Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά τόσο γρήγορα



Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) οφείλεται σε:
●  Αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ.
●  Διαθεσιμότητα περισσότερων δεδομένων.
●  Βελτίωση αλγορίθμων επεξεργασίας.
Χώρες με λιγότερους περιορισμούς, θα αποκτήσουν προβάδισμα.
Η τελική έκταση και βάθος δυνατοτήτων που μπορεί να αναπτυχθούν είναι ακαθόριστη.
 ✎ Luc Ferry - Geopolitics and Daily News 



Ο Luc Ferry, σε άρθρο του στην Le Figaro, συζητά την ταχύτατη πρόοδο της Τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Αποδίδει την πρόοδο αυτή σε τρείς παράγοντες:

Υπολογιστική ισχύς: Οι υπολογιστές έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην υπολογιστική ισχύ, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προβλέψεις με σημαντικό περιθώριο. Ο Elon Musk σχεδιάζει να αναπτύξει έναν υπολογιστή ικανό για 100 δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Διαθεσιμότητα δεδομένων: Ο όγκος των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξηθεί εκθετικά με την πάροδο των ετών. Αυτό περιλαμβάνει δισεκατομμύρια εικόνες και τρισεκατομμύρια λέξεις, οδηγώντας σε σημαντικές εξελίξεις στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η παραγωγή ταινιών απόλυτου ρεαλισμού.

Αλγόριθμοι: Οι αλγόριθμοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με την αποτελεσματικότητά τους να αυξάνεται εκθετικά χάρη στις συνεχείς βελτιώσεις από τους μαθηματικούς. Αυτοί οι αλγόριθμοι παρέχουν σαφείς οδηγίες στις μηχανές για την αποτελεσματική και ακριβή επίλυση προβλημάτων. 

Ο Ferry δίνει έμφαση στις ηθικές και νομικές προκλήσεις που θέτει ο τεράστιος όγκος διαθέσιμων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ιδιοκτησία δεδομένων, την κατασκοπεία και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Προτείνει ότι οι χώρες με λιγότερο αυστηρούς νόμους για την προστασία των δεδομένων μπορεί να προχωρήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέροντας την Κίνα ως παράδειγμα.

Ο Ferry καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος σε αυτές τις τρεις παραμέτρους οδηγεί στην απίστευτη ταχύτητα ανάπτυξης της ΤΝ και δεδομένου ότι είναι δυνητικά άπειρες, η τελική έκταση των δυνατοτήτων της ΤΝ παραμένει αβέβαιη.



Λέξεις εντοπισμού: #

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία