Rand: Πώς προκάλεσαν οι ΗΠΑ την Ρωσία στην Ουκρανία


●  Με βάση το σχέδιο της RAND το 2019.
●  Oι ΗΠΑ στην Ουκρανία υπονομεύουν την Ρωσία.
●  Με μέτρα οικονομικά, γεωπολιτικά, ιδεολογικά, πληροφοριακά, και στρατιωτικά.
●  Η παροχή όπλων στην Ουκρανία, έχει υψηλό κίνδυνο, αλλά και υψηλό όφελος για τις ΗΠΑ.
●  Ιδίως όταν μεγάλο μέρος του κόστους, το πληρώνουν οι Ουκρανοί.
✎ Ρικ Στέρλινγκ - SLpress

Το σχέδιο

Τους σχεδιασμούς και τα σενάρια για διαρκείς προκλήσεις των ΗΠΑ προς την Ρωσία, αλλά και για “αντεπίθεση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταγράφει άρθρο του antiwar.com, το οποίο βασίζεται σε επίσημη Έκθεση της RAND του 2019.

Συντάκτης του άρθρου Ρικ Στέρλινγκ.  Η Έκθεση με τίτλο “Υπερέκταση και ανισορροπίες της Ρωσίας”, τόνιζε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να υπονομεύσουν τη Ρωσία όπως ακριβώς έκαναν με τη Σοβιετική Ένωση στον Ψυχρό Πόλεμο. Έμφαση πρέπει να δίνεται στις προσπάθειες και τις ενέργειες για την υπονόμευση της Ρωσίας.

Η σημασία της Ουκρανίας

Η Ουκρανία είναι σημαντική για τη Ρωσία. Έτσι αποτελεί βασικό συστατικό της προσπάθειας των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να υπονομεύσουν τη Ρωσία.
  • Η σημερινή υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, Βικτόρια Νούλαντ, είπε ότι για πάνω από 20 χρόνια οι ΗΠΑ επένδυσαν πέντε δισ. δολάρια στο έργο της ανατροπής του φιλορωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία.
  • Το αποκορύφωμα ήταν ένα βίαιο πραξικόπημα τον Φεβρουάριο 2014.
  • Από το 2015, οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν υπερεθνικιστές και νεοναζιστικές πολιτοφυλακές.

   Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε άρθρα όπως:

Πώς προκάλεσαν οι ΗΠΑ

Οπλισμός

Πριν από το 2018 οι ΗΠΑ παρείχαν μόνο “αμυντικό” στρατιωτικό οπλισμό στην Ουκρανία.
Η RAND εκτιμά ότι η παροχή θανατηφόρου (επιθετικής) στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα έχει υψηλό κίνδυνο, αλλά και υψηλό όφελος.

Στη συνέχεια, τα όπλα των ΗΠΑ που δόθηκαν στην Ουκρανία εκτοξεύτηκαν από σχεδόν μηδέν:
Πριν από μερικές εβδομάδες, το “The Hill” ανέφερε: «Οι ΗΠΑ συνεισέφεραν περισσότερα από ένα δισ. δολάρια για να βοηθήσουν τον στρατό της Ουκρανίας τον περασμένο χρόνο».

Τεχνικές και Μέτρα

Η έκθεση RAND απαριθμεί πολλές τεχνικές και μέτρα για να προκαλέσει και να απειλήσει τη Ρωσία.
Μερικά από αυτά είναι:
  • Επανατοποθέτηση βομβαρδιστικών εντός εμβέλειας εύκολης προσβολής βασικών ρωσικών στρατηγικών στόχων.
  • Ανάπτυξη πρόσθετων τακτικών πυρηνικών όπλων σε τοποθεσίες στην Ευρώπη και την Ασία.
  • Αύξηση της στάσης και της παρουσίας της ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ και των συμμάχων στις επιχειρησιακές περιοχές της Ρωσίας (Μαύρη Θάλασσα).
  • Διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας.
  • Αποχώρηση από τη Συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις (INF).

Προκλήσεις

Πολλά από αυτά εφαρμόστηκαν. Για παράδειγμα,
  • το ΝΑΤΟ διεξήγαγε τεράστιες πολεμικές ασκήσεις που ονομάστηκαν “Defender 2021” ακριβώς στα σύνορα της Ρωσίας. 
  • Το ΝΑΤΟ άρχισε να “περιπολεί” στη Μαύρη Θάλασσα και να εμπλέκεται σε προκλητικές εισβολές στα ύδατα της Κριμαίας. 
  • Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF.

Από το 2008, όταν το ΝΑΤΟ καλωσόρισε τις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η Ρωσία είπε ότι αυτό θα ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή και θα απειλούσε την ασφάλειά της.

Η έκθεση RAND λέει:
Ενώ η απαίτηση του ΝΑΤΟ για ομοφωνία καθιστά απίθανη την ένταξη της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον, η προώθηση αυτής της πιθανότητας από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να ζητήσει την ένταξή της, ενώ θα οδηγήσει τη Ρωσία να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Η Ουκρανία ως πελάτης των ΗΠΑ

Εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ουκρανίας

Τον Νοέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν Χάρτη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Αυτή η συμφωνία επιβεβαίωσε τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την απόρριψη της απόφασης των κατοίκων της Κριμαίας να επανενωθούν με τη Ρωσία μετά το πραξικόπημα του Κιέβου το 2014. Η συμφωνία σηματοδότησε μια εδραίωση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής της Ουάσιγκτον.

Η πρόταση της Ρωσίας

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία πρότεινε μια συνθήκη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η κεντρική ρωσική πρόταση ήταν μια γραπτή συμφωνία ότι η Ουκρανία δεν θα προσχωρούσε στο ΝΑΤΟ.
Η συνθήκη απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον. Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν εκφώνησε μια ομιλία με λεπτομέρειες για τα παράπονά του.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν εκφώνησε άλλη μια ομιλία, ανακοινώνοντας τη δικαιολογία και τους στόχους της στρατιωτικής επέμβασης για την “αποστρατικοποίηση” και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας. Όπως είπε αργότερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ:
 Δεν πρόκειται για την Ουκρανία. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει εφαρμόσει η Δύση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η φθορά της Ρωσίας

Η έκθεση της RAND θεωρεί “όφελος” εάν η αυξημένη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ρωσικού αίματος και πόρων, και υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να γίνει «αρκετά αμφιλεγόμενη στο εσωτερικό, όπως έγινε όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν». (σελ. 99 της πλήρους έκθεσης).

Όπως στο Αφγανιστάν

Αυτή η ιστορική αναφορά είναι σημαντική. Ξεκινώντας το 1979, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν θρησκευτικούς ξένους μαχητές για να εισβάλουν και να αποσταθεροποιήσουν την αφγανική κυβέρνηση. Ο στόχος ήταν να ανατραπεί η τότε αριστερή κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να παρασυρθεί η Σοβιετική Ένωση να υποστηρίξει την αποσταθεροποιημένη κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ είχαν πετύχει τον στόχο τους, με κόστος που πλήρωσαν εκατομμύρια Αφγανοί, των οποίων η χώρα δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί χειραγωγούνται παρομοίως για να εξυπηρετήσουν τους στόχους των ΗΠΑ.

Χιλιάδες νεκροί στο Ντομπάς

Η έκθεση RAND λέει:
«Η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ σίγουρα θα ανέβαζε το ρωσικό κόστος, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την απώλεια ζωών και εδαφών της Ουκρανίας, ή να οδηγήσει σε μια δυσμενή ειρηνευτική διευθέτηση».
Αλλά για ποιον θα ήταν “μειονεκτική” μια ειρηνευτική διευθέτηση; Ουκρανικές ζωές και έδαφος χάνονται αυτή τη στιγμή. Πάνω από δεκατέσσερις χιλιάδες ζωές Ουκρανών έχουν χαθεί στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονμπάς από το πραξικόπημα του 2014.

Σύμφωνα με το άρθρο, μια ειρηνευτική διευθέτηση που εγγυάται τα βασικά δικαιώματα για όλους τους Ουκρανούς και την κρατική ουδετερότητα στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, θα ήταν επωφελής για τους Ουκρανούς. Μόνο το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος, των μέσων ενημέρωσης και των Ουκρανών υπερεθνικιστών, θα θεωρούσαν μία τέτοια διευθέτηση “μειονεκτική”.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι ένα πολυεθνικό κράτος –σημειώνει το άρθρο– θα ήταν καλύτερο να αποδεχτούμε αυτήν την πραγματικότητα και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση που να διευκολύνει όλους τους Ουκρανούς. Το να είσαι “πελάτης” μιας μακρινής ξένης δύναμης δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ουκρανίας. Η έκθεση της RAND δείχνει πώς η πολιτική των ΗΠΑ εστιάζεται σε ενέργειες για να βλάψει τη Ρωσία και χειραγωγεί τρίτες χώρες (Ουκρανία) γι’ αυτό το σκοπό.


Λέξεις εντοπισμού: #ΗΠΑ #Ουκρανία

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία