Χάρτης της Σεβίλλης, ΑΟΖ Ευρώπης

   Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης εκπόνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 
   αποτύπωση ΑΟΖ των ευρωπαϊκών χωρών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
   Η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα να ανακοινώσει ότι δεν τον αποδέχεται.

♛ ... όπως και πολλά άλλα, υπό τις ευλογίες και με τη νουθεσία ΕΕ, ΗΠΑ   (βλ. σχόλια) 

...
ο ΜελβούτΤσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο CNN Turk,  έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον "Χάρτη της Σεβίλλης", για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

... Ο Χάρτης της Σεβίλλης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000
 Συνηθίζεται να αποκαλείται και "χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".


Αποτύπωση ΑΟΖ Μεσογείου
Ν. Λυγερός - 2012 το έτος της ΑΟΖ - YouTube )


Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Αποτύπωση ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου
με τις αδειοδοτήσεις θαλασσίων οικοπέδων
(Ν. Λυγερός)

... ερώτημα Χουριέτ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

τέλη Αυγούστου- 2020 η εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το "Χάρτη της Σεβίλλης".
Ρώτησε:
  • εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή 
  • εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ
 για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

... η απάντηση της Κομισιόν

Η Κομισιόν -σύμφωνα με τη Χουριέτ- απάντησε:
❝  Οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ
θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και τη χρήση των πόρων στα ύδατα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο καλή τη πίστει, βάσει του διεθνούς δικαίου και μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας

... πρόσφατες δηλώσεις ΥπΕΘΑ Ακάρ

❝  δεν θα δεχθούμε με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης ή με σειρά παρόμοιων απαιτήσεων και πρακτικών.

... η θέση των ΗΠΑ

Σε δήλωσή της από τον λογαριασμό της στο twitter, η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα αναφέρει:
❝  οι ΗΠΑ ως ζήτημα αρχής δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις διαφορές άλλων κρατών επί των θεμάτων θαλάσσιας αρμοδιότητας
με σεβασμό στον Χάρτη της Σεβίλλης οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική υπόσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο.
...
23.09.20 O Χάρτης της Σεβίλλης: Πού «πατούν» οι Αμερικανοί για να στηρίξουν τους Τούρκους - Sputnik Ελλάδα
Ο "Χάρτης της Σεβίλλης" ενώνει τις ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου - Γιατί τον "ακύρωσαν" οι ΗΠΑ, βάζοντας πλάτη στην Τουρκία; - Infognomon Politics
ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου επισημαίνει:

Ο χάρτης παρουσιάζει τη δυνητική ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και ισχύει με βάση το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα με τη συμφωνία Μερικής Οριοθέτησης που υπέγραψε με την Αίγυπτο το καλοκαίρι, δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν διεκδικεί το 100% της ΑΟΖ που καθορίζει εκείνος ο χάρτης. Άρα οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι ενδέχεται να το εκλαμβάνουν ως υποχώρηση των Ελλήνων

 καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας

δεδομένου ότι εκπονήθηκε κατόπιν εντολής θεσμικού οργάνου, ο χάρτης έχει βαρύτητα. Δεν πρόκειται για κάτι αυθαίρετο. Αξίζει να λάβουμε υπόψιν το ότι η Ισπανία δεν είναι μια από τις πιο φιλικές χώρες προς την Ελλάδα, αλλά το γεγονός ότι ένα ισπανικό ινστιτούτο δημιούργησε ένα τέτοιο έγγραφο δείχνει ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της

Σχόλια:

Επιγραμματικά, θέματα που θέτει η Τουρκία είναι χωρικά ύδατα, μήκη ακτογραμμών, αποστάσεις και εγγύτητες, επήρεια νήσων, αποστρατικοποίηση, 18 νησιά, κτλ.

Την συνέχεια μπορεί κανείς να την δει, σε μερικά από τα σημεία που εμπλέκεται η Τουρκία, Κούρδους, Β. Ιράκ, Β. Συρία, Λιβύη, και Αίγυπτο, όπως επιγραμματικά φαίνεται στα παρακάτω:


Εάν αυτά φαίνονται "υπερβολικά" υπάρχει και το αναμφισβήτητο παράδειγμα της στάσης όλων των φίλων και συμμάχων στον συνωστισμό της Σμύρνης το 1922, όπου ούτε σωσίβιο δεν δίνανε στους καταδιωκόμενους από τους Τσέτες Έλληνες.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, με τεχνικά άψογες και πολιτικά ορθές διατυπώσεις λένε ξεκάθαρα ότι σπρώχνουν τον Ελληνικό πληθυσμό, στο μαχαίρι των Τούρκων, σιγά - σιγά μην το καταλάβουν. Για να κάνουν πιο εύκολα πλιάτσικο στους θαλάσσιους πόρους και ενεργειακούς διαδρόμους. Και ακολουθούν οι Τούρκοι για τα περισεύματα και τον πληθυσμό.

Αυτό αποκαλείται:
  • με καλή πίστη,
  • βάσει του διεθνούς δικαίου, 
  • μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, 
  • σχέσεις καλής γειτονίας, 
  • αμοιβαίοι συμβιβασμοί,
  • στο πλαίσιο της συμμαχίας / ΝΑΤΟ, κτλ.

Εάν το διεθνές δίκαιο δεν βολεύει αποκαλείται:
  • δεν είναι νομικά δεσμευτικό, δεν έχει νομική υπόσταση
  • δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ, 
  • είναι ιδιαίτερη περίπτωση, είστε μόνοι σας, κτλ.

Αυτό ενισχύεται από πολλά άλλα γεγονότα, όπως:

Πηγές:



Λέξεις εντοπισμού: #ΑΟΖ #Τουρκία #ΕΕ #Σχόλια

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία