Πόλεμος και Κλοπή: Η καλλιεργήσιμη γή της Ουκρανίας


●  Η Ουκρανία διαθέτει 33 εκ. εκτάρια εύφορης καλλιεργήσιμης γής.
●  Το 28%+ ελέγχεται από λίγους δυτικούς αγροτικούς και κεφαλαιακούς οργανισμούς.
●  Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση θα το επιτείνει.
●  Οι Ουκρανοί αγρότες καταστρέφονται και εγκαταλείπονται, οι διαμαρτυρίες τους πέφτουν στο κενό.




 ❗  ...με μια λέξη πλιάτσικο ... σε πολιτικά ορθό λόγο (βλ. σχόλια) 


Η Ουκρανία διαθέτει 33 εκ. εκτάρια εύφορης καλλιεργήσιμης γής.

Έκθεση του 2023 από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Όκλαντ (Oakland Institute) αποκάλυψε ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος και επιστρέψουν οι Ουκρανοί από το μέτωπο δεν θα τους έχει μείνει και τόση καλλιεργήσιμη γή.

Το Κίεβο έχει πουλήσει περισσότερο από το 28% της καλλιεργήσιμης γής σε έναν αστερισμό ολιγαρχών, δυτικών φορέων και γεωργικών επιχειρήσεων. Οι κάτοχοι γής της Ουκρανίας τώρα περιλαμβάνουν:
  • Ουκρανούς ολιγάρχες
  • Το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας
  • Συνταξιοδοτικά ταμεία, ιδρύματα και πανεπιστήμια των ΗΠΑ μέσω της NCH Capital, ενός ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου.
  • Αρκετές επίσης αγροτικές επιχειρήσεις, ελέγχονται μέσω των μετοχών τους από άλλα δυτικά ταμεία και επιχειρήσεις όπως οι Kopernik, BNP, Vanguard, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ,και World Bank

Η δυτική χρηματοδότηση προς την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με ένα δραστικό πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής που απαιτούσε μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας αγοράς γης για την πώληση γεωργικής γης.

 


Ο Πρόεδρος Zelenskyy έθεσε σε νόμο τη μεταρρύθμιση της γης το 2020.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί φοβόντουσαν ότι αυτό θα επιδείνωνε τη διαφθορά και θα ενίσχυε τον έλεγχο από ισχυρά συμφέροντα στον αγροτικό τομέα.

Όπως και έγινε:
  • Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες εξασφαλίζουν άνετη χρηματοδότηση.
  • Οι Ουκρανοί αγρότες δεν λαμβάνουν ουσιαστικά καμία υποστήριξη.
 


Με την λειτουργία της αγοράς αυτής, εν μέσω υψηλού οικονομικού στρες και πολέμου, αυτή η διαφορετική μεταχείριση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενοποίηση γης από μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Το τεράστιο χρέος της Ουκρανίας χρησιμοποιείται ως μοχλός από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να οδηγήσει τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση προς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας.

Οι Ουκρανοί δίνουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη γη τους αλλά γνωρίζουν καλά τις διεφθαρμένες δυνάμεις που απειλούν την ίδια γη και ολόκληρη την οικονομία της χώρας, όπως φαίνεται και από την ευρεία συναίνεση που είχαν εναντίον του νόμου για την μεταρρύθμιση της αγροτικής γής που ψηφίστηκε το 2020 (φωτογραφία από διαμαρτυρία το 2020).

 

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι Ουκρανοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις συναλλαγές της αγοράς γης κατά τη πολεμική και μεταπολεμική περίοδο, για να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια και η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας.


Σχόλια:

Το τι κάνουν είναι ξεκάθαρο.
Ο τίτλος του άρθρου "Πόλεμος και Κλοπή" είναι γνωστός στην Ελλάδα και σαν ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ  που εκφράζεται με λέξεις που είναι γνωστές πια στο πετσί των Ελλήνων:
  • διαρθρωτική προσαρμογή
  • μέτρα λιτότητας
  • δημιουργία (αγορών)
  • μεταρρυθμίσεις
  • ιδιωτικοποιήσεις
  • απελευθέρωση (αγορών)
  • ανασυγκρότηση

Αυτοί που στην Ελλάδα χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις ... ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν ...βγάζουν την χώρα στο σφυρί και τον πληθυσμό στο σκλαβοπάζαρο.

Φαίνεται επίσης ότι οι συνήθεις δημοκρατικοί, διαβουλευτικοί, συνεναιτικοί, έννομοι τρόποι διαμόρφωσης των κοινωνιών, δεν είναι πια καθόλου αποτελεσματικοί.
Μάλλον χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα, δεδομένου ότι και οι κυβερνήσεις δεν είναι σίγουρο ότι δρούν για το καλό του λαού που τις εξέλεξε ... όπως τις εξέλεξε.

(φωτογραφία από το 2014 στο Κίεβο, όταν ξεκίναγε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Δεξιά, η Βικτώρια Νούλαντ, και ο Τζέφρεϊ Πάιατ)
  

Και επειδή όλα αυτά γίνονται με δίκαιο (έννομο) τρόπο, η Ουκρανία ταιριάζει στους περισσότερους από τους στίχους του τραγουδιού του Ν. Ξυλούρη:
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
    τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί
    αδέρφια πήραν οι οχτροί
    φωτιά μας ρίξαν οι οχτροί
    σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί
    μοιράσαν δώρα οι οχτροί
    κρατούσαν δίκιο οι οχτροί



Λέξεις εντοπισμού: #Ουκρανία

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία