Αλλαγές στον ποινικό κώδικα ... εκρηκτικά (Α 272)

Ο Υπ. Δικαιοσύνης έφερε το σχέδιο νόμου ... αλλά μπορεί και να το αλλάξει

●  Η κατασκευή, προμήθεια, κατοχή εκρηκτικών από 20 έτη ... στα 2 ή 5.
●  Πλήρης ατιμωρησία ... αν παραδοθούν ή αποτραπεί η χρήση εκρηκτικών.
●  Ο κ. Κυρίτσης δεν θυμάται τη Marfin, τις επιθέσεις σε Εξάρχεια και Αστυνομικά Τμήματα, τους συνεχείς τραυματισμούς αστυνομικών ...


 ♕ Με έναυσμα τις δηλώσεις Κυρίτση, ΜΜΕ και πολιτικοί εστιάζουν σε μολότοφ, μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους, καλύπτοντας την (σχεδόν) ελεύθερη κατασκευή, προμήθεια, διακίνηση και κατοχή εκρηκτικών.
❗  Με το άρθρο αυτό, διευκολύνεται (αν όχι καλλιεργείται) η δημιουργία και διατήρηση αποθηκών εκρηκτικών στην Ελληνική επικράτεια (βλ. σχόλια και σχετικές αναρτήσεις).


... ο υπουργός και τα σχέδια

Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μιχάλης Καλογήρου
τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση συνιστούν τις προτάσεις των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών
τα σχέδια των κωδίκων δεν είναι τελικά κείμενα θα προχωρήσει σε αλλαγές

Σε ερώτηση για την μετατροπή σε πλημμέλημα απάντησε:
η χρήση όμως παραμένει κακούργημα

... άλλες αλλαγές

επικείμενες αλλαγές, σχετικά με τα θέματα που έχουν τεθεί για
  • εγκληματική οργάνωση,
  • προϋποθέσεις του εγκλήματος του βιασμού,
  • επανεξέταση αδικημάτων που έχουν μετατραπεί με τον νέο κώδικα σε πλημμελήματα, όπως η κατοχή εκρηκτικών 
  • εισαγωγή στον νέο κώδικα σειράς διατάξεων κατά των ρατσιστικών συμπεριφορών.

... οι εκρηκτικές ύλες

Θέμης Σοφός,  αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και άλλοι, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών
ως κακούργημα προέβλεπε κάθειρξη μέχρι 20 έτη
το πλημμέλημα προβλέπει φυλάκιση μέχρι 2 ετών, το βαρύ μέχρι 5, αλλά και
ατιμωρησία αν παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρχές, ή απέτρεψε τον κίνδυνο χρήσης

... η διαβούλευση


... το άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα

1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
2. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.


    ... ο κ. Γ. Κυρίτσης


    Δημοσιογραφία στην Αυγή, για 30 χρόνια, και στην πολιτική τελευταία.
    Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δεν θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο
    εν συνεχεία αποσύρει τα όσα είπε, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να απολογηθεί κτλ.


    ... η ΝΔ

    βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος,
    την ώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία νέα γενιά τρομοκρατών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχουμε καταδρομικές επιθέσεις με μολότοφ σε Αστυνομικά Τμήματα, η πρωτοβουλία της  κυβέρνησης να μετατρέψει από κακούργημα σε πλημμέλημα την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, προκαλεί την κοινή λογική και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά 
    Τι επιδιώκουν κλείνοντας το μάτι σε μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους;

    ... ο κ. Τσίπρας

    Ιουλ. 2017, για την κατασκευή μολότοφ στα Πανεπιστήμια:
    Και τι κακό έχουν οι μολότοφ;
    Εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ.
    Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν;
    Φεβ. 2019 για τις μολότοφ στο σπίτι της κ. Τζάκρη στα Ιωάννινα
    Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και απειλεί τη Δημοκρατία μας


    ... ο κ. Κοντονής

    Και εκεί πρέπει να υπάρχει μια αυστηρότητα.
    Δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο καθημερινά προκαλεί την κοινή γνώμη και τους πολίτες, κινδυνεύουν ζωές, έχουν χαθεί ζωές. Θυμάμαι μια συνάδελφό σας, της οποίας της καιγόταν το πόδι. Περιουσίες καταστρέφονται.
    Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα για να καταλαβαίνει και ο άλλος ότι εδώ δεν είναι παιχνίδι και δεν είναι μια απλή παραβατικότητα, είναι ένα σοβαρό αδίκημα, που πρέπει η κοινωνία και η δικαιοσύνη να τα αντιμετωπίσει αυστηρά (εδώ)


    Σχόλια για το Α.272:

    Εδάφιο 1.
    Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες ...
    Στις βόμβες μπορεί να περιλαμβάνονται χειροβομβίδες, προωθούμενες χειροβομβίδες (RPG), βλήματα όλμου, νάρκες, δυναμίτης, αυτοσχέδιες βόμβες (ωρολογιακές κτλ.),
    Η εκρηκτική ύλη είναι κατά πολύ δυσχερέστερη στη χρησιμοποίηση.
    Αυτό επιβεβαιώνεται και από το εδάφιο 2 "τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα" όπου επίσης διαχωρίζει την ύλη από τη βόμβα (αντικείμενο) την οποία περιλαμβάνει.

    Εδάφιο 1.
    Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ...
    Η διακίνηση φαίνεται να βγαίνει έξω από το πεδίο εφαρμογής του νόμου. Επειδή έγκλημα δεν υπάρχει αν δεν το προβλέπει ο νόμος, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι αυτοί που διακινούν εκρηκτικές ύλες ή βόμβες δεν εμπίπτουν στον νόμο αυτό.
    Έτσι αν συλληφθεί να διακινεί εκρηκτικά, την γλυτώνει, μια και είναι ασύνηθες να αναθέσεις σε τρίτο (άγνωστο) την διακίνηση εκρηκτικών.

    Εδάφιο 2.
    ... δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ...
    Κάποιος μπορεί να κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή βόμβες για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ξαφνικά να αλλάξει γνώμη και να τα παραδώσει με την θέλησή του στις αρχές.
    Αυτό είναι τελείως απίθανο, αν και μπορεί να συμβεί, συνήθως με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.
    Μάλλον κάποιο νομικό παράθυρο δημιουργείται στις λέξεις "αν πριν εξεταστεί από τις αρχές".

    Εδάφιο 2.
    ... δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ...
     Αν παραδώσει με τη θέλησή του το υλικό που κατασκεύασε, προμηθεύτηκε και κατείχε πριν του γίνει έλεγχος από τα αστυνομικά όργανα τότε πρέπει να αφήνεται ελεύθερος και να μη διώκεται.
    Δεν εξετάζεται καθόλου αν ευθύνεται για την κατασκευή τους, την προμήθειά τους, την διατήρησή τους. Πλήρης ατιμωρησία, σε κάθε περίπτωση, περίσταση, και βαθμό επικινδυνότητας, αν παραδώσει.
    Όταν η Αστυνομία προσεγγίσει την ομάδα που διατηρεί τα εκρηκτικά, θα μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος σε άλλο χώρο, και ένας από την ομάδα (αυτόν που παρακολουθεί η αστυνομία), θα παραδώσει τα υπόλοιπα, διασώζοντας το μεγαλύτερο μέρος των εκρηκτικών και της ομάδας.

    Εδάφιο 2
    ... δεν τιμωρείται ... ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.
    Επομένως αν κάποιος έχει στην κατοχή του βλήματα χωρίς τον πυροκροτητή, έχει αποτρέψει τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών, άρα δεν τιμωρείται. Θα έχουν ξεχωριστή αποθήκη για τα εκρηκτικά και ξεχωριστή για πυροκροτητές.


    Δεδομένα και [...] εκτιμήσεις

    Στη συνέχεια δίνονται γεγονότα, δηλώσεις και εύλογες εκτιμήσεις [...] που προκύπτουν από αυτά.

    • Τα συνεχή επεισόδια με μολότοφ στα Εξάρχεια, και στα Αστυνομικά Τμήματα είναι διαχρονικά γνωστά. Οι αστυνομικοί πολλές φορές έχουν δηλώσει ότι διατάσσονται να μην εφαρμόζουν τον νόμο, να κάνουν τους ταξιτζήδες στον Ρουβίκωνα, κτλ.
      [...]
      Η αστυνομία διατάσσεται από την πολιτική ηγεσία να μην εφαρμόζει τον νόμο.
    • Ο κ . Τσίπρας, από το 2017 έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη (όπως και σε τόσα άλλα θέματα), και θέσει την κατεύθυνση, ελαφρώνοντας πολύ τη χρήση μολότοφ, ανοίγοντας τον δρόμο για τα εκρηκτικά του παρόντος νομοσχεδίου.
    • Ο κ. Κυρίτσης είναι σε ώριμη ηλικία, και με ενασχόληση 30 ετών στη δημοσιογραφία και στην πολιτική τελευταία.
      [...]
      Δύσκολο να μην θυμάται τα συνεχή επεισόδια στα Εξάρχεια, τους νεκρούς της Marfin, τις επιθέσεις στα Αστυνομικά Τμήματα, τους τραυματισμούς αστυνομικών.
    • ο Υπουργός κ. Καλογήρου, με επιδέξιο τρόπο ισχυρίζεται ότι τα κείμενα είναι σχέδια και υπάρχουν δυνατότητες αναθεωρήσεων.
      [...]
      Το έχει κάνει και ο κ. Γαβρόγλου πριν ένα χρόνο για την Παιδεία.
      Θα παρουσιάσει μετά από λίγο τα ίδια κείμενα στα σημεία που τον ενδιαφέρουν, και με τροποποιήσεις σε άλλα που δεν τον ενδιαφέρουν, και θα λέει ότι έκανε τις αναθεωρήσεις.
    • ο Υπουργός κ. Καλογήρου, όταν ρωτήθηκε για την μετατροπή σε πλημμέλημα, απάντησε ότι η χρήση εκρηκτικών εξακολουθεί να παραμένει κακούργημα.
      [...]
      Άρα ξέρει πολύ καλά την διάταξη (δεν ισχυρίζεται άγνοια, αβλεψία, μεγάλο όγκο πληροφοριών κτλ.) και
      αντί να εξηγήσει τους λόγους και το σκεπτικό για τους οποίους μετατρέπεται σε πλημμέλημα, απαντά σε άλλο θέμα, της χρησιμοποίησης εκρηκτικών.
    • Από όλο το σχέδιο, μόνο το θέμα των μολότοφ προβάλλεται έντονα στον δημόσιο λόγο (ΜΜΕ, πολιτικοί) ενώ αφορά κατασκευή, προμήθεια, κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών.
      Ακόμα και η ΝΔ το ανέφερε σαν:
      "Τι επιδιώκουν κλείνοντας το μάτι σε μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους"
      [...]
      η έντονη προβολή από όλους, μόνο των μολότοφ, δείχνει προσπάθεια εστίασης στο "μολότοφ", και όχι σε "εκρηκτικά" και "βόμβες", αγνοώντας την διατύπωση στο εδάφιο 2 που ο δράστης δεν τιμωρείται.
    • Ακούστηκε σαν ισχυρισμός, ότι αυτοί που συλλαμβάνονται, καταδικάζονται και φυλακίζονται, πολύ σύντομα βγαίνουν έξω, άρα είναι εύλογο να χαμηλώσουν οι ποινές. Παρόλο που εν γένει δεν συλλαμβάνονται, θυμίζει το λεκτικό τέχνασμα:
       - ο αστυνόμος είναι όργανο
       - το μπουζούκι είναι όργανο
       - άρα ο αστυνόμος είναι μπουζούκι
      [...]
      τέτοιοι ισχυρισμοί δεν αντέχουν πάνω από μερικές ημέρες, αυτοί που τους λένε το ξέρουν, αλλά το κάνουν για παραπλάνηση του δημόσιου λόγου, απορροφούν ένα μέρος της δημοσιότητας.


    Η άλλη εκδοχή

    Χαμηλώνοντας την ποινή, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις ατιμωρησίας, και με την πάγια τακτική της ταχείας αποφυλάκισης,  διευκολύνει την κατασκευή, διακίνηση, και αποθήκευση, εκρηκτικών στην Ελλάδα, ότι ακριβώς χρειάζεται στο επόμενο στάδιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων και ανταρτοπολέμου εναντίον του Ελληνικού πληθυσμού.

    Με έναυσμα τις δηλώσεις Κυρίτση, ο δημόσιος λόγος εστιάζει στην μείωση των ποινών, σε μολότοφ, κουκουλοφόρους, κτλ. αποσιωπώντας:
    (1) ότι αφορά κάθε είδους εκρηκτικά, και βόμβες
    (2) ότι υπάρχει πλήρης ατιμωρησία 
    (αν τα εκρηκτικά διακινηθούν, παραδοθούν, ή αποτραπεί η χρήση τους).

    Πρόβλεψη:
    (1) Σύντομα θα δούμε ευρεία χρήση εκρηκτικών. Η αστυνομία και δικαιοσύνη δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα.
    (2) Θα δημιουργηθεί ένας αριθμός από αποθήκες πυρομαχικών, στις πόλεις και στην επαρχία. Είναι σημαντική υποδομή για την ανάπτυξη αντάρτικου (πόλεων ή περιοχών).
    (3) Στην πιο απλή περίπτωση, θα δούμε εκρήξεις σε διάφορα άσχετα σημεία, για απόσπαση προσοχής, ή καλλιέργεια φόβου, σε υποστήριξη της κύριας αποστολής εναντίον του πληθυσμού..

    Η εκδοχή αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την στάση κυβέρνησης, ΜΜΕ και πολιτικών στα συνεχή επεισόδια με μολότοφ,  στην απελευθέρωση ~10.000 κρατουμένων από τις φυλακές με τον Νόμο Παρασκευόπουλου, το περίεργο πόρισμα για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ.
    Το πρόσφατο επεισόδιο με το Λιμενικό στα Εξάρχεια ενισχύει την εκδοχή αυτή.

    Πηγές:

    Οι αλλαγές στον νόμο

    Η δήλωση κ. Κυρίτση

    Ανάκληση δήλωσης κ Κυρίτση

    Ο Τσίπρας και οι Μολότοφ


    Ο προς διαβούλευση νόμος

    Σχετικές με την άλλη εκδοχή αναρτήσεις

    Ενημερώσεις:



    Λέξεις εντοπισμού: #Σχόλια

    Δημοφιλή

    Περί της ροζ σημαίας

    Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

    Λωρίδα της Γάζας

    Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

    Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία