Πως η Αμερική τελείωσε τον αγωγό Nord Stream


●  Οι ΗΠΑ από το 2019 έθεσαν θέμα ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης για την παροχή ενέργειας από την Ρωσία.
●  Το 2020 επέβαλαν κυρώσεις για τον Nord Stream 2.
●  Τον Αύγουστο του 2022 προέβησαν σε δολιοφθορά των αγωγών.
✎ Seymour Hersh



Προηγούμενα

Το Υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ το 2019 ανακοινώνει ότι η ενεργειακή ασφάλεια μιας χώρας εξαρτάται από τους προμηθευτές. Ήδη οι ΗΠΑ προμηθεύουν φυσικό αέριο σε 35 χώρες, με επόμενο στόχο Ευρώπη, Βαλκάνια, και Βαλτική.
Το Υπ. Εξωτερικών εκφράζει την σφοδρή διαφωνία του για τον Nord Stream 2 ,,, θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την κατασκευή (Πομπέο) ... την ώρα που η Ρωσία ανακοινώνει ότι ο αγωγός έχει προχωρήσει στο 34%.

Το 2020 η Γαλλία εκφράζει επιφυλάξεις, η Πολωνία απαιτεί από την Γερμανία να σταματήσει, η Γερμανία μπορεί να αποσυρθεί, και οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν.

Το 2021 αποσύρονται 18 εταιρείες, αναπτύσσονται διαφωνίες ΗΠΑ, ΕΕ, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, ο Nord Stream 2 τελείωσε ... οι ΗΠΑ έχουν τον τρόπο να «τελειώσουν» τον Nord Stream 2.
(βλέπε Πηγές: Προηγούμενα)

Τον Αύγ. του 2022 σημειώνονται εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, ανοιχτά από το νησί Bornholm της Δανίας.
(βλέπε Πηγές: Το γεγονός)


 
Ένα χρόνο μετά έρχεται μια ιστορική αποκάλυψη από τον ερευνητή δημοσιογράφο Seymour Hersh, όπου περιγράφει την σχεδίαση και την εκτέλεση αυτής της επιχείρησης από τις ΗΠΑ.
(βλέπε Πηγές: Seymour Hersh).

Ακολουθεί μια συντομευμένη, ελεύθερη απόδοση του άρθρου του.


ΣΥΝΟΨΗ

Οι New York Times το χαρακτήρισαν «μυστήριο», αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν τελικά μια μυστική θαλάσσια επιχείρηση, που κρατήθηκε όμως μυστική μέχρι τώρα.

To Κέντρο Καταδύσεων και Διάσωσης του Ναυτικού των ΗΠΑ εκπαιδεύει δύτες μεγάλου βάθους για τεχνικές εργασίες κατάδυσης. Κάνει, θετικές αποστολές όπως καθαρισμού λιμανιών και παραλιών με εκρηκτικά C4, και αρνητικές, όπως η καταστροφή ξένων πετρελαιοπηγών και ναυτιλιακών διαύλων. Οι απόφοιτοι της σχολής καταδύσεων του κέντρου, ικανοί να βουτήξουν έως και 260 πόδια κάτω από το νερό, τοποθετούνται σε αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες παγκοσμίως.

Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ φέρεται να τοποθέτησαν εκρηκτικά με εξ αποστάσεως ενεργοποίηση υπό την κάλυψη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης BALTOPS 22, καταστρέφοντας τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream που παρείχαν στη Δυτική Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Λευκός Οίκος και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ως ψευδείς και φανταστικούς.

Η απόφαση του Μπάιντεν να σαμποτάρει τους αγωγούς Nord Stream ήταν αποτέλεσμα μυστικών συζητήσεων εντός της κοινότητας εθνικής ασφάλειας της Ουάσιγκτον, διάρκειας άνω των 9 μηνών. Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού από το Κέντρο Καταδύσεων και Διάσωσης του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Πόλη του Παναμά χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη του στόχου, καθώς είναι αποκλειστικά για το Ναυτικό, όχι μέλη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αμερικής, για να αποφευχθεί η αναφορά στο Κογκρέσο και η διαρροή πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του, αποτελούμενη από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, τον Υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν και την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Πολιτική Βικτόρια Νούλαντ, είναι εχθρικοί απέναντι στους δύο αγωγούς τους θεωρούν απειλή για τη δυτική κυριαρχία. Οι αγωγοί είχαν επιτρέψει στη γερμανική οικονομία να έχει αφθονία φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου και μείωσαν την ευρωπαϊκή εξάρτηση από την Αμερική. Ο Πούτιν επρόκειτο να αποκτήσει μια σημαντική πηγή εισοδήματος και η Δυτική Ευρώπη εθίστηκε στο φυσικό αέριο χαμηλού κόστους από τη Ρωσία. Οι ενέργειες της κυβέρνησης θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις υποσχέσεις των ΗΠΑ για την ελαχιστοποίηση της άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία και η μυστικότητα ήταν απαραίτητη.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Τον Δεκέμβριο του 2021 συνεκλήθη μια ειδική ομάδα από τον Τζέικ Σάλιβαν για να απαντήσει στην επικείμενη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Η ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από μέλη από διάφορα τμήματα, συναντήθηκε σε μια ασφαλή αίθουσα στον τελευταίο όροφο του κτιρίου του Παλαιού Εκτελεστικού Γραφείου. Στόχος της ειδικής ομάδας ήταν να καταστρώσει σχέδιο για την καταστροφή των δύο αγωγών Nord Stream, με σκοπό την εκπλήρωση των επιθυμιών του Προέδρου.
 

Η ειδική ομάδα συζήτησε επιλογές για επίθεση στους αγωγούς Nord Stream, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υποβρυχίου, της ρίψης βομβών ή μιας μυστικής επιχείρησης. Η ομάδα εργασίας της CIA, εξουσιοδοτημένη από τον Γουίλιαμ Μπερνς, έφτιαξε τελικά ένα σχέδιο χρησιμοποιώντας δύτες βαθέων υδάτων για να πυροδοτήσει μια έκρηξη κατά μήκος του αγωγού.

Στο παρελθόν, μια ομάδα πρακτόρων της CIA και της NSA υπέκλεψε με επιτυχία τις ρωσικές ναυτικές επικοινωνίες στη Θάλασσα του Οχότσκ το 1971. Η επιχείρηση χρησιμοποίησε δύτες, τροποποιημένα υποβρύχια και ένα όχημα διάσωσης υποβρυχίων για να εντοπίσει και να τοποθετήσει μια συσκευή ακρόασης στο ρωσικό καλώδιο. Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Ivy Bells, παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για το ρωσικό ναυτικό για μια δεκαετία έως ότου αποκαλύφθηκε από έναν τεχνικό της NSA.

Η διυπηρεσιακή ομάδα ήταν δύσπιστη για το σχέδιο της CIA για μια κρυφή επίθεση βαθέων υδάτων στους αγωγούς. Τα νερά περιπολούνταν έντονα και υπήρχαν ανησυχίες για την εκπαίδευση και απόκριψη της επιχείρησης. Παρά τις αντιρρήσεις, η CIA ανέφερε ότι είχαν τρόπο να ανατινάξουν τους αγωγούς.

Ο Μπάιντεν και ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς συναντήθηκαν και ανακοίνωσαν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα ακυρωθεί εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση προκάλεσε απογοήτευση μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται στον σχεδιασμό του αγωγού και έκανε την επιλογή της καταστροφής του αγωγού να μην αποτελεί πλέον κρυφή επιλογή. Το σχέδιο για την ανατίναξη του Nord Stream 1 και 2 υποβαθμίστηκε ξαφνικά από μια μυστική επιχείρηση που απαιτούσε την ενημέρωση του Κογκρέσου σε μια επιχείρηση που θεωρήθηκε ως επιχείρηση πληροφοριών υψηλής διαβάθμισης με στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η επιλογή της Νορβηγίας

Η Νορβηγία ήταν το τέλειο μέρος για τη βάση της αποστολής.

Ο στρατός των ΗΠΑ αύξησε την παρουσία του στη Νορβηγία ως απάντηση στην κρίση Ανατολής-Δύσης. Επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης υποβρυχίων και μιας αεροπορικής βάσης με περιπολικά αεροσκάφη P8 Poseidon. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και την κατασκοπεία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πυρηνικού αποθέματος στη χερσόνησο Κόλα.

Η νορβηγική κυβέρνηση ενέκρινε τη Συμπληρωματική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (SDCA) που περιλαμβάνει παραχώρηση νομικής δικαιοδοσίας στις Η.Π.Α για Αμερικανούς στρατιώτες και Νορβηγούς πολίτες που μπορεί να κατηγορούνται για εγκλήματα σε ορισμένες περιοχές κοντά στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ το 1949. Ο Jens Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και αντικομμουνιστής, υπηρετεί ως ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ και η αμερικάνικη κοινότητα πληροφοριών τον εμπιστεύεται. Περιγράφεται ως «το γάντι που ταιριάζει στο χέρι των Αμερικανών».

Η Ουάσιγκτον επέλεξε τη Νορβηγία ως σύμμαχό της λόγω του μίσους τους για τη Ρωσία και της τεχνογνωσίας τους στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος. Το νορβηγικό ναυτικό έχει πολλούς έμπειρους ναυτικούς και δύτες που μπορούσαν να εμπιστευτούν ότι θα κρατούσαν μυστική την αποστολή. Η καταστροφή του Nord Stream θα ωφελούσε επίσης τη Νορβηγία αυξάνοντας τις πωλήσεις φυσικού αερίου της στην Ευρώπη.

Η προετοιμασία

Η Νορβηγική Μυστική Υπηρεσία και το Ναυτικό συναντήθηκαν με μια ομάδα τον Μάρτιο για να καθορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για να τοποθετηθούν εκρηκτικά στη Βαλτική Θάλασσα. Επέλεξαν γρήγορα τα ρηχά νερά ανοιχτά του νησιού Bornholm της Δανίας, όπου οι αγωγοί χωρίζονταν μόνο κατά ένα μίλι και ο βυθός ήταν 260 πόδια βάθος, εντός της εμβέλειας των δυτών. Η απουσία μεγάλων παλιρροιακών ρευμάτων έκανε το έργο της κατάδυσης ευκολότερο. Οι δύτες, που θα επιχειρούσαν από ένα ναρκαλιευτικό, θα τοποθετούσαν φορτία C4 στους τέσσερις αγωγούς.
 

  

Σε αυτό το σημείο, η ομάδα καταδύσεων του Πολεμικού Ναυτικού που εδρεύει στον Παναμά μπήκε ξανά στο παιχνίδι. Οι Νορβηγοί και οι Αμερικανοί είχαν μια τοποθεσία και το επιχειρησιακό σχέδιο.

Αλλά υπήρχε μια άλλη ανησυχία. Οποιαδήποτε ασυνήθιστη υποβρύχια δραστηριότητα στα νερά ανοιχτά του Bornholm θα μπορούσε να επιστήσει την προσοχή του σουηδικού ή του δανικού ναυτικού, που θα μπορούσε να το αναφέρει. Οι Νορβηγοί ενώθηκαν με τους Αμερικανούς επιμένοντας ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι στη Δανία και τη Σουηδία έπρεπε να ενημερωθούν γενικά για πιθανή καταδυτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Το νορβηγικό και το αμερικανικό ναυτικό συνεργάστηκαν για να χρησιμοποιήσουν σαν κάλυμμα μια άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα για να τοποθετήσουν καμουφλαρισμένες υποβρύχιες νάρκες που δεν ανιχνεύτηκαν από τη ρωσική τεχνολογία επιτήρησης. Η άσκηση, γνωστή ως Baltic Operations 22, δηλώθηκε δημόσια ότι περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη για τον Έκτο Στόλο και την συνεργασία του με τα «κέντρα έρευνας και ανάπτυξης» του Πολεμικού Ναυτικού. Δύτες από ομάδες του ΝΑΤΟ τοποθέτησαν τις νάρκες, ενώ άλλες ομάδες χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και τα σημεία τοποθέτησης των εκρηκτικών.

Ο χρόνος πυροδότησης

Ο Λευκός Οίκος όμως είχε δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον προγραμματισμένο βομβαρδισμό των ρωσικών αγωγών, Ήθελαν έναν τρόπο να πυροδοτήσουν τις βόμβες σε μεταγενέστερο χρόνο της επιλογής τους. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση και ανανέωσε τις ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα της επιχείρησης σε ορισμένα μέλη της ομάδας σχεδιασμού. Η CIA ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείριση της αλλαγής, αλλά έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα της επιχείρησης.

Ο τρόπος πυροδότησης

Η χρήση εκρηκτικών C4 που συνδέονται σε αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα απαιτεί ένα μοναδικό σύστημα για την ενεργοποίηση των συσκευών. Μια σημαδούρα σόναρ που πέφτει από ένα αεροπλάνο εκπέμπει μια ακολουθία ήχων που αναγνωρίζονται από τη συσκευή πυροδότησης η οποία και ενεργοποιεί τα εκρηκτικά μετά από μια προκαθορισμένη καθυστέρηση. Ο σκοπός του σήματος σόναρ είναι να αποφευχθούν οι τυχαίες πυροδοτήσεις από τον θόρυβο του ωκεανού, όπως τα πλοία, οι υποβρύχιες γεωτρήσεις και τα θαλάσσια πλάσματα. Όσο περισσότερο παραμένουν τα εκρηκτικά στο νερό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ενός τυχαίου σήματος να πυροδοτήσει τις βόμβες. Η τεχνολογία περιλαμβάνει προηγμένη επεξεργασία του ηχητικού σήματος και έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλές.

Πως έγινε

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ένα αεροπλάνο παρακολούθησης P8 του Νορβηγικού Ναυτικού πραγματοποίησε μια φαινομενικά συνηθισμένη πτήση και έριξε μια σημαδούρα σόναρ. Το σήμα εξαπλώθηκε υποβρύχια, αρχικά στο Nord Stream 2 και στη συνέχεια στο Nord Stream 1. Λίγες ώρες αργότερα, τα υψηλής ισχύος εκρηκτικά C4 ενεργοποιήθηκαν και τρεις από τους τέσσερις αγωγούς τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι ποσότητες μεθανίου που ήταν στους αγωγούς μπορούσαν να φανούν να απλώνονται στην επιφάνεια του νερού και ο κόσμος έμαθε ότι κάτι μη αναστρέψιμο είχε συμβεί.

Η ΛΗΞΗ

Ως συνέπεια της καταστροφής του αγωγού:
  • Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τη Ρωσία.
  • Όταν οι ρωσικές αρχές αναζήτησαν εκτιμήσεις κόστους για την επισκευή των αγωγών, οι New York Times το περιέγραψαν ως περίπλοκες θεωρίες για το ποιος ήταν πίσω από την επίθεση.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την ενεργειακή κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία για να εξαλειφθεί η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και έτσι να αφαιρεθεί ο οπλισμός ενέργειας από τον Πούτιν.
  • Πρόσφατα, η Victoria Nuland εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον χαμό του αγωγού.

Μια άλλη πηγή τα είπε πιο ωμά:
  • Ήταν μια όμορφη συγκάλυψη ...
  • Πίσω από αυτό βρισκόταν μια μυστική επιχείρηση που τοποθέτησε εξειδικευμένο προσωπικό επί του πεδίου, και εξοπλισμό που λειτούργησε με μυστικό σήμα ...
  • Το μόνο ελάττωμα (στην επιχείρηση) ήταν η απόφαση για να γίνει ...


Πηγές:

Προηγούμενα

Το γεγονός

Το άρθρο

Seymour Hersh 

Επόμενα


 
Λέξεις εντοπισμού: NordStream2 #ΗΠΑ

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία