Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα άμυνας

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το φυσικό δικαίωμα άμυνας (Άρθρο 51).
Στην τουρκική εισβολή στις ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου, η Ελλάδα:
   Δεν έπληξε τις δυνάμεις εισβολής, ούτε προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
  Αδυνάτισε περισσότερο την θέση της. Θα λογοδοτήσουν.
✎ Β. Κωνσταντινόπουλος - InfognomonPolitics

 

... ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) (26/61945, Σαν Φρανσίσκο) σηματοδοτούσε τη βούληση των ελευθέρων κρατών να επιλύουν τις διαφορές τους με ειρηνικές διαδικασίες

Οι λίγες εξαιρέσεις (π.χ. Κοσσυφοπέδιο, Ιράκ, Λιβύη) οφείλονται σε επίδραση των ΗΠΑ
οι οποίες επεδίωξαν, και επέτυχαν την αλλοίωση του πραγματικού ρόλου του ΟΗΕ.
Παρομοίως ενώ οι ΗΠΑ ενδιαφέρθηκαν για τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας τον UCK, επέδειξαν αδιαφορία για την Τουρκική κατοχή στην Κύπρο από το 1974.

... το φυσικό δικαίωμα νόμιμης άμυνας

Στο άρθρο 51 του Χάρτη των ΗΕ αναγνωρίζεται ρητά ότι κανένα κράτος των ΗΕ δεν μπορεί να παρεμποδίσει το φυσικό δικαίωμα νόμιμης άμυνας σε περίπτωση που αυτό δεχθεί επίθεση από οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Σε ακόλουθες διασκέψεις, διασαφηνίσθηκε το περιεχόμενο του όρου της Επίθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει:
εισβολή και κατοχή ή προσάρτηση εδάφους ενός κράτους, βομβαρδισμό ή οποιαδήποτε χρήση ένοπλης βίας και οποιαδήποτε γενικά πράξη κατά των ακτών ή των λιμανιών ενός κράτους.

... η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ

Στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δυστυχώς η απάντηση της Ελλάδος ούτε την αρχή της αναλογικότητας ούτε την αρχή της αμοιβαιότητας διαφύλαξε.

Η χώρα, σε καταφανή αδυναμία να προβεί σε άμεσο πλήγμα των δυνάμεων εισβολής, ανάλογο προς την απειλή, ανέχεται συνθήκες τετελεσμένων γεγονότων (de facto), τις οποίες δημιουργεί η Τουρκία, και στις οποίες, όπως φαίνεται από την περίπτωση της κυπριακής εισβολής το 1974, έχει με επιδεξιότητα εντρυφήσει.

Έτσι, σε περίπτωση διαλόγου θα βρεθεί από θέση ισχύος, αφού, η αδύνατη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα Ελλάδα, δεν προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταγγείλει την Τουρκία ως επιτιθέμενη χώρα και να ζητήσει την προστασία του Διεθνούς αυτού Οργανισμού, θέτοντάς τον ταυτόχρονα προ των ευθυνών του.

... τι χρειάζεται

Ταυτόχρονα όμως πρέπει η Ελλάδα
  • να αποδυθεί σε εξοπλιστικό μαραθώνιο με κατεπείγουσες προμήθειες 
  • να επανεκκινήσει την αμυντική βιομηχανία
  • να συγκροτήσει Ταμείο Άμυνας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι εγκληματικό λάθος επίσης η εγκατάλειψη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Ελλάδος και Κύπρου, το οποίο θα διασφάλιζε και σε επίπεδο εξοπλισμών και σε επίπεδο εκπαίδευσης τις αναγκαίες προϋποθέσεις άμυνας.

Όσοι, αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν αντιλαμβάνονται τις εθνικές τους ευθύνες, θα λογοδοτήσουν, τουλάχιστον, ενώπιον της Ιστορίας.

Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σχόλια:

Ο ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, η διπλωματία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Όπως και οι συμμαχίες και η κοινή γνώμη, τουλάχιστον στην Δύση.

Η μη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνάτισε την θέση της Ελλάδας, και σε αυτό το πεδίο.

Οι κραυγές των πολιτικάντηδων για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου ... της νομιμότητας ... κτλ. την στιγμή που δεν κάνουν ούτε μια προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δείχνει ότι έχουν άλλους σκοπούς για τον Ελληνικό πληθυσμό.

Όμως πάντα, μα πάντα, δύο πλευρές τελικά ισορροπούν στο ισοζύγιο ισχύος μεταξύ τους  (Θουκυδίδης, διάλογος Αθηναίων, Μηλίων), όπως φαίνεται και στην Κύπρο από το 1974, και όπως συστήνει ο κ. καθηγητής.

Και απαραίτητος, ίσως και ο πιο μεγάλος συντελεστής ισχύος είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, ο Ελληνικός πληθυσμός, που οι πολιτικάντηδες διώκουν και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να τον αποσυνθέσουν και να τον αντικαταστήσουν, και κόπτονται για το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα όλων των άλλων ... εκτός των Ελλήνων.




Λέξεις εντοπισμού: #Σχόλια

Δημοφιλή

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Η Βολιβία διαθέτει λίθιο

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία