Θράκη - σενάριο αποσταθεροποίησης (περίληψη)



●  Πλήρες σενάριο αποσταθεροποίησης στην Θράκη, από την μειονότητα..
●  Καθορισμός και ανάλυση παραγόντων, περιγραφές ενεργειών και φαινομένων.
●  Η εξέλιξη σε τρείς φάσεις


 Γραμμένο το 2016, εξαιρετικός οδηγός, σε κάθε είδους παρόμοια συγκυρία και απειλή περιοχής.


Η συντόμευση που γίνεται στη συνέχεια αποδυναμώνει το κείμενο.
 ♕ Συνίσταται η πλήρης ανάγνωση από τις πηγές που παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, πολλές φορές.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • Περιγραφή της κατάστασης.
  • Γενίκευση αποσταθεροποίησης.
  • Διεθνές και όμορο περιβάλλον.
  • Τα γεγονότα στη Θράκη:
    • Φάση 1 Περίοδος Ειρήνης (συγκεκαλυμένες ενέργειες προετοιμασίας)
    • Φάση 2 Περίοδος Έντασης (φανερές αλλά ελεγχόμενες ενέργειες)
    • Φάση 3 Περίοδος Επιχειρήσεων (ανταρτοπόλεμος ενίσχυσης στρατιωτικών ενεργειών)
  • Διαπιστώσεις και Συμπεράσματα

Α.  ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1. Τα δημοσιονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται, τα μέτρα επιφέρουν λαϊκή δυσαρέσκεια, το φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τον πληθυσμό, και οδηγεί σε  ύφεση το εμπόριο. Κλιμάκωση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, πιέσεις από δανειστές οδηγούν σε απολύσεις και από το δημόσιο.

2.  O αριθμός των ανέργων ξεπερνά το 1.500.000, καμία κοινωνική ομάδα δεν μένει ανεπηρέαστη, η μαύρη εργασία διογκώνεται.

3. Η εξωτερική διπλωματία, και η πολιτική βούληση ατονούν, και επιφέρουν συνεχείς διολισθήσεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

4. Το γεωπολιτικό παιχνίδι χοντραίνει και λόγω του εντοπισμού των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κύματα προσφύγων μετακινούνται προς τα δυτικά, ενεργειακές συμφωνίες καθυστερούν λόγω απειλών της Άγκυρας.

5. Μακροχρόνια καθυστέρηση σε προώθηση ενεργειακών θεμάτων και ενόπλων δυνάμεων προστασίας και αποτροπής, με βασικότερο την την ΑΟΖ, επιφέρει στο ελληνικό δημόσιο ζημία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που άπτεται της επιβίωσης του λαού

Β.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

6. Απαίτηση για χορήγηση δικαιωμάτων στους λαθρομετανάστες, εκδηλώσεις ξενοφοβίας, επιθέσεις σε ντόπιους, γκετοποίηση συνοικιών, κλοπές, μεγάλος αριθμός μεταναστών επιβαρύνει την κατάσταση, δυσκολίες στη διατήρηση της τάξης.

7. Η εσωτερική ένταση, και οι διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν ευκαιρίες εκμετάλλευσης από όλους τους γείτονες, με κύριο την Τουρκία, που προωθεί μια σειρά θεμάτων.

8. Στην Ελλάδα διαβιεί σημαντικός αριθμός Αλβανών, Αράβων, Κούρδων, Αφρικανών, Πακιστανών, Λιβανέζων και Αφγανών, μουσουλμάνων, ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια. Αυτοί διακρίνονται σε:
  • Νόμιμους (άδεια παραμονής, υπηκοότητα, εργασία)
  • Μη νόμιμους μετανάστες (λαθρομετανάστες), εγκλωβισμένους, χωρίς πολιτικά δικαιώματα, που εργάζονται παράνομα, και επιβαρύνουν την οικονομία.

    9. Η εξαθλίωσή τους, η κατάσταση της χώρας, και η έξωθεν χειραγώγησή τους, τους οδηγούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με διάφορα προσχήματα όπως τέμενος, κωλυσιεργία αρχών, ύβρη προς την θρησκεία τους κτλ.

    10.  Τέτοιες διαδηλώσεις και πορείες στα αστικά κέντρα γίνονται καθημερινές, οι αρχές είναι διακριτικές, οι νόμιμοι διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό τους από το κράτος.

    11. Ολόκληρες συνοικίες γκετοποιούνται, συνθήματα υπέρ του Ισλάμ, φωτιές σε κάδους απορριμάτων, φραστικές αντιπαραθέσεις, που περνούν και στα σχολεία. Αρχίζουν συμπλοκές, ξυλοκοπήματα, βγαίνουν μαχαίρια, εξελίσσονται σε ταραχές.

    12. Στην Αθήνα στήνονται οδοφράγματα, ρίχνονται πέτρες, συμπλοκές με τα ΜΑΤ, στη Θεσσαλονίκη τα ίδια γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό, καπνοί από καιόμενα ελαστικά, οι πρώτοι τραυματίες αστυνομικοί και λαθρομετανάστες, Το αντάρτικο πόλεως ξεκίνησε, εικόνες μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο.

    Γ.  ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

    13. Τον Σεπτέμβριο, όλως περιέργως εδηλώνονται ταυτόχρονα μαζικές πυρκαγιές  σε Πίνδο, Πελοπόννησο, Πήλιο και στην Κρήτη. Μικρότερες εστίες στη Δράμα, την Καβάλα και στον Όλυμπο. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε πλήρη κινητοποίηση, ισχυροί άνεμοι, χωριά εκκενώνονται.

    14. Στο λιμάνι του Βόλου έκρηξη αυτοκινήτου, νεκροί και τραυματίες. Σε διαδικτυακό τόπο αναρτήθηκε βίντεο όπου μασκοφόρος μιλώντας αραβικά και σπαστά ελληνικά δήλωνε ότι την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης αναλαμβάνει ο «ισλαμικός βαλκανικός στρατός» και ότι αν η ελληνική πολιτεία δεν συμμορφωθεί και δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μουσουλμάνων, ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση

    15. Συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ και με ενημέρωση όλων των κομμάτων, κηρύσει τη χώρα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Το σύνολο των δυνάμεων τίθεται σε γενική επιφυλακή, λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αποδεσμεύονται κανόνες εμπλοκής.

    16.  Ενεργοποιείται μερικώς η Εθνοφυλακή, ώστε η ΕΛ.ΑΣ να μεταφέρει δυνάμεις στην αντιμετώπιση ταραχών. Ομάδες ακραίων χώρων υπέρ ή κατά της εξέγερσης των λαθρομεταναστών συγκρούονται. Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο μετατρέπονται σε πεδία μάχης.

    17.  Τα γεγονότα στην Ελλάδα γίνονται πρώτο θέμα παγκοσμίως ερμηνευόμενα σαν αποτέλεσμα αλόγιστης πολιτικής των κυβερνήσεων, των πιέσεων που ασκήθηκαν στον λαό. σε συνδυασμό με εξωγενείς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

    18.  Η αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργεί ευκαιρίες ρύθμισης διμερών θεμάτων στούς γείτονες. Τουρκικά πλοία στα όρια 6 νμ στην Χαλκιδική. Το ΥπΕΞ τηρεί παθητική στάση, ζητώντας βοήθεια από την ΕΕ. Το ΥπΕΘΑ εκδίδει οδηγίες απλής παρακολούθησης, διακριτικά πιέζει τον Πρωθυπουργό για λήψη μέτρων. Αποφασίζεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιείται πλήρως η Εθνοφυλακή.

    Δ. ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΣΤΑΣΗ ΟΜΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

    19.   Με πρόσχημα στρατιωτικές ασκήσεις οι Τουρκία κινητοποιεί μεγάλο μέρος δυνάμεων δυτικά της Άγκυρας. Η Αλβανία επιστρατεύει κρίσιμες ειδικότητες.

    20.   Ταυτόχρονα και στις δύο χώρες γίνονται διαδηλώσεις συμπαράστασης στους απροστάτευτους, ταπεινωμένους αδελφούς μουσουλμάνους της Ελλάδας. Στη Σμύρνη, στο ελληνικό προξενείο, συγκρούονται ακτιβιστές και αστυνομία, ζημιές σε οχήματα του προξενείου. Στη Β. Ήπειρο πορείες με συνθήματα την Μεγάλη Αλβανία και την Τσαμουριά.

    21.   Μη επιβεβαιωμένο δημοσίευμα κάνει λόγο για συμφωνία Τουρκίας – ΠΓΔΜ και Αλβανίας εναντίον της Ελλάδας. Δημιουργούνται δύο πόλοι

    Τουρκία – ΠΓΔΜ – Αλβανία. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και την αδυναμία της Αθήνας, για να "διευθετήσουν" διμερή προβλήματα που φτάνουν μέχρι και εδαφικές διεκδικήσεις.

    Ελλάδα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση τηρώντας ισορροπίες και συμβιβασμούς εκατέρωθεν. Τα επεισόδια συσπειρώνουν την κοινωνία η οποία διάκειται φιλικά προς την κυβέρνηση, αναπτύσσονται εθνικά αντανακλαστικά, ενώ μια μερίδα πολιτών ζητά να αναγνωριστούν οι λαθρομετανάστες σαν επίσημη μειονότητα. Σε διεθνές επίπεδο η χώρα μπαίνει στο περιθώριο.

    22.   Η στάση των λοιπών χωρών είναι ίσων αποστάσεων αλλά καιροσκοπική, προς εκμετάλλευση των εξελίξεων.

    Βουλγαρία. Λόγω της δικής της μουσουλμανικής μειονότητας τηρεί ουδετερότητα, Η πλειοψηφία του πληθυσμού διάκειται φιλικά προς την Ελλάδα, θα ζυγίσει την τελική της στάση.

    Σερβία, Μαυροβούνιο. Προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρόσφατος ακρωτηριασμός της χώρας τους γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας, σιωπηρά για παροχή βοήθειας σε υλικά άμεσης ανάγκης. Μπορεί να συμφωνήσουν σε αντιπερισπασμό ως προς την πΓΔΜ.

    Βοσνία / Ερζεγοβίνη.  Ουδέτερη στάση, με ευνοϊκή διάθεση υπέρ της Τουρκίας, λόγω θρησκείας. Δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν κατάλοιπα των Μουτζαχεντίν για υποστήριξη των μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

     Κόσσοβο: Ταυτισμένο με την Αλβανική γραμμή, εχθρικό προς την Ελλάδα. Μεγάλη πιθανότητα να συμμετέχει μαζί με την Αλβανία σε δραστηριότητες (τύπου UCK).

    Ρουμανία: Ουδέτερη στάση με ευνοϊκή διάθεση προς τη χώρα μας.

    Κροατία – Σλοβενία: Ουδέτερη στάση εναρμονισμένη με την Ε.Ε. και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς.
                         
    ΗΠΑ- ΝΑΤΟ: Πολιτική ουδετερότητας και ίσων αποστάσεων, Η υπερδύναμη θα επιδιώξει συμβιβασμό σε διπλωματικό επίπεδο αναπτύσσοντας έντονο παρασκήνιο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά συμφέροντά της και ιδιαίτερα τα ενεργειακά.

    Ρωσία: Αρχικά θα αποφύγει την όποια εμπλοκή της. Διάκειται φιλικά προς την Ελλάδα. Θα λάβει σαφή θέση υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου status στην περιοχή, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Ελλάδας για ανακήρυξη ΑΟΖ  χωρίς να αποκλειστεί και πιο ενεργή της συμμετοχή στην βαλκανική κρίση.

    Γεωργία: Έχει μεταστραφεί προς τη Μόσχα και έτσι θέλοντας σχέσεις καλής γειτονίας με όλους θα τηρήσει ουδέτερη στάση.

    Αρμενία: Λόγω της στρατιωτικής της αντιπαράθεσης με το Αζερμπαϊτζάν θα συνταχθεί με τη Ρωσία με φιλική στάση προς την Ελλάδα.

    Αζερμπαϊτζάν: Πορεία αντίθετη με την Αρμενία. Θα στηρίξει την Τουρκία τουλάχιστον διπλωματικά λόγω του αγωγού που διέρχεται μέσω Τουρκίας. Διαφοροποίηση από την Άγκυρα θα σημαίνει απώλεια αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Συρία: Αφού επέζησε, θα έχει μια καλή ευκαιρία, με πολιτικές κινήσεις να προκαλέσει αναταραχές στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Θα ενισχύσει κινήσεις αυτονομίας, ομοσπονδοποίηση Κούρδων και  το ΡΚΚ.

    Ιράκ: Αυστηρά ουδέτερη στάση, προτιμώντας να επουλώσει τις δικές της εσωτερικές πληγές. Θα συνταχθεί όμως με τις άλλες αραβικές χώρες που θα προωθήσουν διπλωματική λύση.

    Ιράν:  Έχοντας να αντιμετωπίσει το εμπάργκο λόγω του πυρηνικού του προγράμματος θα αποστασιοποιηθεί τηρώντας ουδέτερη στάση, χωρίς να αποκλείεται κάποια κίνηση καιροσκοπική σε βάρος της Τουρκίας

    Κούρδοι: Παρά τις εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης βλέπουν την Άγκυρα να εφαρμόζει την κεμαλική πολιτική. Θα δραστηριοποιήσουν το ΡΚΚ σαν μέσο πίεσης. Σε κάθε περίπτωση θα κρατήσει στην περιοχή ικανό αριθμό δυνάμεων οι οποίες δεν θα μπορούν να ενισχύσουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

    ΕΕ: Ανήμπορη πολιτικά να εκφράσει κοινή γραμμή, θα αρκεστεί σε δηλώσεις συμπαθείας προς την Ελλάδα προτρέποντας όμως παράλληλα τα 2 μέρη να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό. Σε κάθε περίπτωση πιο ουσιαστικές και ξεκάθαρες τοποθετήσεις θα υπάρχουν σε μονομερείς κινήσεις των εθνικών κρατών.

    Λοιπές Αραβικές χώρες και χώρες Β. Αφρικής. Με τις εμπειρίες της αραβικής άνοιξης, θα αποσαφηνίσουν τη θέση τους κατά την εξέλιξη των γεγονότων με επικρατέστερο σενάριο την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας και διαλόγου.

    Κύπρος: Παραδοσιακά υπέρ των ελληνικών θέσεων τηρώντας αμυντική στάση στη γραμμή αντιπαράθεσης, προωθώντας παράλληλα την ενεργειακή συνεργασία προκειμένου να συμπαρασύρει το Ισραήλ υπέρ της Αθήνας.

    Ισραήλ: Συμπλέει με την Λευκωσία στα ενεργειακά. Η επέκταση της συνεργασίας με την Ελλάδα, πιθανόν να είναι αποσυνδεδεμένη από τις λοιπές γεωπολιτικές επιδιώξεις του Τελ-Αβίβ. Το Ισραήλ ξέρει να διαχειρίζεται με τρόπο θαυμαστό το αίσθημα της επιβίωσής του. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται τίποτα σε ότι αφορά την εμπλοκή του Ισραήλ η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι σε επίπεδο MOSSAD. Η προσπάθεια επιρροής της Λευκωσίας, με όχημα τα ενεργειακά, θα είναι έντονη για τήρηση ευνοϊκής υπέρ της Ελλάδας στάσης.

    ΜΚΟ: Αναλόγως της προέλευσής τους θα ενισχύουν οικονομικά ή και υλικά τις αντιμαχόμενες πλευρές. Κύρια δραστηριότητα η απόκτηση ατόμων και οργάνωση παραστρατιωτικών ομάδων (φανερά ή με κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων). Η  «ανθρωπιστική βοήθεια» θα είναι το προσωπείο για την ενίσχυση των ομάδων κρούσεως.

    Θρησκευτικές ομάδες: Ο ορθόδοξος κόσμος θα συσπειρωθεί για την προάσπιση και την ασφάλεια των ομόδοξων λαών συμπεριλαμβανομένου και των Ελλήνων. Αναλόγου εκκλήσεις για συσπείρωση θα γίνουν και από τους φανατικούς μουλάδες. Ο πόλεμος πλέον θα είναι θρησκευτικός με έντονα στοιχεία τρομοκρατίας με προεκτάσεις και συνέπειες ανυπολόγιστες.

    Διεθνή ρεύματα: Φιλειρηνικά, φιλοπολεμικά, φιλελληνικά, ανθελληνικά ρεύματα, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες, συγκέντρωση χρημάτων, εθελοντών, ρουχισμού, εξοπλισμού, εφοδίων, φαρμάκων θα αναπτυχθούν σε όλη την υφήλιο. Θα βαθαινουν την κρίση ώστε η εμπλοκή να είναι μονόδρομος, με θέατρο επιχειρήσεων την Ελλάδα.
    …ίσως μια Χιροσίμα να ήταν προτιμότερη από αυτό που έρχεται.

    Ε. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    23.   Η απόφαση της Τουρκίας οριστική, παραπλανητικές κινήσεις και παρενοχλήσεις σε Αιγαίο και Έβρο. Στόχος η εξάντληση της Ελλάδας με διμέτωπο αγώνα. Φαίνεται κύριος στόχος η Θράκη.

    24.   Οι συγκρούσεις στις πόλεις συνεχίζονται, το κόστος ζημιών αυξάνεται. Στην ύπαιθρο εμφανίζονται ομάδες 3-5 ατόμων, σε ευαίσθητα σημεία. Στη Πτολεμαϊδα φωτογραφίζουν εγκαταστάσεις. Η Εθνοφυλακή επιφορτίζεται με την προστασία.

    25.   Η ασφάλεια των μετόπισθεν έχει ανατεθεί στην εθνοφυλακή. Οι ασσύμετρες επιχειρήσεις στο εσωτερικό, που δεν έχει επαρκή ομοιογένεια ανθρώπων, αποτελεσματική διοίκηση του πληθυσμού, και δυνατότητα εφαρμογής καταστολής, μπορεί να επιφέρουν τεράστιες απώλειες.

    26.   Η εθνοφυλακή είναι ήδη ανεπαρκής σε στελέχωση, επάνδρωση, εκπαίδευση, εξοπλισμό. Περιορίζεται σε φύλαξη σημείων. Δεν μπορεί να αποκριθεί σε ασύμμετρες επιθέσεις και δολιοφθορές. Οι Αμερικανοί είχαν μεγάλες απώλειες σε Ιράκ και Αφγανιστάν από τέτοιες επιθέσεις. Το αντιμετώπισαν με ειδικές δυνάμεις τακτικού στρατού και άφθονη λογιστική και επιχειρησιακή υποστήριξη.

    27.  Με στόχο δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας, ανασφάλειας, και ηττοπάθειας εκδηλώνεται  πλέγμα ασύμμετρων ενεργειών. Αυτοκίνητα με εκρηκτικά εκρήγνυνται όταν μετακινούνται στρατιωτικά οχήματα. Άνθρωποι ζωσμένοι με εκρηκτικά ή αυτοκίνητα ανατινάζονται σε πολυσύχναστα μέρη (λαϊκές αγορές, σταθμούς λεωφορείων, καφενεία κτλ.).

    28.  Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να συμβεί στη Θράκη, εν' όψει επικείμενης επίθεσης στον Έβρο (είναι έτοιμο από την Τουρκία, σχέδιο "ΒΑΡΙΑ"). Δυνάμεις και μέσα εφαρμογής:

    • Πράκτορες της ΜΙΤ εκπαιδευμένοι σε ανταρτοπόλεμο και ασύμμετρες επιχειρήσεις.
    • Στελέχη καταδρομών (μπορντό μπερελί) εξειδικευμένοι σε τακτικές ανταρτοπολέμου, αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά.
    • Εξτρεμιστικά μουσουλμανικά στοιχεία από τη Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Β-Ε και Κοσσυφοπέδιο.
    • Φανατικοί ισλαμιστές (ΤΖΙΧΑΝΤ – Αλ Κάϊντα - Μουτζαχεντίν) από τις χώρες της Μ. Ανατολής και Β. Αφρική
    • Φανατικοί ισλαμιστές, που εισήλθαν από καιρό με αποστολή να οργανώσουν τις μουσουλμανικές μάζες στα μεγάλα αστικά κέντρα (αντάρτικο πόλεων), αλλά και για την αποστολή ομάδων στη Θράκη για την ενίσχυση του τοπικού «εξεγερμένου στοιχείου».
    • Ομάδες «Γκρίζων Λύκων», προερχόμενες από την Τουρκία.
    • Οργανωμένα άτομα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

    29.  Με τη σημερινή σύνθεση μειονότητας στη Θράκη θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια δύναμις 1000 ανδρών. Εάν ενισχυθούν από τα Βαλκάνια και το εξωτερικό μπορεί αν ανέλθει σε 10.000.

    30.  Ο εξοπλισμός κυρίως ατομικά τυφέκια και πιστόλια από τα μη επιστραφέντα, αποθέματα του UCK, από παράνομο εμπόριο όπλων, από χώρες της Αραβικής Άνοιξης, ισλαμικές οργανώσεις και μέρος της διεθνούς «ανθρωπιστικής βοήθειας». Δεν αποκλείονται φορητά αντιαρματικά, ρουκέτες, πολυβόλα, βομβιδοβόλα μέχρι και όλμοι, ο βασικός εξοπλισμός ενός τάγματος πεζικού.

    31.  Το κυριότερο στοιχείο που καθιστά μια τέτοια επιχείρηση βιώσιμη είναι η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής το ανάγλυφο (Ορεινός όγκος της Ροδόπης), και πληθυσμός φιλικά προσκείμενος, μουσουλμάνοι εκατέρωθεν των Ελληνο-Βουλγαρικών συνόρων.
    Πληθώρα κρυψώνων και δρομολογίων, πληθυσμός διαβρωμένος από την προπαγάνδα, θα παρέχει στους μαχητές ευκολίες πρόσβασης, άμεση διαφυγή, τρόφιμα, πρώτες βοήθειας, καταφύγια πρώτων βοηθειών, τρόφιμα και άλλες ανάγκες.

    32.  Κλειδί η στάση της Βουλγαρίας, στα νότια σύνορά της. Η κάθοδος στο Αιγαίο, σε συμφωνία με την Τουρκία είναι πολύ δελεαστική. Ο έλεγχος των νότιων συνόρων της είναι καταλύτης για την απειλή αυτή. Αρχικά τουλάχιστον θα τηρήσει καιροσκοπική στάση.

    33.  Το σχέδιο μπορεί να χωριστεί σε φάσεις (στάδια ή ενότητες)

    Φάση 1. Πραγματοποιείται κατά την περίοδο της ειρήνης και ασχολείται κυρίως με οργανωτικά αντικείμενα, που δεν κινούν την υποψία των αρχών της χώρας. Τέτοια αντικείμενα είναι:

    • Καλλιέργεια της διαφορετικότητας της ταυτότητας της μειονότητας (αρχικά ως θρησκευτικής και μετέπειτα ως εθνοτικής οντότητας). Αυτή πραγματοποιείται με τις παρακάτω δράσεις:
      • Επιδίωξη για «εκλεγμένες» και όχι «διορισμένες» από το κράτος, αρχές (ψευτομουφτήδες κλπ).
      • Δημιουργία συλλόγων σε κάθε χωριό προκειμένου να προβληθεί η τουρκική ταυτότητα και διαφορετικότητα.
      • Λειτουργία αυθαίρετων ιδρυμάτων μη αναγνωρισμένων από το κράτος (π.χ. νηπιαγωγείων), αλλά και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων (ΕΠΑΘίτες κλπ).
      • Δημιουργία πολιτιστικών δρώμενων για την προβολή του τουρκισμού (π.χ. εορτές ΑΛΑΝ ΤΕΠΕ, ΧΙΛΙΑ, Γιορτή του Κερασιού κλπ).
      • Εκμετάλλευση της ισχύουσας νομοθεσίας με την εκλογή τους σε αυτοδιοικητικά αλλά και σε κοινοβουλευτικά αξιώματα.
      • Προσπάθεια διατήρησης και ενδυνάμωσης της συνοχής της νεολαίας της μειονότητας, μέσα από «μαθήματα κορανίου» και αναλόγου περιεχομένου ομιλίες και κηρύγματα στα τεμένη κατά την προσευχή της Παρασκευής.
    • Αύξηση του ρυθμού παρεμβάσεων του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, ιδίως με δημόσιες εμφανίσεις του προξένου, σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες της μειονότητας.
    • Ενέργειες συκοφάντησης της χώρας στα διεθνή FORA, από συλλόγους και οργανώσεις της μειονότητας που δρουν στο εξωτερικό και ιδίως στη Γερμανία, με κύριο μοχλό την στέρηση δικαιωμάτων της μειονότητας και το μη σεβασμό της συνθήκης της Λωζάνης.
    • Εκμετάλλευση των υπηρετούντων μουσουλμάνων στις μονάδες της Θράκης για τη συλλογή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Μελλοντικά θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκρότηση και οργάνωση ενόπλων ομάδων.
    • Χαρτογράφηση του συνόλου του ορεινού όγκου της Ροδόπης, για τον εντοπισμό και επιλογή σημείων και θέσεων εναποθήκευσης οπλισμού και πυρομαχικών (κρυψώνες), αλλά και δρομολογίων προσβολής στόχων και διαφυγής μετά από επιχείρηση δολιοφθοράς.
    • Προβολή από μειονοτικά ΜΜΕ δικαιωμάτων μειονότητας, καλλιέργεια μη υπαρκτών προβλημάτων συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών, προσπάθεια όξυνσης.
    • Σταδιακή ανάληψη του ελέγχου του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Βαθμιαία απουσία ελληνικών αρχών, εγκατάλειψη της υπαίθρου από το χριστιανικό στοιχείο, συσσώρευση στις πόλεις, παράδοση των μεικτών χωριών σε μουσουλμάνους.
    • Ομάδες ανίχνευσης εκτελούν αναγνωρίσεις εντοπισμού και καταγραφής στόχων δολιοφθοράς.
    Αντίστοιχες με τις παραπάνω κινήσεις γίνονται στο αστικό περιβάλλλον βασισμένες στα σημεία συγκέντρωσης λαθρομεταναστών.

      34.  Φάση 2.
      Η φάση 2 θα λάβει χώρα σε περίοδο έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ή πολύ βαθιάς εσωτερικής αναταραχής στην Ελλάδα. Τότε θα εντείνουν τις ενέργειες τα υπάρχοντα στοιχεία, και θα ενεργοποιηθούν καινούργια, για την έναρξη της αποσταθεροποίησης. Τα μέτρα και οι δράσεις θα είναι άμεσα εξαρτώμενα από τον βαθμό της κοινωνικής δυσαρέσκειας, όπως παρακάτω:

      • Πλήρης έλεγχος της ορεινής περιοχής της Ροδόπης. Περιορισμένες ρίψεις πυροβολισμών από κυνηγετικά και πολεμικά όπλα αμφιβόλου προελεύσεως, με αυξητικές τάσεις.
      • Δημιουργία μιας «εικονικής» εγκληματικότητας (ζωοκλοπές, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά κλπ), στην ορεινή Ροδόπη. Εμφάνιση μουσουλμάνων με οπλισμό στα αυτοκίνητά τους, με το πρόσχημα της ατομικής προστασίας.
      • Με πρόσχημα το παραπάνω θα εμφανιστούν ένοπλες ομάδες περιφρούρησης οικισμών και χωριών, εγκατάσταση σημείων ελέγχου στις διαβάσεις της ελεγχόμενης περιοχής.
        Είναι οι πρώτοι θύλακες που κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει εντός τους.
      • Με το παραπάνω δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση εντός των θυλάκων από το εξωτερικό νέων ομάδων, και εφοδίων.
      • Σε εμφανή σημεία αναγράφονται αποσχιστικά συνθήματα, αρχικά στα μειονοτικά χωριά, μετά στα μεικτά, και επεκτείνονται σε Ξάνθη και Κομοτηνή (συνοικίες που επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο), με ζωγραφισμένη τη σημαία της Δυτικής Θράκης.
      • Αυξάνεται η προσπάθεια συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών. Η συμπεριφορά μουσουλμάνων οπλιτών διαφοροποιείται. Εντοπίζονται οπλίτες να κατέχουν φωτογραφικό υλικό κύριων οπλικών συστημάτων. Κρούσματα απειθαρχίας. Ένταση στις σχέσεις τους με άλλους οπλίτες. Συγκεντρώνονται σε διαφορετικές παρέες, συζητούν χαμηλόφωνα, ακούν εκπομπές μειονοτικών ραδιοσταθμών.
      • Συγκεντρώσεις στα χωριά, απαιτήσεις για ίση μεταχείριση, σεβασμό στα δικαιώματα της μειονότητας με έντονο τρόπο. Οι συγκεντρώσεις καλύπτονται από όλα τα ΜΜΕ της μειονότητας, με ενημερώσεις για τις επόμενες συγκεντρώσεις, και καλούν για μαζική συμμετοχή.
      • Εμφανίζονται οι πρώτοι μη μειονοτικοί μουσουλμάνοι, προερχόμενοι από το εξωτερικό. Πραγματοποιούν διελεύσεις με αυτοκίνητα και μηχανές, μέσα από χωριά χωρίς να εκδηλώσουν κάποια πρόκληση ή άλλη ενέργεια.
      • Από τα ορεινά, τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες ακούγονται σποραδικές ριπές όπλων. Τα ορεινά της Ξάνθης ελέγχονται πλέον από τους μουσουλμάνους. Στις προσευχές της Παρασκευής εμφανίζονται και ξένα άτομα. Μιλώντας αραβικά και τουρκικά καλούν για ξεσηκωμό και απαλλαγή από την ελληνική καταπίεση. Οργανώνονται οι πρώτες παρελάσεις – διελεύσεις ενόπλων ομάδων με οχήματα τα οποία διέρχονται με αυτοκινητοπομπές από τους ορεινούς οικισμούς της Ξάνθης και της Ροδόπης, κρατώντας σημαίες της Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης και πανό με φράσεις από το κοράνι, γραμμένα στα αραβικά.
      • Το τουρκικό προξενείο δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα κάνοντας λόγο για τάσεις εθνοκάθαρσης σε βάρος της μειονότητας. Το ίδιο οι πολιτικοί, κάνουν λόγο για βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση, ειδάλλως θα αναλάβουν κοινό αγώνα με τον κόσμο της μειονότητας για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.
      • Άγνωστοι πυρπολούν παρεκκλήσι. 2 μέρες μετά καταστρέφονται ολοσχερώς μουσουλμανικοι τάφοι.Στα μεικτού πληθυσμού χωριά, σημειώνονται μικρές αψιμαχίες χωρίς όμως θύματα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Η κατάσταση ελέγχεται μερικώς από την ΕΛΑΣ, τα πνεύματα ηρεμούν μερικώς, αλλά οι αναφορές της κάνουν λόγο για αδυναμία ελέγχου της κατάστασης.
      • Σημειώνονται εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών, σε σταθμευμένα οχήματα που βρίσκονται κοντά σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Από τα μειονοτικά Ρ/Φ εκπέμπονται μηνύματα συσπείρωσης που καλούν τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα για ανάληψη δράσης. Παίζεται για πρώτη φορά ο εθνικός ύμνος της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης.
      • Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι οπλίτες συμπλέκονται μέχρι τραυματισμού. Κλίμα έντονης δυσφορίας προς τους χριστιανούς. Κάνουν λόγο για ώρα εκδίκησης η οποία πλησιάζει. Ένας μουσουλμάνος οπλίτης λιποτακτεί ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοί του τον καλύπτουν δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζουν το που βρίσκεται.
      • Εμφανίζονται τα πρώτα βίντεο και εικόνες από τις δραστηριότητες των ενόπλων ομάδων. Άτομα που φορούν μάσκες προσώπου και φέρουν στο κεφάλι κορδέλες με γραφές στην αραβική, τα οποία φωνάζουν συνθήματα και κρατούν τη σημαία της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης. Παρουσιάζονται σκηνές από εκτέλεση ασκήσεων, βολών και παρελάσεις. Οι επικεφαλείς των τμημάτων τονίζουν την ετοιμότητα και την πίστη τους στο δίκαιο του αγώνα τους και προβαίνουν σε απειλές κατά των χριστιανών κατοίκων της Θράκης λέγοντας…ή θα φύγετε ή θα πεθάνετε.
      • Το προσωπικό του τουρκικού προξενείου ανακαλείται να επαναπατριστεί. Η εκκένωση του προξενείου γίνεται μέσα σε λίγες ώρες, η δε φάλαγγα των οχημάτων, συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. περνάει τη γέφυρα των Κήπων.
      35.  Φάση 3.
      Κατά την Φάση αυτή θα υπάρχουν συντονισμένες – συνδυασμένες ενέργειες, των ομάδων ατάκτων.
      Αυτοί έχουν οργανωθεί και συγκροτηθεί σε στρατό του βουνού, με την ονομασία «Ελεύθερος Στρατός της Δυτικής Θράκης». Έχουν εξοπλιστεί ήδη με οπλισμό προερχόμενο κυρίως από το Κόσσοβο.
      Υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Έβρο, στοχεύουν στην πρόκληση κλίματος ηττοπάθειας στον πληθυσμό της Θράκης, καταστροφή μέρους ή του συνόλου των κοινωφελών εγκαταστάσεων, για την πρόκληση δυσχερειών σε βασικές ανάγκες του στρατεύματος αλλά και των περιοχών μετόπισθεν, την απασχόληση στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμες και ισχυρές εφεδρείες στον αγώνα που θα διεξάγεται στον Έβρο. Μια σειρά από αυτές είναι:

      • Αύξηση μουσουλμάνων λιποτακτών. Θα συνδράμουν στην παροχή πληροφοριών για την επιχειρησιακή κατάσταση των μονάδων, και για τα δρομολόγια και σημεία επίθεσης των ατάκτων (παγίδευση δρομολογίων μεταφοράς, δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο κτλ.
      • Έναρξη εκτέλεσης επιχειρήσεων κατάληψης και ελέγχου περιοχών και χωριών των ημιορεινών και τμήματος των πεδινών στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, ενώ μουσουλμανικός θύλακας στην περιοχή Δερείου στον Έβρο επιχειρεί να αποκόψει το δρομολόγιο Δέρειο – Άρης – Κομοτηνή. Σημειώνονται οι πρώτες αψιμαχίες ενόπλων με τμήματα της ΕΛΑΣ και του Στρατού.
      • Μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων διαφεύγει στα ορεινά προκειμένου να αποφύγει την επιστράτευση και εντάσσεται στον Ελεύθερο Στρατό της Δυτικής Θράκης, όπως ονομάζονται οι ένοπλοι. Οργανώνονται σε τμήματα των 50-100 ατόμων. Ανά 5 τμήματα συγκροτούν μονάδες που ονομάζονται «Ταξιαρχίες» και αναλαμβάνουν δράση σε συγκεκριμένους εδαφικούς τομείς της Ξάνθης και της Ροδόπης.
      • Φανατικοί ισλαμιστές «ΤΖΙΧΑΝΤ», αρχίζουν να επιβάλλουν το νόμο της Σαρίας στους Πομάκους των ορεινών της Ξάνθης, κάποιοι εξ αυτών παντρεύονται νεαρές Πομάκισες, για την εξασφάλιση δικαιωμάτων Έλληνα πολίτη – υπηκόου μελλοντικά.
      • Ξεκινάει η πρώτη μεγάλη επιχείρηση για την κατάληψη και τον έλεγχο της διάβασης Κοπτερού προς απαγόρευση προώθησης στρατιωτικών ενισχύσεων από το εσωτερικό της χώρας προς τον Έβρο. Επιχειρείται επίσης η κατάληψη των χωριών Ίασμος – Κοπτερό και Αμαξάδες στη Ροδόπη, τα οποίο βρίσκονται σε εξέχουσα θέση και ελέγχουν τόσο την Εγνατία οδό, αλλά και την Ε.Ο. Ξάνθη – Ίασμος – Κομοτηνή.
      • Πολιορκείται το φυλάκιο του Στρατού στη Γλαύκη της ορεινής Ξάνθης  ενώ στον Εχίνο, τόσο το εκεί Τάγμα Εθνοφυλακής, όσο και το αστυνομικό τμήμα περικυκλώνονται από φανατικούς ένοπλους, που απαιτούν την παράδοση των ανδρών και του οπλισμού, υποσχόμενοι την ελεύθερη μετάβαση στην Ξάνθη. Σημειώνονται επιθέσεις σε φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων και σκοπό την πρόκληση απωλειών και καθυστερήσεων στον ανεφοδιασμό των μονάδων του Έβρου.
      • Εμφανίζεται στο χωριό Θέρμες Ξάνθης, η προσωρινή κυβέρνηση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης», η οποία με ανακοίνωσή της συντάσσεται με το δίκαιο του αγώνα που διεξάγει η «μητέρα Τουρκία» κατά της Ελλάδας και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης, αλλά και την επίσημη ίδρυση του νέου κράτους.
      • Σημειώνονται μπαράζ εμπρησμών και εκρήξεων στην Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξ/πολη, με στόχο εγκαταστάσεις και κοινωφελή έργα υποδομών, (Υποσταθμοί ΔΕΗ, Κόμβοι ΟΤΕ κλπ). Οι Μονάδες Εθνοφυλακής, μη εκπαιδευμένες σε αντιμετώπιση καταδρομικών ενεργειών, δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση ενώ υφίστανται και απώλειες σε προσωπικό.

      ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

      36.  Δόθηκε ένα πιθανό αρνητικό σενάριο που έχει σαν αφετηρία του την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Συμπερασματικά αν επιχειρηθεί να κωδικοποιηθεί σε κύρια σημεία η όλη εξέλιξη ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες και οι αφορμές, διακρίνονται οι παρακάτω επισημάνσεις:

      • Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας έπληξε επί μακρόν τη χώρα και τους πολίτες της, με μειώσεις αποδοχών και αύξηση φορολογίας.
      • Η ανοχή για τη μαύρη εργασία και τη μη πάταξη του παράνομου εμπορίου σε όλες της μορφές του.
      • Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας.
      • Οι διακρίσεις που οδήγησαν σε ακραίες αντιθέσεις.
      • Η μη συντεταγμένη και ενιαία εθνική εξωτερική πολιτική και η διεθνής απομόνωση της Ελλάδας.
      • Η ατολμία στην άσκηση ουσιώδους ενεργειακής πολιτικής και διπλωματίας.
      • Η ποσοτική και ποιοτική εξασθένιση των ΕΔ και των ΣΑ, λόγω της μνημονιακής πολιτικής.
      • Η ελλιπής ασφάλεια των συνόρων και προστασία της ελληνικής υπαίθρου.
      • Η μη μέριμνα για ουσιώδεις τομές στις μειονοτικές ομάδες και ιδιαίτερα στους λαθρομετανάστες.
      37.  Αναφέρθηκαν μερικά ενδεικτικά ικανά όμως να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Ο φόβος όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν ήταν και δεν είναι η πληθυσμιακή και φυλετική αλλοίωση, αλλά οι παρενέργειες από την αύξηση της ανεργίας, την ύφεση, τη μαύρη εργασία κλπ., αυτά δηλαδή που βιώνει η Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια και συνεχίζει να ανηφορίζει το μοναχικό δρόμο που της επιφύλαξε η μοίρα της.

      38.  Η Ελλάδα ανέκαθεν πορευόταν σε δρόμους μοναχικούς αλλά πάντα έβρισκε την «Ιθάκη» της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, στο διάβα χιλιάδων χρόνων, οι Έλληνες εξακολουθούν να υπάρχουν, ως λαός, ως φυλή, ως έθνος, εκεί, μόνοι να πορεύονται τον δρόμο τους. Δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο επόμενος εν δυνάμει εχθρός – αντίπαλος των Ελλήνων, αλλά θα αντιμετωπιστεί με όποιο κι αν είναι το τίμημα.

      39.   Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης των ιθυνόντων, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση εσωτερικών και ασύμμετρων απειλών…οι εξελίξεις τρέχουν και αν δεν προσαρμόσουμε τις δυνάμεις μας και τις δυνατότητές μας στα νέα δεδομένα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ας εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για όλους.

      40.   Ζούμε σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» και γειτνιάζουμε με μια άλλη που είναι ενεργό ηφαίστειο, με συνεχείς εκρήξεις. Οι προκλήσεις είναι και θα είναι πολλές και πρέπει να έχουμε όλα τα μέσα σε ετοιμότητα (διπλωματικά, νομικά, θεσμικά και αποτρεπτικά), για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, όπως ακριβώς πράττουν και οι λοιπές χώρες. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η Ελλάδα ασφαλής χώρος και παράγοντας σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Εξασφαλίζοντας τα παραπάνω στο βάθος θα φανεί και η πολυπόθητη ευημερία.

      Σχόλια:

      • 2019: Μπορεί να θεμελιωθεί (σειρά γεγονότων, για μακρύ χρονικό διάστημα), το ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί αφήνουν να γίνονται ή και δημιουργούν τέτοια γεγονότα, επιπλέον του ρόλου τους να τα δικαιολογούν.
        (Ρουβίκωνες, μολότοφ στα Εξάρχεια, βανδαλισμοί στο κέντρο της Αθήνας, τζαμί στον Βοτανικό, ένταξη και ελληνοποιήσεις λαθρομεταναστών, κατάργηση μεθοριακών οροσήμων με πΓΔΜ, κτλ.)
      • 2018: Πολλά από τα αρχικά συμβάντα που περιγράφονται, πραγματοποιούνται ήδη, αν και αποσιωπούνται ή συγκαλύπτονται με κατάλληλη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς.

      Πηγές:




      Λέξεις εντοπισμού: #Θράκη

      Δημοφιλή

      Περί της ροζ σημαίας

      Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

      Λωρίδα της Γάζας

      Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

      Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία