ΑΟΖ με Αίγυπτο - 15 - Το οικόπεδο W18

Η Αίγυπτος προκηρύσσει θαλάσσιο οικόπεδο (W18) στη μέση γραμμή Αιγύπτου - Τουρκίας.
Η Ελλάδα αφού έδωσε στην Αίγυπτο το μερίδιό της στη Λεκάνη του Ηροδότου ... παρακολουθεί, ανησυχεί, διερωτάται. συνομιλεί ...
 Συζητείται νέα δρομολόγηση για τον EastMed.

❗ ...  η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου εφάπτεται Ανατολικά της μέσης γραμμής Τουρκίας - Αιγύπτου ... (βλ. σχόλια)




Περίληψη από τις πληροφορίες που ακολουθούν

Περίληψη

  • Η Αίγυπτος προκηρύσει οικόπεδα προς εκμετάλλευση στην Αν. Μεσόγειο. 
  • Τα Ανατολικά οικόπεδα μένουν στην μέση γραμμή (συμφωνία) Αιγύπτου - Κύπρου.
  • Το οικόπεδο W18 ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθεί την μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου όπως κατατέθηκε από την Τουρκία στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019. 
  • Η Τουρκία αναφέρει ότι μπορεί να υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, που να είναι σύμφωνη με τα σύνορα τα οποία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.
  • Η Αίγυπτος αναφέρει:
    • δεν υπάρχει σχετική συζήτηση με την Τουρκία
    • απορρίπτει την συμφωνία Λιβύης - Άγκυρας
  • Εσπευσμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο.
  • Συζητείται αλλαγή όδευσης EastMed Ισραήλ - Αίγυπτος - Κρήτη και από εκεί με LNG Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα:
    • ανησυχεί ... παρακολουθεί τις ανακοινώσεις ... διερωτάται ... τηλεφωνάει ... κάνει επισκέψεις ...
    • φαίνεται να ξέχασε την παράδοση στην Αίγυπτο, του μεριδίου της στην Λεκάνη του Ηροδότου
... να μην είμαστε και μοναχοφάηδες ...





      Τρέχει να μαζέψει το φιάσκο ο Ν.Δένδιας: Μετά την αναγγελία για τεμαχισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πάει Κάιρο | Pronews

      η Αίγυπτος, με την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του οικοπέδου «W18»,φαίνεται να αποδέχεται, τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ (γραμμή Ερτζιγές).

      Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ (Ahmed Aboul Gheit). Στη συνέχεια Νίκο Χριστοδουλίδη.

      Η κίνηση της Αιγύπτου να αναγνωρίσει, μέσω του οικοπέδου «W18», τα νότια εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας
      • προκάλεσε ερωτήματα στην Αθήνα για τη στάση ενός σημαντικού συμμάχου στην περιοχή 
      • έδωσε τη δυνατότητα στην Αγκυρα να επενδύσει επικοινωνιακά σε ένα κρεσέντο δηλώσεων που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία.

      ... Τούρκος ΥπΕΞ Ακάρ, δηλώσεις 6.3.21
      η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος, σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας, τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα

      ... Ελληνικό ΥπΕΞ δηλώσεις 6.3.21
      παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία.
      ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, «όπου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών».

      Η Αίγυπτος διαψεύδει κατηγορηματικά την Τουρκία: Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί τους | Hellasjournal.com

      Τι συζήτησε ο Δένδιας στο Κάιρο - slpress.gr
      η ιστοσελίδα Arab News επικαλείται αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές:

      «η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας… ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη».

      🙶  η ιστοσελίδα αναφέρεται στην συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, όπως και οι Μητσοτάκης, Δένδιας πριν κάτι μήνες 

      ❓   που είναι το δίκαιο της θάλασσας, και οι μέσες γραμμές, ακόμα και μετά την Ελληνική υποχώρηση από το κοίτασμα της λεκάνης του Ηροδότου;

       τα άλλα κράτη προκηρύσσουν θαλάσσια οικόπεδα και ... η Αθήνα ανησυχεί, διερωτάται, και κάνει επισκέψεις ...

      Η εσπευσμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, εντάσσεται στο πλαίσιο των ανησυχιών ότι η Αίγυπτος έδωσε άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

      Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτεται στην περιοχή όπου η Άγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

      Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και  Κάιρο έχουν συζητήσει μια εναλλακτική του αγωγού EastMed.
      Αίγυπτος και Ισραήλ συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το ισραηλινό πεδίο Λεβιάθαν με τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βόρεια Αίγυπτο.
      O αγωγός έχει στόχο την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες της.

      Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Νίκου Δένδια – Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο | Hellasjournal.com
      ...
      διασαφηνίστηκε στις συζητήσεις των δύο υπουργών ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας

      🙶 ... Δεν χρειάζονται και πολλές συζητήσεις,
      Aρκεί η Τουρκία να προκηρύξει μια περιοχή εφαπτόμενη στην βόρεια πλευρά του W18

      Το Κάιρο διαψεύδει ισχυρισμούς Άγκυρας για συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ - Infognomon Politics
      Το Κάιρο διαψεύδει ισχυρισμούς Άγκυρας για συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ | News

      🙶 ... Το Κάϊρο διαψεύδει για συνομιλίες με την Τουρκία.

       Έχει ήδη συνομιλήσει με την Τουρκία με την προκήρυξη του οικοπέδου W18.

      Προσφέρει στην "ελληνική" κυβέρνηση διαψεύσεις ... λογάκια ,,, να πουλήσουν στον Ελληνικό πληθυσμό "συμμάχους" που στην πράξη μοιράζουν με τους Τούρκους Ελληνική περιουσία 

      Kρίσιμες επαφές Δένδια σε Κάιρο και Λευκωσία! Σε πλήρη εξέλιξη το ενεργειακό «σκάκι». - Infognomon Politics
      Η προκήρυξη ερευνών από την Αίγυπτο στα όρια της «γραμμής Ερτζιγές» και οι σκέψεις για αλλαγή όδευσης του East Med προκαλούν αναταράξεις
      ...
      Η επίμαχη περιοχή (EGY-MED-W18) εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνοαιγυπτιακής οριοθετικής γραμμής και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού (σημείο-κλειδί για τις τουρκικές διεκδικήσεις), ακολουθώντας τη «γραμμή Ερτζιγες», που με τη σειρά της αγνοεί πλήρως τα όποια δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελορίζου σε θαλάσσιες ζώνες και ουσιαστικά μοιράζει όλη την περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
      ...
      Αναταράξεις όμως – πρωτίστως στη Λευκωσία- προκαλούν και οι αιγυπτιακές σκέψεις για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ώστε αυτός να ακολουθήσει την πορεία Ισραήλ (κοίτασμα «Λεβιάθαν») – Αίγυπτο (στην ξηρά ως τη μεθόριο με τη Λιβύη) – Ελλάδα (Κρήτη), παρακάμπτοντας την Κύπρο και μεταφέροντας από εκεί με LNG το αέριο προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

      Ο Μητσοτάκης έδωσε εξηγήσεις στον Αναστασιαδη για east med: Δεν αλλάζει τίποτε τον διαβεβαίωσε | Hellasjournal.com
      Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Δεν αλλάζει τίποτα για τον αγωγό East Med | Defence-point.gr
      ...
      Μητσοτάκης διαβεβαιώνει Αναστασιάδη
      • ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε από τον αρχικό σχεδιασμό.
      • οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα, φυσικού αερίου από την Αίγυπτο

      Σβήνουν το Καστελλόριζο και την Κύπρο από τον χάρτη με τον Εastmed! | newsbreak
      ...
      Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται η Ελλάδα μετά την διαφαινόμενη στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου που αποφάσισε αιφνιδίως να προσεγγίσει την Τουρκία και να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις της.

      Ήτοι να παρακάμψει την Κύπρο κατά την χάραξη του αγωγού Eastmed ώστε να ακυρωθεί η γεωπολιτική σημασία της Μεγαλονήσου στην αγορά ενέργειας και να προκηρύξει οικόπεδα ερευνών νοτίως της Κρήτης που τέμνουν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά έχουν προσδιορισθεί από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

      Ο συνδυασμός των δύο γεγονότων
      • της χάραξης του αγωγού άνευ Κύπρου και
      • της προκήρυξης των αιγυπτιακών οικοπέδων

      πρακτικά σημαίνει:
      1. Έμπρακτη αμφισβήτηση της επήρειας του Καστελλόριζου το οποίο είχε μείνει εκτός πεδίου στην συμφωνία οριοθετήσεως Ελλάδος- Αιγύπτου.
      2. Αποδυνάμωση της κυπριακής θέσης στην πενταμερή διάσκεψη και στα δικαιώματα της για θαλάσσιες ζώνες.
      3. Ενταφιασμό της τυχόν προοπτικής οριοθετήσεως ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου με σημείο συνάντησης την θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου. Κατ’ ουσίαν τα αιγυπτιακά οικόπεδα ακυρώνουν de facto τον νόμο Μανιάτη για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δείχνουν τι είδους οριοθέτηση θα γίνει σε αυτό το κομμάτι στην περιοχή.
      Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει υπό το φως αυτών των δεδομένων δύσκολη αποστολή κατά την σημερινή του μετάβαση στο Κάιρο.

      Όπως επίσης και ότι δεν ενημέρωσε την Ελλάδα για τις κινήσεις της αν και το άρθρο 5 της πρόσφατης συμφωνίας μαζί μας την υποχρεώνει!

      🙶 
      Χωρίς να παραβλέπεται η σημασία του διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών, κτλ. τελικά  τα πράγματα οδηγούνται εκεί που ισορροπεί το ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρών.

      Τα σύνορα (και η περιουσία που οριοθετούν) προστατεύονται με τις ξιφολόγχες των ανδρών.
      Οι διπλωματικοί ελιγμοί, και η εξυπνάδα σε καθιστούν περίγελο όταν στερείσαι της ισχύος.
      Αυτός που υποχωρεί για να αποφύγει τα δεινά μιας σύγκρουσης, αδυνατεί να συλλάβει ότι τα δεινά της παράδοσης είναι πάρα πολύ χειρότερα.
      Όποιος υποχωρεί κατά 1 μονάδα, μειώνει την θέση του κατά 2 μονάδες.
      Όταν ταϊζεις κροκόδειλο, δεν τον κάνεις φίλο σου ... μάλλον του ανοίγεις την όρεξη.

      Μητσοτάκης, Δένδιας ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, όταν παρεχώρησαν στην Αίγυπτο το Ελληνικό μερίδιο της Λεκάνης του Ηροδότου.

      Η εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων είναι η καλύτερη εγγύηση για την αποσάθρωση της αποτρεπτικής ισχύος.

      Τα χωρικά ύδατα στα 12 νμ, οι μέσες γραμμές στην ΑΟΖ, οι ΑΟΖ των νήσων, υπάρχουν για όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός της Ελλάδας ... της οποίας οι κυβερνήσεις συστηματικά εξοντώνουν τον πληθυσμό της ... 

      Η νέα χάραξη του Eastmed που παρακάμπτει την Κύπρο δυστυχώς είναι δύσκολο να αλλάξει καθώς η νέα πορεία έχει και την έγκριση του Ισραήλ.

      Εάν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και τη μάχη της νέας φιλότουρκης κυβέρνησης της Λιβύης να νομιμοποιήσει πλήρως το ανυπόστατο μνημόνιο τότε ευλόγως συμπεραίνουμε πως διατρέχουμε μείζονα κίνδυνο: σχεδόν την αποβολή μας από την Μεσόγειο Θάλασσα. Εάν συμβεί θα πρόκειται για μείζονα υποχώρηση του ελληνισμού! Ας ελπίσουμε πως όχι.

      Πηγές ΥΠΕΞ Ελλάδος: Εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση Δένδια-Σούκρι - "Δεν υπάρχουν συζητήσεις Αιγύπτου-Τουρκίας για ΑΟΖ" - Infognomon Politics
      Το οικόπεδο «W18» και το παρασκήνιο των επαφών Αθήνας-Καΐρου | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
      (Βασίλης Νέδος)
      Τι συμβαίνει με το αιγυπτιακό οικόπεδο «W18»; Το παρασκήνιο των επαφών Αθήνας-Καΐρου - Infognomon Politics
      ...
      σε ένα προς παραχώρηση οικόπεδο (EGY-MED-W18) ακολουθούνταν από τους Αιγύπτιους τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ (Νοέμβριος 2019).
      ...
      τηλεφώνημα του ΥπΕΞ στον Αιγύπτιο ομόλογό ... λίγες ημέρες αργότερα ο ΠΘ στον πρόεδρο της Αιγύπτου ... συμφώνησαν ότι η σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αρκετά ισχυρή, ωστόσο καλό θα ήταν αυτά τα θέματα να λύνονται από κοντά 
      ...
      Μετάβαση ΥπΕΞ σε Κάϊρο και Λευκωσία περιλαμβάνει και την μεταβολή στην υλοποίηση του αγωγού East Med.
      ...
      σχετικά με την έμμεση αναγνώριση των νοτίων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας από το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν από Τουρκία για
      επαφές Καΐρου – Αγκυρας, οι απαντήσεις ήταν διττού χαρακτήρα.
      ...
      Στο Κάιρο καταφθάνουν θετικά μηνύματα από την Αγκυρα, ωστόσο η Αίγυπτος παραμένει άκαμπτη, καθώς αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό προφίλ, το οποίο, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από πράξεις.
      ...
      Η αιγυπτιακή πλευρά παρέμεινε μάλλον ασαφής σχετικά με τις προκηρύξεις του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων (που παραμένει ενεργή έως την 1η Αυγούστου), αποφεύγοντας να διευκρινίσει για ποιο λόγο σε ένα οικόπεδο το οποίο χωρίζεται από τον 28 μεσημβρινό, επιλέχθηκε στα ανατολικά αυτού του ορίου (βλέπε χάρτη) η τουρκική άποψη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.

      Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS)









      Λέξεις εντοπισμού: #Σχόλια #Αίγυπτος #ΑΟΖ

      Δημοφιλή

      Περί της ροζ σημαίας

      Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

      Λωρίδα της Γάζας

      Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

      Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία