ΑΟΖ οι επίσημοι χάρτες της ΕΕ




Η Ελλάδα ποτέ δεν επικαλέστηκε
●  το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)
●  τον Χάρτη της Σεβίλλης (2004)
✎ Θ. Καρυώτης - slpress.gr

◑ ... Ελλάδα μοναδική παγκοσμίως που δεν έχει χωρικά ύδατα 12 ν.μ. και με τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες!        

...

Ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης (2003) για τον οποίο γίνεται πρόσφατα τόση φασαρία στα ΜΜΕ είναι μία μελέτη που έκανε ένας καθηγητής από το ομώνυμο πανεπιστήμιο το 2003. Στον χάρτη αυτό, έδειξε τα όρια των θαλασσίων ζωνών των ευρωπαϊκών κρατών στη Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα δεν τον επικαλέστηκε ποτέ.

η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία ανέφερε 
... Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με θαλάσσια όρια
... δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική αξία
... Κατανοούμε ότι η ΕΕ δεν τον θεωρεί ως νομικά δεσμευτικό έγγραφο
... Τα θαλάσσια όρια επαφίεται να καθορίζονται από τα κράτη με συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
... Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τον διάλογο με καλή πίστη και τις διαπραγματεύσεις και παροτρύνουν Ελλάδα και Τουρκία να επανεκκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό

όλοι οι επόμενοι χάρτες της ΕΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΑΟΖ της νήσου Στρογγύλη έχει πλήρη επήρεια και εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

... οι χάρτες της ΕΕ  


 



 

 

 

Ένα έγγραφο της Κομισιόν με τίτλο “The EU and international ocean governance” αναφέρει ότι η ΕΕ διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο και το μέγεθός της φτάνει τα 20 εκατ. τετραγωνικά χιλόμετρα., δηλαδή οι θάλασσές της είναι 380% μεγαλύτερες από την γη της. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο αυτού του εγγράφου είναι ο επόμενος χάρτης που δείχνει τις ΑΟΖ όλων των κρατών της ΕΕ και όπου, ξεκάθαρα, καθορίζεται όχι μόνο η ΑΟΖ της Ελλάδας αλλά και το ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.
 

... σε ΕΕ και Αθήνα δεν νοιάζονται για την Κύπρο

Πάμε, δυστυχώς, για διάλογο ξεχνώντας τα βάσανα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μ. Ιγνατίου:
  • Ποιος νοιάζεται για την Κυπριακή Δημοκρατία;
  • Και τι έγινε αν η Τουρκία κατέχει το 40% του εδάφους της;
  • Και τι έγινε αν τα τουρκικά πολεμικά έχουν περικυκλώσεις το νησί;
  • Και τι έγινε αν το Barbaros και το Yavuz “τρυπούν” καθημερινά την κυπριακή ΑΟΖ;
Σιγά τα ωά. Άλλο Ελλάδα, άλλο Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν λέει η αθηναϊκή ελίτ, η οποία κατάφερε να ζώσει το Μέγαρο Μαξίμου και να επιβάλει τις απόψεις της;
...
Στις 7 Μαρτίου 2013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
... Το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “ευρωπαϊκό” πετρέλαιο.
... Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις ΑΟΖ;
... Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου

... στην πίσω μεριά του φεγγαριού

Έξι χρόνια αργότερα, το 2019, (Μητσοτάκης), επανέφερε την ΑΟΖ οριοθετώντας με την Ιταλία και Αίγυπτο, πικραίνοντας, για πολλοστή φορά, τα αδέλφια μας της Κύπρου
...
Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία.
  • θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο,
  • είναι διατεθειμένη να χοντρύνει το παιχνίδι 
  • πιστεύει πως τώρα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο αξιοποιώντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και εποφθαλμιώντας την θάλασσα, που για αιώνες ανήκει στην Ελλάδα.
  • προσπαθεί να ξεχάσει ότι ένας από τους όρους ένταξής της στην ΕΕ είναι η υποχρέωσή της να επικυρώσει την UNCLOS

Και το Ελληνικό ΥΠΕΞ ξεχνάει, για χρόνια τώρα, να υπενθυμίσει στη Τουρκία αυτόν τον σημαντικό όρο, κάθε φορά που παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ο βουλευτής και καθηγητής Άγγελος Συρίγος και εγώ γράψαμε:
«Ειδικά τον τελευταίο καιρό η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται που υπάρχουμε και αναπνέουμε. Δεν μπορούμε να ζούμε μία ζωή με τη λογική να μην ενοχλήσουμε την Τουρκία. Με τέτοιες αντιλήψεις έχουμε καταλήξει σήμερα να είμαστε στην πίσω μεριά του φεγγαριού από πλευράς διεθνούς δικαίου. Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει θεσπίσει χωρικά ύδατα 12 ν.μ. και η χώρα με τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες παγκοσμίως!»

Σχόλια (2022):

Χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία του δικαίου, και των συνθηκών:
  • Τα συνοριακά σημεία καθορίζονται από την άκρη της ξιφολόγχης.
  • Τα σύνορα μετριώνται σε περιπολοχιλιόμετρα και αρβυλοώρες.
  • Τα σύνορα απέχουν από λεπτά μέχρι ώρες από από τις κατοικίες.

Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενιαίου συνόλου ανθρώπων, που έχει σχηματίσει κοινωνία, και θέλει να επιβιώσει, και καταφέρνει να το εκφράσει στον τρόπο διακυβέρνησής του.


Οι ανοικτές, χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριληπτικές, διεθνοποιημένες, πολυπολιτισμικές, ίσης ελευθερίας, γέφυρες φιλίας, κοινότητες ισονομίας, ισοπολιτείας, κτλ.  - και όχι κοινωνίες - θα ζούν πάμπτωχα ... καθαρίστριες, μάγειροι, γκαρσόνια, εργάτες γής ... άντε και προσφέροντας υπηρεσίες οίκων ανοχής.

Οι παραπάνω αρχικοί χαρακτηρισμοί εισήχθησαν απο την κ. Σακελλαροπούλου το 2020, σε επίσκεψή της στη Θράκη.
Ο χαρακτηρισμός κοινότητα (community), έναντι της κοινωνίας (society)  για την Ελλάδα εισήχθη πάλι από την κ. Σακελλαροπούλου το 2022, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της.

Μετά τις θαλάσσιες ζώνες ... έρχονται και οι εδαφικές ζώνες, (βλέπε Πρέσπες, Έβρος 2020, κτλ.), γιατί οι θάλασσες χρειάζονται και έδαφος, όπως τα νησιά που κατασκευάζει η Κίνα στη Νότια Σινική θάλασσα.

Μετά τις εδαφικές ζώνες ακολουθούν οι κατοικίες (ξεκίνησαν με κρίση της οικοδομής, τώρα με τους πλειστηριασμούς, τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας και αύξηση του εξωτερικού χρέους, και την επιβολή αχρηστίας (stranded) αν δεν ακολουθήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση).
(βρίσκει και ωραίες λεξούλες για την επίταξη που κάνει ο στρατός κατοχής)

Μετά έρχονται τα ούτως ή άλλως λιγοστά χωράφια (που είναι υποθηκευμένα στην Πειραιώς (πρών Αγροτική), και κανείς δεν μιλάει για αυτά), και η οικόσιτη γεωργία και κτηνοτροφία για όσα σπίτια στην επαρχία γλυτώσουν την πράσινη ανάπτυξη (απαγόρευση καλλιέργειας φυτών και εκτροφής ζώων).

Οι "Ελληνικές" κυβερνήσεις συστηματικά διαλύουν την υφιστάμενη Ελληνική κοινωνία, και βγάζουν στο σκλαβοπάζαρο τον Ελληνικό πληθυσμό, όπως για πολλά χρόνια έκαναν οι Τούρκοι.

Αλλά δεν θα τους βγεί.
Να τους θυμάστε όλους αυτούς, και σχεδιάστε και να τους επισκεφτείτε να ρωτήσετε πόσο σας υπολογίζουν ... σε όλα αυτά που κάνουν για εσάς 





Λέξεις εντοπισμού: #ΑΟΖ #Σχόλια

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία