Ουκρανία, τι ήξερε η CIA, και πότε


●  Αρχικά η δύση με την σύγκρουση στην Ουκρανία, σχεδίαζε την διάλυση της Ρωσίας σε επί μέρους κράτη.
●  Η Ρωσία όμως άντεξε, ενισχύθηκε, και ήρθε πιο κοντά με τους συμμάχους της. 
●  Μια διπλωματική επίλυση αφήνει την Ουκρανία ανίσχυρη και σε ασταθή ισορροπία.
Larry Johnson


Η CIA και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν να προβλέψουν με ακρίβεια την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία, οδηγώντας σε μια σειρά στρατηγικών λανθασμένων υπολογισμών.

Την παραμονή της έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η CIA θα έπρεπε να είχε δώσει απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:
  1. Ποια είναι η ικανότητα και η κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων;
  2. Ποια είναι η ικανότητα της Ρωσίας να αντέξει τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις;
  3. Ποιες είναι οι συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν που θα αναγκάσουν τον πρόεδρο Πούτιν να εγκαταλείψει την εξουσία;
Το δυτικό σχέδιο ήταν απλό, αυθάδες και παραληρηματικό - δηλαδή, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως στρατιωτικό πληρεξούσιο, νικώντας τη Ρωσία και ταπεινώνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εφαρμόζοντας δυτικές οικονομικές κυρώσεις που θα κατέστρεφαν τη ρωσική οικονομία και θα διάβρωναν περαιτέρω την υποστήριξη προς τον Πούτιν, διαλύοντας τη Ρωσική Δημοκρατία σε 41 νέες χώρες. Ακούγεται τρελό, αλλά ρίξτε μια ματιά σε αυτό που έγραψε ο Angel Vohra στο περιοδικό Foreign Policy τον Απρίλιο του 2023.
 

Οι δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποτίμησαν τη δύναμη του ρωσικού στρατού και την ανθεκτικότητα της οικονομίας του, οδηγώντας σε μια λανθασμένη πίστη στην αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών ενεργειών δι' αντιπροσώπων και των οικονομικών κυρώσεων.

Το δυτικό σχέδιο να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως στρατιωτικό πληρεξούσιο για να νικήσει τη Ρωσία και να αναγκάσει την πολιτική αλλαγή απέτυχε, με αποτέλεσμα
  • ένα ενισχυμένο καθεστώς Πούτιν και 
  • στενότερους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων, όπως η Κίνα και το Ιράν.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία
  • εξέθεσε τις εσωτερικές διαιρέσεις του ΝΑΤΟ και 
  • υπογράμμισε τους περιορισμούς της δυτικής στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης.

Χωρίς σαφή στρατηγική εξόδου και με αυξανόμενη εγχώρια πίεση κατά της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και πρέπει να ελιχθεί σε πολύπλοκες γεωπολιτικές δυναμικές στην περιοχή.

Το καλύτερο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει μια διπλωματική επίλυση που θα διευκολυνθεί από μια αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να απεμπλακούν από τη σύγκρουση με ελάχιστες πολιτικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, με την κλιμάκωση των εντάσεων σε άλλες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Ασία, η πορεία προς μια ειρηνική επίλυση παραμένει αβέβαιη, αφήνοντας τη μοίρα της Ουκρανίας και του λαού της σε μια ασταθή κατάσταση.



Λέξεις εντοπισμού: #Ρωσία #ΗΠΑ

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία