώτερα μαθηματικά!

Η ταυτολογία και οι σοφιστείες του Δένδια

ο Δένδιας υπεκφεύγει στο ερώτημα: είναι δίκαιη η οριοθέτηση με την Αίγυπτο; και κατέφυγε σε μια σοφιστεία:
Κι όταν μιλάμε για αναγνώριση μειωμένης επήρειας σε μερική οριοθέτηση από που προκύπτει; Αφού εμείς που συντάξαμε τη συμφωνία δεν την λάβαμε υπόψιν, πώς είναι δυνατόν κάποιος άλλος να το γνωρίζει;
... δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς “μαγειρέψατε” τη γραμμή οριοθέτησης, αλλά γνωρίζουμε το καταμετρημένο αποτέλεσμα: Η ΑΟΖ που αποδόθηκε στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή (μεταξύ του 26ου και του 27:59′ μεσημβρινού) είναι περίπου 16-17% λιγότερη από όση θα της αποδιδόταν εάν εφαρμοζόταν η αρχή της μέσης γραμμής.
...
Το γεγονός ότι κατέληξαν σε μία γραμμή, χωρίς να αναφέρουν τη μέθοδο δεν είναι τίποτα περισσότερο από προφάσεις εν αμαρτίαις, από ένα τερτίπι για να μην αποκαλέσουμε αυτό που συνέβη με το όνομά του.

Για γέλια και για κλάματα

με μια άλλη σοφιστεία, ο υπουργός επικαλέσθηκε το γεγονός ότι η συμφωνία με την Ιταλία, αποδίδει στην Κεφαλλονιά περισσότερη ΑΟΖ από όση θα της αποδιδόταν με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Αυτό συνέβη τοπικά, αλλά η αξιολόγηση γίνεται από το σύνολο. Και πάντως είναι τελείως διαφορετικό να αποδέχεσαι μειωμένη επήρεια σε νησίδες, όπως οι Στροφάδες, από το να αποδέχεσαι μειωμένη επήρεια στην Κρήτη.
...
η οριοθέτηση με την Αίγυπτο είναι άδικη για την Ελλάδα. Εκτός κι αν ... έχουν εγκαταλείψει την πάγια ελληνική θέση ότι τα νησιά όχι μόνο έχουν ΑΟΖ, αλλά ειδικά τα μεγάλα που και γεωγραφικά είναι σε “αλυσίδα” έχουν και πλήρη επήρεια. Αν θεωρούν δίκαιο η Κρήτη να μην έχει πλήρη επήρεια ας μας το πουν καθαρά για να ξέρουμε που βαδίζουμε.
...
Το κριτήριο που ... φαίνεται να κυριάρχησε ... είναι η αντιπαράθεση μιας διεθνούς συμφωνίας στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης ... σημαντική, ώστε να επιβάλει μεγάλες εκπτώσεις στην οριοθέτηση της ΑΟΖ.
...
η κυβέρνηση αντί να καταφεύγει σε εξυπνακισμούς ... ας μείνει στην θέση ... ότι οι εθνικές ανάγκες επέβαλαν τις εκπτώσεις. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά τουλάχιστον δεν θα γελάει μαζί του.
...
όπως μου συνέβη όταν τον άκουσα να εξηγεί –μεταξύ άλλων– γιατί αντί για τον 28ο μεσημβρινό επέλεξε τον 27:59′.

Σχόλια:

Και στις δύο περιπτώσεις (Ιταλία, Αίγυπτος) η συζήτηση γίνεται γεωγραφικά επί της έκτασης, Κανείς δεν μιλά για ήδη χαρτογραφημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, υδριτών μεθανίου κτλ. δηλαδή την αξία της έκτασης με τα σημερινά δεδομένα.

Ήδη φαίνεται ότι η Ελλάδα, παρεχώρησε στην Αίγυπτο το μερίδιό της επί της Λεκάνης του Ηροδότου (υπολογίζεται ότι η μέση γραμμή δίνει στην Ελλάδα το 25% του κοιτάσματος, η υπογραφείσα γραμμή το 1%).

Το κριτήριο της ακύρωσης των συμφωνιών Τουρκίας - Λιβύης, σε συνδυασμό με την παραχώρηση Ελληνικής επικράτειας ως αντίδραση, δείχνει απλώς ότι είναι καλομελετημένη - για την κοινή γνώμη - αμαχητί παράδοση.
Αν κάθε φορά που κάποιος στη περιοχή σου, τραβάει γραμμές και εσύ παραδίδεις έδαφος για να ακυρώσεις αυτές τις γραμμές, τότε αυτός (και οι άλλοι) έχει κερδίσει ό,τι εσύ παρέδωσες, και βέβαια ετοιμάζεται να τραβήξει καινούργιες γραμμές.
Κάθε φορά που γίνεται αυτό η διαφορά μεγαλώνει κατά το διπλάσιο αυτού που παρεδόθη (ένα γιατί δεν το έχεις εσύ, και ένα γιατί το έχει πια ο γείτονας).

Το ΥπΕΞ, ποτέ δεν εξήγησε πως έγιναν οι μετρήσεις και κατέληξαν στις συμφωνίες. Ούτε και πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει ποτέ τέτοια αναφορά. Ακόμα και το κείμενο της συμφωνίας το δημοσίευσε αρχικά η Αίγυπτος. 

Το ΥπΕΞ απλώς υπέγραψε παράδοση άνευ όρων των δικαιωμάτων του Ελληνικού πληθυσμού επί της λεκάνης του Ηροδότου, και όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη, σε πλήρη συμφωνία με την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο 2019 (εδώ)

Η αριστερή οριζόντια γραμμή είναι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Τουρκία τον Νοε. 2019 κατέθεσε επιστολή στον ΟΗΕ όπου αναφέρθηκε:
1. Στη δικαιοδοσία της μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού (κάθετες γραμμές)
2. Στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου.
   (οριζόντια γραμμή μεταξύ των δύο μεσημβρινών)

Οι οριζόντιες αυτές γραμμές δείχνουν ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από την Αν. Μεσόγειο, και με προτίμηση ... στις πλούσιες περιοχές.

Αν αυτά συνδυασθούν με:
  • την μέχρι τώρα στάση όλων στην εισβολή και παραμονή του Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ, για ένα σχεδόν χρόνο,
  • τις δηλώσεις σχεδόν όλων των παικτών ( πλην Γαλλίας) ... διάλογος ... διαφιλονικούμενα ύδατα ... στρατηγική ψυχραιμία ... κυρώσεις ... κτλ.
  • το ότι οι ΗΠΑ κάνουν αεροναυτικές ασκήσεις και με την Ελλάδα, και με την Τουρκία,
  • το ότι το Κατάρ (μάλλον οι ΗΠΑ) χρηματοδοτεί την Τουρκία,
  • κτλ.

Βγαίνει το δυστυχές συμπέρασμα ότι οι "ελληνικές" κυβερνήσεις έχουν αναλάβει όχι να υπερασπιστούν την περιουσία και τον ίδιο τον Ελληνικό πληθυσμό, αλλά μάλλον να τον ναρκώσουν για να μην αντιδράσει στην εξολόθρευσή του, όπως κάνουν και με τα άλλα θέματα όπως το δημογραφικό, το οικονομικό, το μεταναστευτικό κτλ.

Και όταν πια δεν έχουν τι να πουν ... λένε ανοησίες ... σαν αυτές του Δένδια.




Σχετικές Αναρτήσεις:

17.08.20 ΑΟΖ με Αίγυπτο - 11 - Ταιριάζει με την οριοθέτηση Τουρκίας - Αιγύπτου
14.08.20 ΑΟΖ με Αίγυπτο -8 Η τουρκοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας
11.08.20 ΑΟΖ με Αίγυπτο -7 η συμφωνία προετοιμάζει εξαφάνιση Καστελορίζου
10.08.20 ΑΟΖ με Αίγυπτο -6 παραχώρηση από τη μέση γραμμή ~18%

ΑΟΖ με Αίγυπτο -5 το κείμενο της συμφωνίας
09.08.20 ΑΟΖ με Αίγυπτο -4 αρχική τεχνική προσέγγιση
08.08.20 ΑΟΖ με Αίγυπτο -3 Λεκάνη Ηροδότου
25.06.20 Συνεκμετάλλευση κοιτάσματος Αφροδίτη με Ισραήλ
14.05.20 Τουρκία Ισραήλ συνομιλούν για θαλάσσιες ζώνες
06.05.20 Η Τουρκία πέρα και από τη Γαλάζια Πατρίδα
10.04.20 Η Μπλόφα των πετρελαίων
17.02.20 Επιστολή Τουρκίας σε ΟΗΕ, ΑΟΖ με Αίγυπτο
16.02.20 Προσέγγιση Τουρκίας σε Ισραήλ;
31.12.19 Τουρκία Πακιστάν σχεδιάζουν διπλή υπηκοότητα

Λέξεις εντοπισμού: #ΑΟΖ #Σχόλια

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία