1 - Κέντρο και Περιφέρεια

●   Στην περιφέρεια, ασχολούνται με εσωτερικά θέματα, αγνοούν τα εξωτερικά που είναι και πιο σημαντικά. 
●   Ασχολούνται με ημερομίσθια, παροχές, φόρους, όχι όμως με την οικονομία και τις εξαγωγές.
●   Στο κέντρο ασχολούνται κυρίως με οικονομία και εξωτερική πολιτική.
●   Αν δεν καταλάβουμε τι γίνεται στον κόσμο, το πως αυτός λειτουργεί και ποιες δυνάμεις κινούν τα νήματα για να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε ποτέ τίποτα.

 Berlin - Athen Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης
 Στον λαβύρινθο των ψυχολογικών επιχειρήσεων

Κέντρο και Περιφέρεια

Το μοντέλο

Το μοντέλλο Κέντρο (Zentrum- Z) και Περιφέρεια (Peripherie- P) κατά τον Johan Galtung

Ας ξεκινήσουμε με το ένα και μοναδικό κρατούμενο, ότι στην Ελλάδα οι πολίτες ασχολούνται σχεδόν μόνο με την εσωτερική πολιτική και με τους πολιτικούς. Και πολύ λιγότερο με την οικονομία, όπου δεν η παραγωγή και οι εξαγωγές φαίνεται να μην τους ενδιαφέρον καθόλου, περισσότερο όμως οι μισθοί, τα ημερομίσθια, οι διάφορες παροχές, οι τιμές των καταναλωτικών ειδών και οι φόροι. Ασχολούνται ακόμη και με την κοινωνία, λιγότερο όμως για τις κοινωνικές σχέσεις και η την αλληλοβοήθεια των μελών της και περισσότερο οι φόνοι, οι κλοπές, οι έξοδοι (αποδράσεις) από τις μεγάλες πόλεις και τελευταία τα θέματα Lifestyle.

Σε αντίθεση με την Γερμανία, όπου ο κόσμος ασχολείται κυρίως με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, με τούς „εχθρούς“, Ρωσία, Κίνα, Ισλαμιστές και τρομοκράτες στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Και με το Lifestyle βέβαια, γιατί η αποβλάκωση του κόσμου γίνεται παντού, αυτό είναι όμως ένα άλλο θέμα. Υπάρχει λοιπόν μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις „ειδήσεις“ που απασχολούν τους Γερμανούς και αυτές που απασχολούν τους Έλληνες, οι Γερμανοί είναι εξωστρεφείς, οι Έλληνες εσωστρεφείς.

Το Κέντρο

Γιατί αυτό; Διότι η Γερμανία ανήκει στο Κέντρο του κόσμου, αυτό που διαμορφώνει το είδος των σχέσεων του με την Περιφέρεια, ώστε να την κρατά υπό έλεγχο και να την ξεζουμίζει, ενώ ο Έλληνας που δεν είναι εις θέσιν να δει αυτά που συμβαίνουν εκτός Ελλάδος, δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις γενεσιουργές αιτίες των τεκτενομένων στην πατρίδα του, θεωρώντας για τα όσα στραβά και ανάποδα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποκλειστικά υπεύθυνη την εκάστοτε κυβέρνηση και το προσωπικό της.
Το αποτέλεσμα είναι το πολιτικό αλληλοφάγωμα και ο κανιβαλισμός που σαν έκβαση έχει την πτώση της κυβέρνησης και την εκλογή του κόμματος, που με τις υποσχέσεις του ξεσήκωσε τον κόσμο, ώσπου και αυτό να αποδειχθεί ανίκανο να πραγματοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε και να πέσει. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα και αυτό θα γίνει, αν προσεχώς εκλεγεί ο Τσίπρας.

Η Περιφέρεια (Ελλάδα)

Αν λοιπόν οι Έλληνες συνέδεαν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με την πολιτική του Κέντρου, θα διαπίστωναν έκπληκτοι, ότι η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, εντεταγμένη ούσα στο συγκεκριμένο παγκόσμιο σύστημα, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει διαφορετικά, άσχετα αν το κυβερνών κόμμα λέγεται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή ή ΚΚΕ και οι πολιτικοί Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας, Μιχαλολιάκος ή Κουτσούμπας. Αδήριτη είναι λοιπόν η ανάγκη να αντιληφθεί ο Έλληνας την πολιτική του Κέντρου και να την συνδέσει με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Αν δεν καταλάβουμε τι γίνεται στον κόσμο, το πως αυτός λειτουργεί και ποιες δυνάμεις κινούν τα νήματα για να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε ποτέ τίποτα.

Και επειδή έβαλα την Γερμανία στο Κέντρο του Κόσμου να εξηγήσω αμέσως, ότι η χώρα αυτή δεν είναι το ίδιο το Κέντρο, αλλά ο ένας από τους ανθυπασπιστές του, αυτό όμως θα το εξηγήσω παρακάτω.



Λέξεις εντοπισμού: ΨΠ::

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία