Επηρεασμός εκλογών, Team Jorge


●  Ομάδα Ισαηλινών συμβούλων διαθέτει υπηρεσίες χειραγώγησης εκλογών.
●  Λειτουργεί 20 έτη, και έχει αναλάβει 30 περιπτώσεις, τις 27 με επιτυχία.
✎ The Guardian

❓  ... Πόσο μακριά είναι από την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος μιας μικρής χώρας ;;; 


...
Δημοσίευμα του Guardian, φέρνει στο φως τη δράση ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, η οποία έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον κόσμο, για δύο δεκαετίες, με χειραγώγηση του κοινού, επηρεάζοντας τις μηχανές αναζήτησης,  και χρησιμοποιώντας δίκτυα δημοσιγραφίας και κοινωνικών μέσων με εικονικούς λογαριασμούς
...
Το δημοσίευνα είναι αποτέλεσμα έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης και συντονίστηκε από τη γαλλική ΜΚΟ, Forbidden Stories.
...
Η ομάδα λέγεται Team Jorge, με επικεφαλής τον Tal Hanan.

 


...
Ο Χάναν ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες σε μυστικές υπηρεσίες, καμπάνιες πολιτικών κομμάτων αλλά και εταιρείες που θέλουν μυστικά να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.
...
Μία από τις  υπηρεσίες που προσφέρει αφορά το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο ουσιαστικά ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram and YouTube. Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon μαζί με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin αλλά και Airbnb προφίλ.
...
Ο κύριος άξονας της στρατηγικής τους κινείται γύρω στην παρενόχληση και το σαμποτάζ των εκστρατειών αντιπάλων φορέων. Παραδέχθηκαν μεταξύ άλλων ότι είχαν στείλει ακόμη και ένα sex toy μέσω της Amazon στην οικία ενός πολιτικού, με στόχο να δώσουν στη σύζυγό του την εντύπωση ότι την απατά!
...
Τα bot (αυτοματοποιημένα προφίλ) του λογισμικού Aims έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα. Μια μηχανή blogs δημιουργεί ιστοσελίδες και τα bots διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο.
Όταν δημιουργείς την αίσθηση της εγκυρότητας, τότε τι ακολουθεί;
Μπορείς  άνετα να προχωρήσεις στη χειραγώγηση
...
Τρια πρόσωπα προσέγγισαν τον Hanaan  υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, μέσω συναντήσεων και βιντεοκλήσεων.
Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες μας. Συνολικά έχουμε ολοκληρώσει 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εξ αυτών απόλυτα επιτυχημένες
...
δέχεται πληρωμές σε πλήθος κρυπτονομισμάτων, και μετρητά. Για παρεμβάσεις στις εκλογές χρεώνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15 εκ.€ !

Από την συνέντευξη στην Βελγική LeSoir,

Γενικά

  • Είμαστε μια εταιρεία επικοινωνίας ή ένα λόμπι που ασκεί επιρροή
  • Πρωταρχική αποστολή είναι η επιρροή μίας προεκλογικής εκστρατείας ή αλλαγή της πορείας του εκλογικού αποτελέσματος.
  • Ένα άλλο κομμάτι είναι η εξόρυξη πληροφοριών για έναν πελάτη, η λεγόμενη «ευφυΐα των Μέσων».
  • Κύρια εργαλείο η Google, η Wikipedia και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.
  • Το κόστος 20-50 χιλ. € / ημέρα.
 

Δημοσιογραφία

  •  Βλέπεις ότι γράφεται ένα κομμάτι για τον πελάτη, συναντάς τον δημοσιογράφο που κάνει την έρευνα και προειδοποιείς τον πελάτη ότι θα προκύψει κρίση. Τότε, σχεδιάζεις μία στρατηγική, είτε για να αποσπάσεις την προσοχή από το επίμαχο άρθρο είτε για να διαψεύσεις όσα γράφονται.
  •  Δεν πρόκειται για μεγάλους δημοσιογραφικούς ιστοτόπους, αλλά για κάποιους που σου επιτρέπουν να έχεις ψηφιακή παρουσία. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί στη Google που σου επιτρέπουν να δημοσιεύσεις ένα θετικό άρθρο. Ερευνητές, ακαδημαϊκοί, αλλά και πλαστές προσωπικότητες και κατασκευασμένα προφίλ μπορούν να δημοσιεύσουν σε αυτά τα μέσα άρθρα εύκολα και γρήγορα. Αν δεν μπορείς το επαληθεύσεις, τότε ο σκοπός σου έχει πετύχει.
  • Στοχεύουμε επίσης και ανεξάρτητους δημοσιογράφους, τους οποίους πληρώνουμε για να πείσουν τον αρχισυντάκτη τους πως πρόκειται για έγκυρο άρθρο. Αυτό μπορεί να στοιχίσει και 3.000 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πείθονται από ένα πληρωμένο δείπνο ή ένα εισιτήριο για κάποιο θέαμα.

Κοινωνικά δίκτυα. Ψευδείς λογαριασμοί. 
Χρειαζόμαστε shares στα κοινωνικά δίκτυα.

  • Αγοράζουμε 100 κάρτες SIM και 100 κινητά τηλέφωνα. Όχι smartphones. Και μετά καινούριους υπολογιστές, του οποίους πετάς μόλις τελειώσει η επιχείρηση. Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα.
  • Χρειάζεται και μια ιστορία πίσω από το κάθε λογαριασμό. Πρέπει να μπορείς να αφηγηθείς τη ζωή τους, τον παρελθόν τους, να έχεις πλάσει την προσωπικότητά τους.
  • Μετά με αυτούς τους ψεύτικους λογαριασμούς μπαίνουμε στο Twitter, δημιουργούμε ένα hashtag, το οποίο γίνεται viral. Υπάρχει βέβαια και η Wikipedia.

Η διάδοση

  • Χρειάζομαι ένα σοβαρό άρθρο για να δημιουργήσω μία σελίδα στο Wikipedia.
  • Επεξεργάζομαι τη σελίδα είτε θετικά είτε αρνητικά για τους αντιπάλους του πελάτη μας. 
  • Είναι το νούμερο ένα όπλο αφού στον ψηφιακό κόσμο, εξακολουθεί να είναι το πρώτο αποτέλεσμα που βγαίνει στη Google.
    Άλλωστε, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου βλέπουν μόνο την πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης ή τη δεύτερη. Η πρόκληση είναι να είσαι παρών γρήγορα στις πρώτες θέσεις της αναζήτησης.
    Και αυτό το κάνουμε είτε μέσω της Wikipedia είτε μέσω των PNB, των Private Blog Networks. Πρόκειται για μικρά site που δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας backlinks, δηλαδή όσο περισσότεροι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε ένα άρθρο, τόσο πιο δυνατό είναι το άρθρο και ανεβαίνει στη Google.

Η αναζήτηση στην Google

  • Η Google είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά εύκολα και να τροποποιηθεί. Δηλαδή στη μηχανή αναζήτησης μπορείς να διαγράψεις συνδέσμους, να τους τροποποιήσεις, να τους ανεβάσεις, να τους κατεβάσεις.
  • Για παράδειγμα, έχουμε εργαστεί με αρκετούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και μεγάλες εταιρείες που είχαν κάποια νομικά ή οικογενειακά προβλήματα. Π.χ. κάποιο μεγαλοστέλεχος που πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα συζυγικό πρόβλημα. Καλείτε σε ένα πρακτορείο που ειδικεύεται στην αφαίρεση συνδέσμων, ώστε αυτό το «πρόβλημα» να ξεχαστεί.
  • Στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας των αποτελεσμάτων της Google, συχνά αναγράφεται «ορισμένα αποτελέσματα ενδέχεται να έχουν διαγραφεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων». Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω άτομο έχει προβεί σε ενέργειες για να αφαιρεθούν αρνητικά αποτελέσματα.



Σχόλια:

1. Οι τεχνικές αυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για να απαξιώσουν περισσότερους από ένα πολιτικούς.
Τότε εύκολα δημιουργούν κατακερματισμό στο πολιτικό σύστημα, και επομένως αδυνατίζουν την κυβερνησιμότητα μιας χώρας, ιδίως όταν έχει φροντίσει ενωρίτερα να εφαρμόσει απλή αναλογική.

Για παράδειγμα, το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα:
  • Υπάρχει άνθρωπος που να νομίζει ότι οι επικοινωνίες δεν υποκλέπτονται ;;; τα τελευταία 2.500 χρόνια ;;;
  • Πέρα από την φασαρία, άλλαξε τίποτα στο θεσμικό πλαίσιο ;;; μήνες τώρα ;;;
  • Αν κάποιος θέλει να κρατήσει κάτι κρυφό, θα το συζητάει στο κινητό του τηλέφωνο ;;; το οποίο ακούει τι λέει, και του στέλνει μετά και τις κατάλληλες διαφημίσεις !!!
  • Αλλά το σκάνδαλο συντηρείται σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα, μήνες τώρα, παρόλο που δεν κατάφερε να αποκτήσει απήχηση στο κοινό.

2. Ιδίως
  • με την λειτουργία μονάδων τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγή πολύ καλοβαλμένων, πειστικών και με μεγάλη ποικιλία (αποχρώσεις) άρθρων πάνω σε ένα θέμα είναι υπόθεση μερικών λεπτών, και
  • με την ρύθμιση των αλγορίθμων αναζήτησης, ώστε να εμφανίζονται στα αποτελέσματα πρώτες οι πληροφορίες που θέλει κάποιος.

3. Το καινούργιο περιβάλλον με τις αυξημένες δυνατότητες συλλογής, δημιουργίας και διάθεσης της πληροφορίας θα αργήσει πολύ ακόμα να ρυθμιστεί, όπως γίνεται με κάθε νέα τεχνολογία.

4. Και αυτό θα γίνει πιο γρήγορα αν ο καθένας:
  • ρυθμίσει καλύτερα τον εαυτό του πρώτα, ώστε να μην χειραγωγείται, και
  • στο μέτρο των δυνατοτήτων του:
    • επισκέπτεται τις σελίδες με τις χρήσιμες πληροφορίες,
    • τις διαδίδει έστω και μόνο με συνδέσμους, πχ. με ένα email,
    • τις ενσωματώνει στον δικό του ιστότοπο ή blog εάν διαθέτει.
Έτσι οι χρήσιμες πληροφορίες θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαδίδονται και να δυσκολεύουν ή ακυρώνουν την χειραγώγηση την οποία επιχειρεί κάποιος που πληρώνει 20-50.000 € την ημέρα.

Φαίνεται ότι η ομάδα Jorge είναι αποτελεσματική και με μόνο 100 λογαριασμούς, αν και μάλλον οι πολύ λιγότεροι υπάλληλοι θα είναι πλήρους απσχόλησης.

5.  Χρειάζεται προσοχή σε αυτά που λένε πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, δημοσιογράφοι και τα οποία γνωρίζουν μεγάλη διάδοση και καλλιεργούν στο υποσυνείδητο εντυπώσεις και αίσθηση για ένα γεγονός, ένα πρόσωπο, μια κατάσταση. Το πιο πιθανό είναι ότι χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα:
  • πως ο κ. Βαρουφάκης, που δεν τον ήξερε κανένας,  ξαφνικά πήρε 100.000 ψήφους ;;;
  • πως του ήρθε του κ. Τσίπρα να λέει ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα ;;;
  • πως ξύπνησε μια μέρα η κα. Καϊλή να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ ;;;
  • πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα παίζουν τόσα χρόνια τούρκικα σήριαλ με μηδενική τηλεθέαση ;;;
  • και πάρα πολλά άλλα ...

6. Σε σχετική με την Team Jorge ερώτηση η απόκριση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Οικονόμου (εδώ) περιελάμβανε τις παρακάτω φράσεις:
  • Είναι αδιανόητο να υπονοεί κανείς ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να αλλοιώσουν την βούληση του λαού.
  • Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας
  • Οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται
  • Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα στην Ελλάδα

Μάλλον δεν ξέρει την υπόθεση της Cambridge Analytica, με την οποία είχε σχέση η ομάδα Jorge ...
Μάλλον δεν θυμάται το 2018 την αυτοκτονία του προέδρου της SingularLogic, που επεξεργάζεται τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα ...

Αυτό κι αν είναι ... "επίσημη" χειραγώγηση.


    Πηγές:

    Σχετικά

    Αλγόριθμοι μηχανών αναζήτησης


    Λέξεις εντοπισμού: #Σχόλια

    Δημοφιλή

    Περί της ροζ σημαίας

    Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

    Λωρίδα της Γάζας

    Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

    Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία