Η Τουρκία ... εξαγοράζει;

   Η υπόθεση του Φλιν δείχνει πως η Τουρκία εξαγοράζει αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.
   Φαίνεται ότι αυτό γίνεται και στις Βρυξέλλες και σε άλλα κέντρα αποφάσεων.
✎ Μ. Ιγνατίου - Hellas Journal

❓ Που είναι το όριο μεταξύ εξαγοράς και παροχής υπηρεσιών (βλ. σχόλια)

...
ο στρατηγός Μάικ Φλιν (σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου), είναι γνωστός στους πάντες στην Ουάσιγκτον και ως ατζέντης της Τουρκίας.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, το 2016:
  • Πληρωνόταν από Τούρκο επιχειρηματία, άνθρωπο του Ερντογάν για να προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.
  • Το Νοέμβριο του 2016 έγραψε κείμενο στην ιστοσελίδα The Hill με το οποίο εκθείαζε την Τουρκία και ζητούσε τη σύλληψη του Ιμάμη Γκιουλέν.
  • συζήτησε με τον ΥπΕΞ Τουρκίας Τσαβούσογλου και τον ΥπΟΙΚ Αλμπαϊρακ, γαμπρό του Ερντογάν, στο ξενοδοχείο Essex της Νέας Υόρκης την απαγωγή του Ιμάμη έναντι αμοιβής ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων

File Photo: Michael Flynn (C),
the former National Security Advisor to U.S. President Donald J. Trump,
walks into the Federal courthouse in Washington, DC, USA. EPA, JIM LO SCALZO

Ο κ. Τραμπ τον διόρισε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, απ’ όπου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Είχε αναμειχθεί και στις προσπάθειες να «τα βρει» προεκλογικά ο κ. Τραμπ με τους Ρώσους. Ο Τράμπ τον αθώωσε.
...
Έχουμε και την καταγγελία στον Τζον Μπόλτον -και αυτός πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου- για την κάλυψη που προσφέρει ο κ. Τραμπ στην Τουρκία και την Κίνα, δύο χώρες εχθρικές προς την Αμερική
...
 Εάν επιστρέψει στο Λευκό Οίκο ο κ Φλίν σίγουρα θα ασκήσει πολιτική εκδίκησης.
Και οπωσδήποτε θα υποστηρίξει όσους υπηρέτησε έναντι αμοιβής στο παρελθόν.



Πηγές:

Σχετικά:



Σχόλια:

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μια επιχειρηματική συναλλαγή από την εξαγορά.
Πολλά παραδείγματα και στην Ελλάδα.
Υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα περιοχή.
Αλλά είναι προφανές τι συμβαίνει.

Επιχειρηματική δραστηριότητα ή εξαγορά

Ο Φλίν είχε δικιά του εταιρεία (Flynn Intel Group) παρέχοντας υπηρεσίες πληροφοριών σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Σε μια επιχειρηματική συναλλαγή που αφορά τέτοιου είδους υπηρεσίες, είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνεις που τελειώνει η συναλλαγή και που αρχίζει η εξαγορά.
Ενέργειες όπως επηρεασμός (lobbying), συγγραφή και προώθηση άρθρων και μελετών, ομιλίες, διαφημίσεις, παροχή πληροφοριών, χρηματοδότηση οργανισμών, παραγωγή ταινιών, κτλ. δεν αποτελούν εξαγορά.
Πόσο μάλλον όταν η ανταμοιβή δεν είναι χρήματα αλλά μια παρόμοια υπηρεσία που εκτελεί το άλλο μέρος, σε άλλο τομέα.

Παραδείγματα στην Ελλάδα 

Παραδείγματα, από το άμεσο και πρόσφατο περιβάλλον στην Ελλάδα:
  • Η Τουρκία προσφέρει μια τηλεοπτική σειρά, με κόστος το μισό από τις άλλες σειρές.
    ❓ είναι Τουρκική προπαγάνδα στον Ελληνικό πληθυσμό; ή αποδεκτή επιχειρηματική συναλλαγή;
  • Οι Τουρκικές αερογραμμές, προσφέρουν φτηνά εισιτήρια μετάβασης Αφρικανών από την Σομαλία, στην Κωνσταντινούπολη, με κατεύθυνση Ελλάδα.
    ❓ είναι τιμολογιακή πολιτική μιας εταιρείας; ή υποστήριξη εποικισμού της Ελλάδας; που είναι δηλωμένη επιδίωξη της Τουρκίας.
  • Ένα ινστιτούτο, ίδρυμα, δεξαμενή σκέψης, κτλ. (όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ) επιχορηγείται για να αναλύσει και εκθέσει τα θετικά σημεία μιας άποψης, όπως την ειρηνική, δια της δικαστικής οδού (Χάγη), παραχώρηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
    ❓ είναι η μελέτη μια θέσης; ή επηρεασμός πολιτικών και της κοινής γνώμης προς μια κατεύθυνση;
  • Ένας διαμορφωτής κοινής γνώμης (opinion leader), όπως ένας πρωθυπουργός (κ. Τσίπρας) δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.
    ❓ είναι μια πολιτική θέση; (που θα μπορούσε εξάλλου να εφαρμόσει χωρίς να πει τίποτα) ή επηρεασμός την κοινής γνώμης και των κρατικών δομών για την υποδοχή κύματος λαθρομεταναστών;
  • Ένας πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας 10 εκ. κατοίκων (Ελλάδα) ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις εκλογές μια χώρας 300 εκ. κατοίκων (ΗΠΑ) δηλώνει για τον ένα υποψήφιο τον κ. Τραμπ:
    Ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό (και εκλεγεί ο Τράμπ).
    ❓❓❓ Είναι θέση εξωτερικής πολιτικής της μικρής χώρας ... ή ο κ. Τσίπρας εξαγοράστηκε από τους αντιπάλους τους κ. Τραμπ, για να συμβάλλει στον επηρεασμό της κοινής γνώμης
  • Ένας βουλευτής (κ. Βαρεμένος), την ώρα που πραγματοποιείται εισβολή λαθρομεταναστών στον Έβρο, αποκαλεί τις παράγκες των κυνηγών βίλες.
    ❓ το είδε; το φαντάστηκε; ή προσπαθεί να απαξιώσει και αποδυναμώσει έναν από τους βασικούς συντελεστές της άμυνας στον Έβρο;
  • Την ώρα που η Ελλάδα αποκρούει την εισβολή λαθρομεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο, βουλευτές, διαμορφωτές κοινής γνώμης, (κ. Κόκκαλης, Τζανακόπουλος) διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες για να αφήσει η Ελλάδα τα σύνορα ανοιχτά.
    ❓ είναι μια αντίληψη που υποστηρίζει; ή προωθεί στα μέσα ενημέρωσης μια θέση έναντι ανταλλάγματος;

Η μεγάλη γκρίζα περιοχή

Όλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο (ή θα πάρει δεκαετίες) να μπουν σε ένα νομικό πλαίσιο για να χαρακτηριστούν σαν επιβλαβείς πράξεις. Ιδίως όσο ο επηρεασμός της κοινής γνώμης από λίγα συγκροτήματα παραμένει ισχυρός, και τα ανταλλάγματα δεν μπορούν να εύκολα να αποδειχθούν, μέσα στα δίκτυα ιδρυμάτων, εταιρειών, χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών οργανισμών.

Για παράδειγμα, μπορεί ένα βουλευτής που υποστηρίζει μια αξιοπερίεργη θέση, να πάρει ως αντάλλαγμα την προβολή του, ένα χρόνο μετά, σε άλλα μέσα ενημέρωσης, εν όψει εκλογών. Αυτό, αν και το βλέπουμε να γίνεται, δεν μπορεί να κωδικοποιηθεί για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία. Αυτό έγινε πασιφανές πολλά χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανίστηκε το θέμα "ηθικό - νόμιμο".

Ποιος θυμάται βέβαια τον κ. Τσίπρα που έφερε στη δεξίωση του ΠτΔ κ.Στεφανόπουλου το 2008 σαν συνοδό μια μετανάστρια από την Σιέρα Λεόνε, (εδώ) και είπε:

... την έφερα για να μην πλήξω ... αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα ... αυτό ήθελα να δείξω

❓Διαβατήριο για την εξουσία;

Το προφανές

Αλλά και αυτά μπορεί να μην χρειάζονται. Αρκεί κανείς να εξετάσει:
αυτό που υποστηρίζει ή προωθεί κάποιος (αξιωματούχος, διαμορφωτής κοινής γνώμης, κτλ.)
ποιόν ωφελεί τελικά, με ποιου τις επιδιώξεις ταυτίζεται; ποιόν εξυπηρετεί, διευκολύνει, υποστηρίζει, κτλ.
Τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχει και μια συναλλαγή μεταξύ τους. Διότι οι άνθρωποι σπάνια κάνουν κάτι αν δεν έχουν ίδιον όφελος.

Βέβαια σε μικρές και μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα λόγω αφέλειας, άγνοιας, ανοησίας, ευκολοπιστίας, πειθούς, κτλ. Αλλά όταν επαναλαμβάνεται, και ακολουθεί την ανοδική πορεία του ατόμου σε κέντρα εξουσίας, μόνο τυχαίο δεν είναι.
Υπάρχουν και περιπτώσεις βέβαια, απειλών, εκβιασμών, κτλ.


Λέξεις εντοπισμού: #Τουρκία #Σχόλια

Δημοφιλή

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Η Βολιβία διαθέτει λίθιο

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία