ΠΥΡΚΑΛ κυβερνητικό πάρκο ή κόλπο


●  Εμπεριστατωμένη περιγραφή και ιστορικό του "πάρκου".
●  Εστιάζεται στην αναμενόμενη εκμετάλλευση του χώρου, και στις δυσκολίες.
 ✎ Data Journalists

 ❗  ... χωρίς πυρομαχικά ... το κόλπο θα στοιχίσει πολλές ζωές


... εισαγωγή

Ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμητό παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως εγκατελελειμένος, παρόλο που οι παραγγελίες που εκτελεί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί.

Προβλέπεται:
  • αναγκαστική απαλλοτρίωση της ιδιόκτητης έκτασης του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού (ΣΕΥ), έναντι συμβολικού τιμήματος, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), ιδιοκτήτη των ΕΑΣ, σε συνδυασμό με 
  • αλλαγές στη χρήση και την αύξηση του συντελεστή δόμησης για τη συγκεκριμένη έκταση 
για να δοθούν τελικά για εμπορική εκμετάλλευση από τον ανάδοχο-επενδυτή.

Από την εξαγγελία έως σήμερα δεν υπήρξε μελέτη, διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, τεκμηριωμένη πρόταση για τη σκοπιμότητα του έργου, παρά μόνο αύξηση των συντελεστών δόμησης για την έκταση των 155 στρεμμάτων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ.

Υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός για την ανάληψη του ΣΔΙΤ, ενώ έχει αυξηθεί το τίμημα που θα καταβληθεί από 250 σε 400 εκ. €.
Το πρώτο, καθοριστικό βήμα έγινε με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τα 155 στρέμματα έναντι μόλις 31 εκατ. ευρώ, ώστε να περάσουν από τα ΕΑΣ στο ΥΠΟΙΚ

... μετεγκαταστάσεις που χρειάζονται

Αναμένεται η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταφορά της Διοίκησης και μέρους των γραμμών παραγωγής από τον Υμηττό στη Μάνδρα.

Ακολουθεί άγνωστο πότε (καλοκαίρι;) ο δεύτερος διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών, της γραμμής παραγωγής του πυραύλου IRIS-T και του καλυκοποιείου σε ανακαινισμένους χώρους της Μάνδρας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι πρόβλεψη υπάρχει για τις υπόλοιπες γραμμές παραγωγής και τον εξοπλισμό (Οβιδοποιείο, Μηχανουργείο, Βλητικός Σταθμός). Θα μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις στο Λαύριο, ή στις αποθήκες των ΕΑΣ στα Δερβενοχώρια;

Η μετεγκατάσταση στο χώρο του Λαυρίου απαιτεί την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ, αποχετευτικού συστήματος και βιολογικού καθαρισμού, δικτύου υδροδότησης και φυσικά την κατασκευή όλων εκείνων των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία και λειτουργία των παραγωγικών μονάδων που θα μεταφερθούν από τον Υμηττό.

... το ιστορικό της απομάκρυνσης

Η ιδέα της απομάκρυνσης υπήρχε ως πρόβλεψη, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 (Κων. Μητσοτάκης).
Οριστικοποιήθηκε το 1996 με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Υμηττού επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη στο -τότε- ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ανακοινώθηκε στις 3 Απρ. 2021 από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ταυτόχρονα με την δημιιουργία Κυβερνητικού Πάρκου για να μεταφερθούν εκεί:
  • η πρωθυπουργική έδρα
  • 9 υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), και
  • 4 Ανεξάρτητες Αρχές (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ, Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ, Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου – ΕΤΑΔ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ).

... απόψεις 

Σωματείο Εργαζομένων:
Υπάρχει μια μεθοδευμένη πορεία και τακτική απαξίωσης,
Δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις, γιατί μέσα στο Πολεοδομικό Σχέδιο που υπάρχει, αναφέρεται και ανάπτυξη «εμπορικών δραστηριοτήτων»
Θα προχωρήσει σε επίπεδο real estate και μάλιστα μαζί με το σχέδιο αποξήλωσης των εγκαταστάσεων της Γυμναστικής Ακαδημίας, έτσι ώστε να ενοποιηθεί όλος αυτός ο χώρος ... εξυπηρετώντας σχέδια εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ,
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έργο, για το οποίο και υπάρχουν αντιδράσεις, χωρίς αυτό να είναι κάτι μη αναμενόμενο. Είναι ένα έργο που θα εκσυγχρονίσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

... προβληματισμοί

στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει διάφορους προβληματισμούς για το τι μπορεί τελικά να γίνει στον Υμηττό, με τίτλους:
  • Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη
  • Διπλή Ανάπλαση
  • Μελέτες …στο γόνατο
  • Τα τρία σενάρια


Σχόλια:

Η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων είναι εύλογη.
Και οι γραμμές παραγωγής πυρομαχικών όμως είναι και ζωτικές και προσοδοφόρες.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί όμως, ιδίως ο νόμος που επιτρέπει διάθεση ή εκποίηση του εξοπλισμού, είναι έγκλημα, με τεράστιες συνέπειες (ανθρώπων και υλικές) για τον ελληνικό πληθυσμό.




Λέξεις εντοπισμού: #ΠΥΡΚΑΛ

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ευρωεκλογές 2024, μια ματιά στις ΗΠΑ