Ιθαγένεια εξπρές

   Μειώνουν σε 3 από 6 έτη τον χρόνο απονομής
   Με 20 σωστές απαντήσεις σε 30 ερωτήσεις (από δεξαμενή 300 ερωτήσεων) 
   περίπου 800.000 άτομα (8% του πληθυσμού)
   Προφανείς οι εκλογικοί στόχοι


... οι ενέργειες

υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης
μειώνουν σε 3 από 6 έτη τον χρόνο απονομής

εντός του έτους θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο «δεξαμενή» 300 ερωτήσεων- απαντήσεων, από τις οποίες θα επιλέγονται τυχαία με ηλεκτρονικό τρόπο οι 30 από αυτές, οι οποίες θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι υποψήφιοι για να περάσουν τη δοκιμασία θα πρέπει να απαντήσουν σωστά σε 20 από αυτές

Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μετά από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα

Στατιστικά στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Ιθαγένεια»,
  • το 2017 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 33.718 πολίτες, εκ των οποίων οι 24.785 (οι 22.820, ποσοστό 92,07% αφορά πρώην Αλβανούς) λόγω γέννησης ή φοίτησης στη χώρα μας, με βάση τον νόμο 4332/15.
  • Την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης απέκτησαν το ίδιο έτος 3.676 ομογενείς (οι 3.426 ή το 93,20% εξ αυτών προερχόμενοι από την Αλβανία) και 3.483 αλλογενείς (από την Αλβανία οι 2.117 ή ποσοστό 60,78%).

Επόμενος στόχος του υπουργείου είναι η ψηφιοποίηση των φακέλων των υποψηφίων

... ο αντίλογος

Η ιδιότητα του πολίτη, η διεύρυνση του εκλογικού σώματος και η ποιοτική μεταβολή του δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια κάποιου υπουργού και οποιασδήποτε κυβέρνησης. Είναι ένα μεγάλο υπαρξιακό θέμα για τη χώρα γιατί αγγίζει τον υλικό και πνευματικό πυρήνα της συλλογικής οντότητας που συνθέτει το κράτος.

Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να «στρατολογεί» ξένους ως πιθανούς ψηφοφόρους καθιστώντας την πολιτογράφηση ευκολότερη διαδικασία από τη συμπλήρωση δελτίου τυχερού παιχνιδιού. Αυτό παραβιάζει και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Για κάθε αλλαγή στον τρόπο πολιτογράφησης πρέπει να ερωτάται σχετικά ο κυρίαρχος λαός. Αυτός είναι ο κατά νόμον υπεύθυνος για να τοποθετηθεί σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Γιατί δεν ρωτούν τους Έλληνες; Τόσο πολύ φοβούνται τις απαντήσεις τους;

Πηγές:



Λέξεις εντοπισμού: #Ιθαγένεια #ΣΥΡΙΖΑ

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ευρωεκλογές 2024, μια ματιά στις ΗΠΑ