Επιχειρήσεις Ψευδούς Σημαίας στις μέρες μας


●  Διαρέει ότι η CIA έχει τη δυνατότητα να μιμείται στο διαδίκτυο ίχνη άλλων υπηρεσιών.
●  Μπορεί φερόμενες ως εχθρικές κυβερνοεπιθέσεις να έχουν πραγματοποιηθεί από την CIA, όπως οι χημικές επιθέσεις στη Συρία, και η δηλητηρίαση του Sergei Skripal.

 P. Giraldi - Strategic Culture Foundation

 ❗ ...  Κριτήριο: Ποιό είναι το εμφανές κίνητρο του φερόμενου ως δράστη;
Αν δεν είναι εμφανές, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι επιχείρηση ψευδούς σημαίας.


Η ιδέα είναι παλιά, εδώ και αιώνες. Εθεωρείτο νόμιμη στην Ελλάδα και τη Ρώμη, όταν μια στρατιωτική δύναμη παρίστανε την φίλια για να πλησιάσει τον εχθρό πριν αποκαλύψει την προσποίηση σηκώνοντας την πραγματική της σημαία, λίγο πριν επιτεθεί. Το ίδιο γινότανε στις ναυμαχίες του 18ου αιώνα μεταξύ Ισπανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, ήταν νόμιμη τακτική, και έντιμη αν κανείς έδειχνε την πραγματική του σημαία λίγο πριν εμπλακεί στη μάχη.

Σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται από υπηρεσίες πληροφοριών και μη κυβερνητικά στελέχη, στα οποία περιλαμβάνονται και τρομοκρατικές ομάδες. αλλά θεωρούνται επιτυχείς μόνο όταν διατηρήσουν κρυφή την προέλευση των πράξεών τους. Δεν υπάρχει κάτι έντιμο για αυτούς μια και η πρόθεσή τους είναι να ρίξουν το φταίξιμο σε κάποιον αθώο, για κάτι που δεν έκανε. Τελευταία υπήρχε πολύ δραστηριότητα σε αυτόν το τομέα. Από διαρροή μαθεύτηκε οτι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) ανέπτυξε τη δυνατότητα να μιμείται στο διαδίκτυο ίχνη άλλων υπηρεσιών πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα ΜΜΕ διαδίδουν σε υψηλούς τόνους ειδήσεις ότι οι Ρώσσοι και οι Κινέζοι παραβίασαν (hacked) ιστοχώρους της αμερικανικής κυβέρνησης ή μεγάλων εταιρειών, θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτό το έκανε η CIA μιμούμενη τις Ρωσσικές ή Κινέζικες υπηρεσίες. Τέτοιοι προβληματισμοί κυκλοφορούν στα εναλλακτικά μέσα, για τις εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

Επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας χρησιμοποιούνται και σε άλλες δραστηριότητες. Τον περασμένο χρόνο έγιναν δύο φερόμενες ως χημικές επιθέσεις εναντίον Συρίων πολιτών. Με αυτό ο πρόεδρος Τράμπ και οι σύμμαχοί του εκτόξευσαν 160 πυραύλους cruise. Είναι φανερό ότι οι χημικές επιθέσεις είναι επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας που έγιναν από επαναστατικές και τρομοκρατικές ομάδες που έλεγχαν τις περιοχές στις οποίες έγινε η επίθεση. Η τελευταία (7 Απριλίου) που αναφέρθηκε, σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες, μπορεί να μην έγινε και καθόλου. Επειδή οι επαναστάτες έπεισαν τον περισσότερο κόσμο οτι οι επιθέσεις έγιναν από τη Συριακή κυβέρνηση, θεωρούνται πολύ επιτυχημένες.

Η αντιμετώπιση τέτοιων επιχειρήσεων είναι απλή. Αποφεύγεις να τσιμπήσεις το δόλωμα, και περιμένεις μέχρι να γίνει πλήρης και αντικειμενική εξέταση των γεγονότων. Οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, προτίμησαν να αποκριθούν άμεσα στις υστερικές ειδήσεις "κάνοντας κάτι". Εάν η έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη δεν βγάλει τίποτα, μάλλον δεν θα απολογηθούν για εκτέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Παρόμοια επιχείριση που αναδύθηκε πρόσφατα είναι η δηλητηρίαση του Sergei Skripal και της κόρης του. Η Ρωσσία δεν φαίνεται να έχει κίνητρο να κάνει κάτι τέτοιο, αντίθετα έχει λόγους να μην το κάνει. Οι ισχυρισμοί της Βρετανίδας πρωθυπουργού για τον νευρο-παράγοντα που "πολύ πιθανό" προέρχεται από τη Ρωσσία, δεν ισχύουν, και σε αυτό συνέβαλε η εξέταση από Βρετανικό εργαστήριο χημικών όπλων. Η κα Μέη χρειαζόταν μια καλή ιστορία και ένα ισχυρό εχθρό για να σταθεροποιήσει τη θέση της στην εξουσία. Κατηγορώντας ψευδώς τη Ρωσσία φάνηκε μια καλή κίνηση, μια και η Μόσχα δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τα "γεγονότα" που επινόησε το Λονδίνο. Έκανε λάθος και η δημόσια συζήτηση για τις ενέργειές της, περιλαμβανομένης της εκδίωξης είκοσι τριών Ρώσσων διπλωματών, κατέληξε σε μεγάλη ζημιά. Τώρα, πολύ λίγοι πιστεύουν ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα έκανε τη δηλητηρίαση και όλο και περισσότεροι συντάσσονται με την γνώμη ότι ήταν μια επιχείριση ψευδούς σημαίας που εκτελέστηκε από την Βρετανική κυβέρνηση, ή ακόμα και από την CIA.

Το μάθημα από τις περιπτώσεις της Συρίας και του Skripal είναι ότι αν ένα "περιστατικό" δεν φαίνεται να έχει εμφανές κίνητρο, τότε έχει πολλές πιθανότητες να είναι επιχείρηση ψευδούς σημαίας.
Χρειάζεται ανάλογη προσοχή όταν αποδίδουμε την ευθύνη ή την κατηγορία, δεδομένου ότι η εναλλακτική είναι μια καταιγιστική και δυσανάλογη απόκριση που εύκολα εξελίσσεται σε πολεμικούς πυροβολισμούς.

Σχόλια:

Χαρακτηριστικά ειδήσεων και πληροφοριών:
  • Ευρεία, καταιγιστική διάδοση ειδήσεων με μεγαλόστομες έως υστερικές αναφορές, χωρίς καθορισμό της πηγής.
  • Παρακίνηση, ανάγκη, βιασύνη για "άμεση απόκριση".
  • Αδιαφορία, καθυστέρηση, ή κωλυσιεργία σε αντικειμενική εξέταση συνθηκών και γεγονότων.

Κριτήρια για την εκτίμηση ενός περιστατικού ή γεγονότος:
  • Ποιό είναι το εμφανές κίνητρο (επιδιωκόμενο όφελος) του φερόμενου ως δράστη.
  • Εάν δεν είναι εμφανές, τότε αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να είναι επιχείρηση ψευδούς σημαίας.
  • Εάν πραγματοποιηθεί η απόκριση, ποιός θα ωφεληθεί / ζημιωθεί.

Εντοπισμός επιχειρήσεων ψευδούς σημαίας από τις ενέργειες του δράστη:
  • Άμεση κάλυψη από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.
  • Εξυπηρετεί το πολιτικό πρόγραμμα.
  • Το γεγονός πυροδοτεί έντονα συναισθήματα.
  • Τα αρχικά αναφερόμενα στα ΜΜΕ, είναι αντιφατικά με την επίσημη εκδοχή.
  • Κανείς δεν επιτρέπεται να δεί τα στοιχεία (νεκρούς κτλ.).
  • Καμμία πληροφορία δεν υπάρχει επώνυμα από αυτόπτες ή συμμετέχοντες.
  • Κοντά στην περιοχή του συμβάντος υπάρχουν φίλιες δυνάμεις (πχ. γίνονται ασκήσεις)
  • Εφαρμόζονται τακτικές χειρισμού των μεγάλων ΜΜΕ.
  • Τραβάει την προσοχή κυβέρνησης.

Αντιμετώπιση με:
  • Πολύπλευρη, πλήρη, και αντικειμενική εξέταση συνθηκών, περιστατικών, γεγονότων.
  • Αποφυγή η καθυστέρηση στις ενέργειες απόκρισης.
  • Ενημέρωση εμπλεκομένων και κοινής γνώμης.


Λέξεις εντοπισμού: False Flag #Σχόλια

Δημοφιλή

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Η Βολιβία διαθέτει λίθιο

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία