Ψήφος Εξωτερικού: ... ποιοι την φοβούνται;

   Τα κόμματα και οι ολιγάρχες εκτοπίζουν τους ομογενείς, παλαιότερους και νεώτερους.
   Η πλειοψηφία θέλει την ψήφο των ομογενών.
   Oι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, υπάρχει η υπόσχεση της ΝΔ.
   το μεγαλύτερο όφελος θα είναι η τόνωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων.
The Analyst Π. Χατζηπλής


Σημείωση:
η σύντμηση του άρθρου σκοπεύει να παρακινήσει στην πλήρη ανάγνωση του άρθρου από την πηγή.

... ποιοι την φοβούνται

Η άρνηση παροχής ψήφου συνδέεται με ... τη νοσηρότητα του παλαιοκομματισμού που χρεοκόπησε την Ελλάδα που διεκδικεί μαζί με ορισμένους ολιγάρχες και μεταπράτες το δικαίωμα να μείνουν αλώβητοι μέσα στην κρίση και να διατηρήσουν κεντρική θέση στην άσκηση της εξουσίας.

Είναι σαν να έχουν εκτοπιστεί οι ομογενείς και μετανάστες στο εξωτερικό σαν να τους έχουν ξεγράψει ενσυνείδητα, να μην τους θέλουν να γυρίσουν ή να έχουν σχέση με την Ελλάδα.

παλιότερα η ψήφος αφορούσε μόνο τους ομογενείς ...  τώρα έχουν προστεθεί πλέον οι 600.000 νεομετανάστες της κρίσης ... τους αντιμετωπίζουν υποτιμητικά, ως Έλληνες δεύτερης κατηγορίας ... πράγμα που συμβάλλει στην μείωση του συντελεστή εξάρτησης ... κάτι σαν γενοκτονία δηλαδή που συμπληρώνεται με την πτώση των συνθηκών ζωής για τις μεγαλύτερες ηλικίες…

Από την άλλη οι νεομετανάστες ... περισσότερο μορφωμένοι ... αντίθετοι με αναποτελεσματικές λύσεις, μετριότητες και δυναστείες στο πιλοτήριο της χώρας ... θέλουν, μια καλύτερη ζωή και έχουν όλα τα προσόντα να την διεκδικήσουν ... είναι ένα είδος αντιφρονούντες ... ενοχλούν
Είναι όμως έτσι;

... το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό- Νομικές Πτυχές και Επιχειρήματα

  • το 65% των Ελλήνων στην Ελλάδα συμφωνούν 
  • το 75% αυτών στο εξωτερικό ενώ 
  • το ποσοστό στους πρόσφατα ξενιτεμένους, σχεδόν 100%. 

Όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό εκτός από Ελλάδα, Ιρλανδία και Μάλτα

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες διεκδίκησης του δικαιώματος ψήφου:
  • έχουν γίνει αγωγές από ιδιώτες σε Ελληνικά δικαστήρια (Φραγκούλης Φράγκος 2018) και 
  • Διεθνή δικαστήρια (Σιταρόπουλος 2012)
  • εκστρατείες στα social media (πχ #Icannotvote, #EimaiKaiGoEdo, #myrightmyvote) και 
  • συλλογή πάνω από 78.000++ υπογραφών στο avaaz (Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού μαζί με εκστρατεία για επιστροφή-braingain)

Σε ποιο χειροπιαστό επίπεδο εμπλοκή με τις συνθήκες στην Ελλάδα θα μπορούσε να σημαίνει τη φορολογία ... το περίφημο αίτημα στην εξέγερσης των αποικιών της Αμερικής κατά της Αγγλικής αυτοκρατορίας “no taxation without representation” (κανένας φόρος χωρίς εκπροσώπηση). 

η πιο πρόσφατη προσπάθεια για εισαγωγή της ψήφου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 με την ανάθεση σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων ... το πόρισμα παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2019 ... να ψηφίζουν με φυσική παρουσία ... με ειδικές λίστες ... και οι έδρες να κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ενώ δεν πρότειναν χρονικό περιορισμό απουσίας.

Υπάρχει όμως υπόσχεση από την ΝΔ να γίνει στην επόμενη βουλή. Όπως έχουν υποσχεθεί και στο παρελθόν

... προτάσεις

Προσωπικά υποστηρίζω το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τις σχέσεις με την μητέρα πατρίδα ... ως βάση για επιχειρήσεις, συνεργασία, εταιρίες, επιτροπές άρα και άνοιγμα της αγοράς και απασχόλησης για την Ελλάδα 

Υποστηρίζω την ψήφο με αναλογικότητα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Θέματα όπως είδος αντιπροσώπευσης, μακροχρόνια εγκατάσταση, ανεξαρτησία από τρίτους, λίστες επικράτειας ή  εκλογικών καταλόγων, τοπικοί βουλευτές κτλ. μπορεί να ρυθμιστούν.

το μεγαλύτερο όφελος θα είναι η τόνωση της συνεργασίας και των ουσιαστικών σχέσεων και διαλόγου με την ομογένεια και τους νεομετανάστες (braindrain).
Παράλληλα θα συνδράμει στην περιφρούρηση της Ελληνικής ταυτότητας και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό.
Και τέλος ίσως αυτό βοηθήσει και στην επιστροφή στην πατρίδα κάποια στιγμή μια που είναι κάτι που χρειάζεται για την ανάπτυξη αλλά και για να επουλώσει τις πληγές στις οικογένειες, την κοινωνία και σε προσωπικό επίπεδο.

Εν κατακλείδι είναι θέμα ηθικό, πατριωτικό και δημοκρατίας.

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία