6 - Οι αντάρτες των πόλεων

●   Ο ανταρτοπόλεμος είναι ουσιαστικά ένας πολιτικός πόλεμος.
●   Χρησιμοποιεί ανορθόδοξα πολεμικά μέσα σε αστικό περιβάλλον.
●   Ο στόχος είναι τα μυαλά των ανθρώπων.
●   Η εμφύτευση της ανομίας ως μέσου διεκδίκησης.
●   Επιδιώκει την κατάλυση των συνεκτικών δεσμών της κοινωνίας.

 Berlin - Athen Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης
 Στον λαβύρινθο των ψυχολογικών επιχειρήσεων

Οι αντάρτες των πόλεων

Οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν, όπως είπα παραπάνω, στην κατηγορία των PsyOps, που εφαρμόζονται συνεχώς με κάποιες τροποποιήσεις που βασίζονται στον συγκεκριμένο τρόπο δράσεως και για να αποτρέψουν την δημιουργία μιας θεωρίας συστάσεώς τους, που θα γινόταν σαν το κουβάρι της Αριάδνης, με το οποίο θα μπορούσαμε να βρούμε μια άκρη στον λαβύρινθο των μεθόδων παραπληροφόρησης, φασαρίας, ανταρσίας και τελικής αποσταθεροποίησης ενός κράτους.

Μία απ’ αυτές είναι το αντάρτικο της πόλεως (Urban guerrilla warfare). Οι αντάρτες των πόλεων καταπολεμούν μια κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ανορθόδοξα πολεμικά μέσα ή ενεργώντας σαν τρομοκράτες σε ένα αστικό περιβάλλον. Από την εποχή του ψυχρού πολέμου οι περισσότεροι αντάρτες των πόλεων βρισκόντουσαν στην αριστερή πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές και τις μεθόδους των ανταρτών του βουνού.

Ο ανταρτοπόλεμος είναι ουσιαστικά ένας πολιτικός πόλεμος.
Το πεδίο δράσεως του υπερβαίνει τα όρια του συμβατικού πολέμου γιατί σκοπός του είναι να διεισδύσει στην ίδια την πολιτική οντότητα, στο «πολιτικό ζώο» του Αριστοτέλη,
Ο „στρατιωτικός“ στόχος του είναι ο άνθρωπος.

Και από την στιγμή που θα διεισδύσει στο μυαλό του, το «πολιτικό ζώο» έχει ηττηθεί χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα. Μαζί του δε έχει αλωθεί μια ολόκληρη κοινωνία, γιατί ο ανταρτοπόλεμος αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σ‘ ένα πολιτικό περιβάλλον και έχει σαν στόχο να κυριαρχήσει στον χώρο της πολιτικής νοοτροπίας που είναι σύμφυτη σε όλα τα ανθρώπινα όντα, μέσα στο συλλογικό „περιβάλλον“ των οποίων κινείται το αντάρτικο. Και η κυριαρχία του θα καθορίσει επακριβώς τη νίκη ή την αποτυχία του.

Αυτή η αντίληψη για τον ανταρτοπόλεμο σαν πολιτικό πόλεμο καθιστά τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις αποφασιστικό παράγοντα του αποτελέσματος. Τώρα ο στόχος είναι τα μυαλά του πληθυσμού, όλου του πληθυσμού: του δικού μας στρατού, του εχθρικού στρατού και των πολιτών.

Το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο για την εκπαίδευση των αντρατών σε ψυχολογικές επιχειρήσεις, και την εφαρμογή τους στη συγκεκριμένη περίπτωση της Χριστιανικής και δημοκρατικής σταυροφορίας που γίνεται στη Νικαράγουα από τους Καταδρομείς της Ελευθερίας (Freedom Commandos).

Τέτοιες ομάδες αντάρτικου στην Ελλάδα ήταν/είναι οι εξής:
Οι τρομοκρατικές αυτές οργανώσεις δρούν υπόγεια, διασυνδέονται όμως με μυστικές υπηρεσίες και οργανώσεις του εξωτερικού και κάποια κόμματα του εσωτερικού (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.)


Στόχος τους λοιπόν είναι τα μυαλά του κόσμου, το σύνολο του πληθυσμού, και μαζί του η αλλαγή νοοτροπίας, η εμφύτευση της ανομίας ως μέσου αλλαγής, ιδιαίτερα σε βασικές κοινωνικές μονάδες όπως η νεολαία, η προτροπή σε παράνομες και καταστροφικές πράξεις, το κοινωνικό και πολιτικό χάος
(βλέπε και http://en.wikisource.org/wiki/Psychological_Operations_in_Guerrilla_Warfare).

Ειδικά για την Ελλάδα το κύριο χαρακτηριστικό του αντάρτικου πόλεων είναι, ότι προσπαθεί με μαχητικά μέσα υπόγεια ή παράνομα να προβάλλει αντίσταση εναντίον ορισμένων πολιτικών αποφάσεων ή εναντίον του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης, για να περάσει τους δικούς του πολιτικούς στόχους, όταν αυτό δεν είναι δυνατό μέσω της νόμιμης αντιπολίτευσης
(βλέπε και http://de.wikipedia.org/wiki/Stadtguerilla).

Όλα τα κεφάλαια του Άρθρου: Στον λαβύρινθο των ψυχολογικών επιχειρήσεων

Πηγή:

Αναρτήσεις:

Σχετικά



Λέξεις εντοπισμού: ΨΠ::

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία