Αξιολόγηση έντασης Ελλάδας - Τουρκίας

●  Η Τουρκική επιθετικότητα θα ενταθεί στην περιοχή Κρήτη, Καστελόριζο.
●  Ρωσία, Κίνα, και Γερμανία δεν θέλουν τον EastMed, και την συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
●  Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να παραδώσει κυριαρχικά της δικαιώματα, κυρίως θαλάσσια.
●  Εάν ο πρωθυπουργός συνθηκολογήσει, η ΝΔ θα καταστραφεί, και θα έχουμε πρόωρες εκλογές.
✎ Τζ. Κωνσταντίνος, Republicans Overseas Hellenic Chapter



Περίληψη

Το Ελληνικό Κεφάλαιο Ρεμπουμπλικανών Εξωτερικού καταγράφει και αξιολογεί την ένταση Τουρκίας και Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Η αξιολόγηση του είναι:
  • Θα ακολουθήσει νέος γύρος Τουρκικής επιθετικότητας πριν το Πάσχα.
  • Θα εκδηλωθεί στον Έβρο και το Κεντρικό Αιγαίο σαν αντιπερισπασμός. 
  • Ο στόχος είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης Καστελορίζου.
  • Η επιδίωξη είναι η ακύρωση:
    • του EastMed Project
    •  της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
  • Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, που βλέπουν επιζήμια για τα συμφέροντά τους την βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ.
  • Η Γερμανία με κύριο όπλο το χρέος της Ελλάδας προς ΕΕ και του πρόσφατου Covid-19, επιδιώκει την παραίτηση της Ελλάδας από τα θαλάσσια δικαιώματά της.
  • Το 90% των Ελλήνων τάσσεται εναντίον αυτού του συμβιβασμού.
  • Η ήπια αντίδραση της Ελλάδας στις πτήσεις στον Έβρο και στον εμβολισμό σκάφους της ακτοφυλακής ήταν σύμφωνη με τις θέσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση.
  • Εάν η Τουρκία ανεβάσει το επίπεδο κλιμάκωσης, είναι πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην χρησιμοποιήσει αντίστοιχη βία, και να υποκύψει στην Γερμανία, η οποία και θα "μεσολαβήσει".
    (η Ελλάδα ήδη, ωμά, δεν προσκαλείται καν σε συνομιλίες που την αφορούν όπως για τη Λιβύη, και το μεταναστευτικό)
  • Εάν ο πρωθυπουργός συνθηκολογήσει, είναι πιθανό, το κόμμα να παραιτηθεί μαζικά, να καταστραφεί, και να γίνουν πρόωρες εκλογές,. Ενώ τώρα έχει δημοτικότητα +6% από τον στιβαρό χειρισμό της εισβολής στον Έβρο.


Το Δελτίο Τύπου

Ρεπουμπλικάνοι Εξωτερικού Ελληνικό Κεφάλαιο
Ιδρυμα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ EASTMED
12 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγράφουμε και αξιολογούμε πολύ προσεκτικά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.

Προβλέψαμε την ακριβή ημερομηνία (-+ 2 ημέρες) της ανοικτής έναρξης των υβριδικών εχθροπραξιών ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2020, και είχαμε υποδείξει τα επόμενα γεγονότα στο Συνέδριο Ενεργειακής Ασφάλειας EastMed, το πρώτο του 2019 στις 1 Νοεμβρίου.

Από τότε, προβάλλουμε μοντέλα για την επακόλουθη κλιμάκωση. Βάσει της βαριάς προπαγάνδας στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν η οποία ζητά τη "λύση" των τουρκικών υποθέσεων, τις δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και τις ανοικτές πράξεις επιθετικότητας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που αυξάνονται εκθετικά σε σοβαρότητα, προβλέπουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, αλλά πριν από τον εορτασμό του Ελληνικού Πάσχα, θα ακολουθήσει νέος γύρος επιθετικότητας πιθανότατα στη νότια περιφέρεια Αιγαίου, μεταξύ των νησιών Κρήτης και Καστελόριζου, που ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό στρατηγικό τουρκικό στόχο για την επιτυχία του σχήματος της "Γαλάζια Χώρα" της.

Τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν το να μπεί στο ράφι το EastMed Project, την ακύρωση κάθε μορφής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. Σημειώνουμε ότι η πρόβλεψή μας συνεπάγεται τριπλή κλιμάκωση, μία ως αντιπερισπασμό στην περιοχή του Έβρου, και δεύτερο αντιπερισπασμό στο Κεντρικό Αιγαίο με κύριο στόχο το Νότιο Αιγαίο.

Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα να δεχτεί "συμβιβασμό" με την Τουρκία, καθώς όλες οι προαναφερθείσες χώρες φοβούνται ότι οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και Ελλάδας-Ισραήλ είναι επιζήμια για τα συμφέροντά τους.

Η Γερμανία λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο για τη συνεχή πίεση της Ελλάδας να αποδεχθεί τους βαρείς όρους της εικονικής παράδοσης με την κατοχή του όπλου του βαρέως χρέους της Ελλάδας προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η άφιξη του Covid-19 στην Ελλάδα επίσης "χρησιμοποιείται σαν όπλο" κατά της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η χρηματοδότηση της ΕΕ πιθανότατα θα έρθει με κόστος στην Ελλάδα να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της στην Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Θαλάσια Ζώνη. Παρ ' όλα αυτά θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει αυτό το ξεπούλημα στους Έλληνες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 90 %) τάσσεται εναντίον κάθε τέτοιου συμβιβασμού. σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η Ελληνική αντίδραση στα δύο τελευταία σοβαρά περιστατικά, δηλαδή την εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του Έβρου από δύο αεροσκάφη F-16 με Πακιστανούς πιλότους και τον σκόπιμο εμβολισμό σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής από την τουρκική ακτοφυλακή με υπερσύγχρονο περιπολικό σκάφος ήταν περισσότερο σύμφωνη με τις προτάσεις της ΕΕ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Παρόλο που προβλέπουμε την άμεση κλιμάκωση της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη για 14η ημέρα και πλησιάζει τον ανοικτό πόλεμο, δεν είμαστε σίγουροι για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ειδικότερα σε μια νέα κλιμάκωση.

Τα καλύτερα μοντέλα μας προβλέπουν ότι εάν η κλιμάκωση είναι ελαφριά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί κάλλιστα να αποκριθεί σε αυτό το επίπεδο κλιμάκωσης, αλλά σε κάθε σημείο θα είναι διστακτικός στη χρήση θανατηφόρου δύναμης.

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να το κλιμακώσει ένα ακόμα βήμα, προβλέπουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφύγει την κλιμάκωση και θα συμφωνήσει με τους όρους που θα υπαγορεύσει η γερμανική κυβέρνηση η οποία θα λειτουργήσει ως "μεσολαβητής".

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι. Το σφυρί είναι η πίεση από την ηγεσία της ΕΕ, και το αμόνι είναι ο κομματικός του μηχανισμός. Ο κομματικός μηχανισμός σε περίπτωση συνθηκολόγησης αναμένεται να παραιτηθεί μαζικά, προκαλώντας ενδεχομένως πρόωρες εκλογές.

Σε τέτοια περίπτωση το κόμμα θα καταστραφεί, σε αντίθεση με τη σημερινή του θέση που είναι μακράν η πρώτη στις δημοσκοπήσεις, καθώς έχει κερδίσει τουλάχιστον 6 % σε δημοτικότητα για τους στιβαρούς χειρισμούς της υβριδικής εισβολής στον Έβρο.

Τζόναθαν Κωνσταντίνος
Συντονιστής EastMed Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών




Λέξεις εντοπισμού: #Τουρκία

Δημοφιλή

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Η Βολιβία διαθέτει λίθιο

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία