Συνέντευξη Ναυάρχων

•   Η άμυνα προϋποθέτει πόρους και οργανισμό που θα εκτελεί λειτουργίες.
•   Όταν η οικονομία συρρικνώνεται οι επί μέρους διευθετήσεις των μειούμενων πόρων, είναι ήσσονος σημασίας.
•   Πάντα τη μεγαλύτερη σημασία  έχει ο οργανισμός, που δίνει την αποτελεσματικότητα, τον συντελεστή αξιοποίησης των υφιστάμενων ή διατιθέμενων πόρων.
•   Αλλά είναι και το πιο δύσκολο γιατί απαιτεί θέληση, ευφυΐα και σκληρή δουλειά.

Ιστορικό

...
Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε οικονομική κρίση από έναν μεγάλο αριθμό λόγων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δεν αφορά τον τομέα της άμυνας
...
κατά την τελευταία εικοσαετία η πολύ μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία του αμυντικού τομέα προέρχονταν όχι από τις εξοπλιστικές δαπάνες αλλά από τις μισθολογικές δαπάνες
...
είναι η μείζων στρατηγική επιλογή που έγινε κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90 για την μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε «ημι-επαγγελματικές» (αυτός ο ιλαροτραγικός όρος που παραπέμπει σε τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες χρησιμοποιείται ακόμη και σε επίσημα έγγραφα)
...
στρατιωτικά άστοχη, στρατηγικά ολέθρια, καθοδηγούμενη από την προσπάθεια του κομματικού κόσμου για έλεγχο στις προσλήψεις του Δημοσίου
...
Το θέμα της θητείας και του (ημι-…) επαγγελματικού δεν είναι πολιτικό θέμα. Η διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού είναι κατ΄ εξοχήν θέμα στρατηγικής και ως εκ τούτου αρμοδιότητα και των στρατηγικών ηγεσιών
...
η εισαγωγή μονίμων οπλιτών ... οι επιπτώσεις στον αμυντικό και εθνικό προϋπολογισμό ... η πτώση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού ... η συνοχή των Ενόπλων Δυνάμεων
...
Είναι προφανώς εύκολο να λέγεται ότι χρειάζεται «μόνον» τόσα εκατομμύρια ευρώ για να λυθεί το ένα ή το άλλο επείγον και πιεστικό πρόβλημα, και «μόνον» τόσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για το άλλο. Όποιος γνωρίζει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και, κυρίως, το πώς διαμορφώνεται και εκτελείται ο προϋπολογισμός, γνωρίζει ότι η χώρα βαδίζει επί ξυρού ακμής.
...
Όταν η εθνική οικονομία συρρικνώνεται με ραγδαίους ρυθμούς (κι όχι εξ αιτίας της… τρόικας, φυσικά), το ποιος τομέας πολιτικής θα πάρει μια ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω είναι ήσσονος σημασίας θέμα. Το θέμα των πόρων παίζεται, δυστυχώς, σε άλλο επίπεδο.

Το Πρόβλημα

Το πρόβλημα της ελληνικής άμυνας είναι διττό:
είναι και οι πόροι και ο οργανισμός διαχείρισης ο οποίος δίνει, ας πούμε, τον «συντελεστή αξιοποίησης»

Όμως ΠΑΝΤΑ, αλλά ΠΑΝΤΑ, τη μεγαλύτερη σημασία την έχει ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ο οποίος μπορεί να ανεβάζει το «συντελεστή αξιοποίησης» των διαθέσιμων πόρων δραματικά, και με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Η Λύση

Υπό τις παρούσες συγκυρίες, η μόνη διαθέσιμη οδός για τη στρατηγική αντίδραση της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον είναι αυτή: της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του οργανισμού – σε όλα του τα επίπεδα.

Αυτό, φυσικά, παραμένει πάντα και η πιο δύσκολη επιλογή, γιατί απαιτεί ευφυΐα, δημιουργικότητα, οξυδέρκεια, ευθυκρισία, σκληρή εργασία, ένταση της μελέτης, αναθεώρηση κατεστημένων καταστάσεων και άλλα τινά όλα δύσκολα.
Ή, όπως προσφυώς ετέθη από κάποιους άλλους κάποτε στην ίδια κατάσταση:
«τώρα που τελείωσαν τα λεφτά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας».

Η στρατιωτική ισχύς μιας χώρας είναι ενιαία και αδιαίρετη, και προκύπτει μόνον από τη συνέργεια και τον συνδυασμό των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Συνέργεια και συνδυασμός που δε μπορεί να περιορίζονται στον «συντονισμό των ενεργειών» αλλά οφείλει να ξεκινά από τη στρατηγική αντίληψη για τη στρατιωτική ισχύ και την οικοδόμησή της.
Η «διακλαδικότητα» εκεί εδράζεται – ή δεν υφίσταται καθόλου.

Σχόλια::

Γενίκευση:

  • Κάθε κράτος αποτελείται από "στοιχεία" (οργανικές μονάδες).
  • Κάθε στοιχείο έχει ένα οργανισμό λειτουργίας και πόρους (υπάρχοντες ή διατιθέμενους).
  • Ο οργανισμός λειτουργεί χρησιμοποιώντας τους πόρους του στοιχείου.
  • Με δεδομένους πόρους, η αποτελεσματικότητα του στοιχείου καθορίζεται από τον οργανισμό !!! αποκλειστικά  !!!
  • Ένας αποτελεσματικός οργανισμός μπορεί να:
    -   δημιουργεί, βελτιώνει και προσαρμόζει τις λειτουργίες του (προσωπικό και οργάνωση)
    -   εκμεταλλεύεται, βρίσκει, δημιουργεί και αξιοποιεί πόρους (και μέσα)
  • Η ισχύς μιας χώρας είναι ενιαία και αδιαίρετη, και προκύπτει από τη συνέργεια και τον συνδυασμό των στοιχείων του κράτους (της λειτουργίας που μπορεί να προσδώσει κάθε στοιχείο στην συνέργεια).

Σημειώσεις:

Η εστίαση της προσοχής μόνο στις δαπάνες άμυνας, (τη χώρα βούλιαξαν οι «εξοπλισμοί»), παρόλο που κατέλαβε για μεγάλο χρονικό διάστημα την επικαιρότητα, μάλλον δεν στέκεται:
  • 1970-1980, δαπάνες Άμυνας 5,5 % του ΑΕΠ, Δημόσιο Χρέος κάτω απο 30 % του ΑΕΠ.
  • 1998-2008 δαπάνες Άμυνας 3-4 % του ΑΕΠ, και η χώρα χρεωκόπησε.
  • Περίοδος 1996-2009:
    -   Εξοπλισμοί: 15 δισ.
    -   ΟΣΕ, ετήσιες ζημιές 1 δισ, σύνολο 13 δισ.

Η εστίαση της προσοχής μόνο στους πόρους (χρήματα), μειώνει τη σημασία που πρέπει να δοθεί στο πιο σημαντικό παράγοντα. τον οργανισμό λειτουργίας. Ακόμα χειρότερα όταν με αφορμή τους πόρους πλήττονται και οι πόροι και ο οργανισμός:
  • αύξηση του μισθολογικού κόστους λειτουργίας (2000: 20.000 μόνιμοι οπλίτες),
  • μείωση της θητείας,

Όταν δημιουργείται εστίαση της προσοχής σε ένα μόνο παράγοντα, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για εσκεμμένες ενέργειες επηρεασμού και χειραγώγησης της πολιτικής που χρησιμοποιεί ήδη υπάρχοντα κίνητρα για τους πολιτικούς, όπως τον έλεγχο προσλήψεων.


Ένας ευφάνταστος θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μακροχρόνια και συστηματική επιδίωξη για μείωση της στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας, "από φίλους και εχθρούς", προς το παρόν με χειραγώγηση των πολιτικών.

Μάλλον θα είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται, και όσο μικρότερο είναι το μερίδιο της Ελλάδας, τόσο το καλύτερο για όλους. Αυτό δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία.


Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Η Βολιβία διαθέτει λίθιο

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία