Χορήγηση άδειας σε κρατούμενους λόγω τρομοκρατικής δράσης

●  Το συμβούλιο φυλακών είναι διοικητικό όργανο.
●  Ο νομοθέτης ζητά από τον δικαστή να κρίνει ότι ο κρατούμενος:
     - δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα,
     - δεν θα διαφύγει,
     - δεν θα κάνει κακή χρήση της αδείας του.
●  Δεν ζητά δήλωση φρονημάτων ή προθέσεων, ούτε αστυνομεύει τη σκέψη.
●  Ζητά να μην κινδυνεύσει ξανά κανείς από τον ίδιο δράστη.
●  Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τον εγκληματία.
●  Κινδυνεύει όμως αν δεν μπορεί να προστατεύσει το επόμενο θύμα.


To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου mε βούλευμα, απέρριψε αίτημα χορήγησης άδειας καταδικασθέντος για τρομοκρατική  δράση, κρατούμενου, που δεν έχει εκτίσει ακόμα την ποινή του.
...
Δύο κρίσιμα μεγέθη:
  • πότε η ιδεολογία μετουσιώνεται σε αδίκημα
  • η πρόληψη στην οποία στοχεύει η τιμώρηση των αδικημάτων
...
Είναι μεθοδολογικό σφάλμα να δούμε την ιδεολογία ως κίνδυνο. Έστω και αν ο φορέας της επιθυμεί να δολοφονήσει την Δημοκρατία.
...
Το Συμβούλιο Φυλακών δεν είναι δικαστήριο, είναι διοικητικό όργανο τμήμα του  σωφρονιστικού συστήματος.
Το Άρθρο 55 του Σωφρονιστικού κώδικα θέτει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να εκτιμήσει:
  • ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως από τον κρατούμενο, κατά την διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων (παράγραφο 3)
  • ότι συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας του
...
Ο Νομοθέτης ζητά από τον Δικαστή να διαπιστώσει με την επι της ουσίας κρίση του, αν η απαίτηση του για την πλήρωση της ειδικής πρόληψης της ποινής  έχει επικυριαρχίσει στην προσωπικότητα του δράστη  έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Ο νομοθέτης ζητά αποχή από νέες πράξεις.
...
Ο Δικαστής δεν ζητά δήλωση φρονημάτων, ζητά απάντηση στο ερώτημα αν ο κρατούμενος με την όλη του στάση και συμπεριφορά παρέχει εγγυήσεις σωφρονισμού.
Το κοινωνικό σύνολο που εβλήθη από την εγκληματική συμπεριφορά του δράστη δεν ζητά αστυνόμευση της σκέψης αλλά απαιτεί να έχει επιτευχθεί η ειδική πρόληψη.  Για να μην κινδυνεύσει ξανά κανείς από τον ίδιο δράστη.
...
Η επιβληθείσα ποινή σε έναν καταδικασθέντα εξαντλεί τις αξιώσεις της Πολιτείας. Αυτή η θέση είναι ορθή μόνον υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκτιθεί ολοκληρωτικά η ποινή.
Η απαγγελία της ποινής από το δικαστήριο δεν είναι μόνον λέξη είναι και ενέργεια που πρέπει να εκτελεστεί.
...
Συνεπής στην θέση αυτή ο νομοθέτης θέτει αυστηρές προϋποθέσεις όταν εξαιρετικά χορηγεί στον κρατούμενο το δικαίωμα της ολιγοήμερης αδείας , ή ακόμα και της υπό όρους απόλυσης. Σε διαφορετική περίπτωση τα εν λόγω δικαιώματα θα δίδοντο άνευ όρων, με προφανή συνέπεια την ματαίωση του στόχου της ποινικής τιμωρίας.
...
Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κάποιον εγκληματία. Μπορεί να κινδυνεύσει μόνον από εμάς τους πολίτες αν την αφήσουμε απροστάτευτη σε νοοτροπίες που τρέφουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.
...
Και επειδή είναι μέσα στις αναμενόμενες αστοχίες της κοινωνικής μας οργάνωσης το ότι το θύμα μιας προηγούμενης παράνομης πράξης δεν είχε την ευκαιρία να προστατευθεί επαρκώς, ας αφήσουμε το  φυσικό δικαστή να κρίνει αν πρέπει να παράσχει την απαιτούμενη προστασία σε κάθε τυχόν επόμενο.

Πηγές:



Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία