Γερμανικές Εξαγωγές όπλων στην Τουρκία


●  Η Γερμανία διέκοψε τις αποστολές όπλων στην Τουρκία, λόγω της επίθεσης στην Συρία.
●  Όμως οι πωλήσεις όπλων του Βερολίνου προς Άγκυρα είναι οι υψηλότερες τα τελευταία 14 χρόνια.

✎ Deutsche Welle



Η Γερμανία διέκοψε τις αποστολές όπλων στην Τουρκία λόγω της επίθεσης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, παρά τις διακοπείσες παραδόσεις, οι πωλήσεις όπλων του Βερολίνου στην Άγκυρα έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Η Γερμανία έστειλε όπλα αξίας 250,4 εκατομμυρίων ευρώ (277 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο Τύπου dpa.

Αυτό είναι ήδη υψηλότερο από οποιοδήποτε ετήσιο ποσό από το 2005 — ακόμη και χωρίς να συμπεριληφθούν οι τελευταίοι τέσσερις μήνες του έτους.

Τα στοιχεία που είδε το dpa έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας μετά από αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης της Αριστεράς.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα έχουν τεθεί στο προσκήνιο από τότε που οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βόρεια Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δευτέρα ψήφισμα για τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, αλλά σταμάτησε να επιβάλει εμπάργκο όπλων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ να τερματίσει την επιχείρησή του στη Συρία και είπε ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει άλλα όπλα στην Τουρκία «υπό τις παρούσες συνθήκες».

Πέρυσι, η Τουρκία ήταν ο Νο 1 εισαγωγέας γερμανικών όπλων με διαφορά, με συμβόλαια ύψους 242,8 εκατ. ευρώ. Παρά τη διακοπή ορισμένων παραδόσεων, είναι σε καλό δρόμο να διεκδικήσει ξανά αυτόν τον τίτλο το 2019.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι πωλήσεις όπλων ήταν «αποκλειστικά εμπορεύματα για τον ναυτιλιακό τομέα», με τις περισσότερες παραγγελίες να αφορούν πιθανότατα υλικό για έξι υποβρύχια Type 214 που κατασκευάζονται σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp Marine Systems.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση ανταλλακτικών για τα υποβρύχια το 2009.

Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, σημειώθηκε επίσης αύξηση στον αριθμό των νέων αδειών εξαγωγής που εκδόθηκαν από το Βερολίνο για την Τουρκία.
Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση είχε εγκρίνει αποστολές αξίας 28,5 εκατομμυρίων ευρώ, ήδη υπερδιπλάσιο από τα 12,9 εκατομμύρια ευρώ που εκκαθαρίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2018.
Σημαντικό άλμα σημειώθηκε επίσης στις ατομικές άδειες από 58 το 2018 σε 182 τους πρώτους εννέα μήνες του 2019.


Λέξεις εντοπισμού: #Τουρκία #Γερμανία

Δημοφιλή

Ο Σόρος χρωστάει στους Αντιφασίστες

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα