Η καταπιεσμένη ελληνική μειονότητα στα Σκόπια


●  Η Βουλγαρία συμφώνησε με τα Σκόπια για την αναγνώριση του βουλγαρικού λαού στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
●  Μακεδόνες, Αλβανοί, Βόσνιοι, Κροάτες, Σέρβοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Ρομά, Κροάτες, Τούρκοι, Βλάχοι, Μαυροβούνιοι, Σλοβένοι, ...
●  Αλλά δεν υπάρχουν Έλληνες
✎ Κ. Ζιαζιάς- Militaire.gr

🙶 ... με αντινατιβιστές στην κυβέρνηση ούτε και στην Ελλάδα θα υπάρχουν σε λίγο ...

... οι διαπραγματεύσεις με Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, επί δύο χρόνια παρεμπόδιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Tο περασμένο καλοκαίρι, κατέληξαν σε συμφωνία με την προϋπόθεση ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του Συντάγματός αναγνωρίζοντας την Βουλγαρική Μειονότητα.

... οι "λαοί" των Σκοπίων στο Σύνταγμά τους

Οι αλλαγές αφορούν την προσθήκη τμημάτων λαών στο προοίμιο του συντάγματος και στα άρθρα 49 και 78 του βασικού νόμου, στα οποία αναφέρονται τα μέρη των λαών που βρίσκονται στα Σκόπια. Στη διατύπωση:
Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο μακεδονικός λαός, τμήματα του αλβανικού λαού, ο τουρκικός λαός, ο λαός των Βλάχων, ο σερβικός λαός, ο λαός των Ρομά, ο βοσνιακός λαός και άλλοι, 
προστίθενται μετά τον Βοσνιακό λαό τα εξής:
ο βουλγαρικός λαός , ο κροατικός λαός, ο λαός του Μαυροβουνίου, ο σλοβενικός λαός, ο εβραϊκός λαός και ο αιγυπτιακός λαός.
Φαίνεται ότι εκεί ... δεν υπάρχει ελληνικός λαός;

... οι Έλληνες στα Σκόπια ιστορικά

Στα Σκόπια υπήρχε και υπάρχει και ελληνική μειονότητα.
Κανείς δεν μπορεί σήμερα να γνωρίζει τον ακριβή τους αριθμό και πολλές φορές τα μέλη της απλά φοβούνται να πουν δημόσια την ελληνική τους γενιά.
Ουδέποτε η ελληνική πολιτεία ενδιαφέρθηκε, ούτε σήμερα βέβαια ενδιαφέρεται, ενώ  η ελληνική κυβέρνηση δίνει αγώνα για την ένταξη αυτού του κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα Σκόπια, σε κείμενο διαμαρτυρίας για την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878) συγκεντρώθηκαν 10.000 ελληνικές υπογραφές.

Στο υπόμνημα που απέστειλε η ελληνική κοινότητα της ιστορικής Πελαγονίας το 1903 προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, περιγράφεται με σαφήνεια η πολιτιστική και εθνική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων:
 …λαλουμεν ελληνιστί, βουλγαριστι, βλαχιστι, αλβανιστι, αλλά αυδεν ηττον εσμεν άπαντες Έλληνες και ουδενι επιτρεπομεν ν’ αμφισβητεί προς ημας τούτο
Για το θέμα των ελληνόφωνων Βλάχων γράφει το 1904 ο Γάλλος Δημοσιογράφος Michel Paillares σε περιήγηση στη Μακεδονία:
Στο Μοναστήρι, όλοι οι Βλάχοι είναι Έλληνες ως τα βάθη της καρδιάς τους, με ελληνικές παραδόσεις και ιδανικά. Στέλνουν πάνω από 2.000 παιδιά στα Σχολεία του Ελληνισμού, που τα πλουτίζουν με τις εισφορές τους. Αυτοί βρίσκονται επικεφαλής του πιο σκληρού και αμείλικτου αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Δημιούργησαν μια μυστική Επιτροπή, που είναι ο τρόμος των Κομιτατζήδων. Ούτε ο Μητροπολίτης, ούτε ο Έλληνας Πρόξενος μπορούν να μετριάσουν τον έξαλλο πατριωτισμό τους.
To 1913 όταν η περιοχή περιήλθε σε σερβική κατοχή.
  • Μοναστήρι 14.000 Έλληνες, σε σύνολο 42.00 κατοίκους.
  • Κρούσοβο 3.218 Έλληνες, σε σύνολο 4.918 κατοίκους.
  • Μεγάροβο, αμιγώς Ελληνικό 2.410 κάτοικοι.
  • Μιλοβίστα, αμιγώς Ελληνική 2.150 κάτοικοι.
  • Νιζόπολη, 1.890 Έλληνες
  • Τύρνοβο, 2.430
  • Μπούκοβο, 1.474
  • Ντράγκος, 717
  • Ρέσνα, 1.000, κτλ.

 Το 1921 η απογραφή στο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, (475 σελίδες) με βάση μητρική γλώσσα, θρησκεία, και για την πόλη των Σκοπίων, δεν βρήκε ούτε ένα «Μακεδόνα», ούτε τη «Μακεδονική γλώσσα».

Κατά την απογραφή του 1941, η οποία έγινε με ευθύνη των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, και άρα είναι πλέον αντικειμενική, επί συνόλου 800.000 πληθυσμού κατεγράφησαν 100.000 Έλληνες το γένος, Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, δηλαδή το 12% του πληθυσμού.

Η απογραφή του 1951 δίνει 158.000 ελληνικό στοιχείο.
  • 25.000 είναι Έλληνες γηγενείς κάτοικοι Μοναστηρίου, 
  • 100.000 βλαχόφωνοι Έλληνες (Γκρέκ), 
  • 3.000 Έλληνες Σαρακατσαναίοι και 
  • 32.000 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου.
Ήτοι το 18% του εξ 900.000 (τότε) πληθυσμού.

Το 1953, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση διεξάγει απογραφή του πληθυσμού της. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες των Σκοπίων είναι 137.500
  • Σαρακατσάνοι με ελληνική εθνική συνείδηση 1.500, 
  • Έλληνες γηγενείς 12.000, 
  • πρόσφυγες που αποδέχθηκαν να λάβουν τη γιουγκοσλαβική υπηκοότητα και να ενταχθούν στο (ψευτο)μακεδονικό έθνος: 7.000-8.000, 
  • πολιτικοί πρόσφυγες που δεν αποδέχτηκαν τα παραπάνω και δήλωσαν Έλληνες 24.000 και
  • Βλάχοι που δήλωσαν Έλληνες 100.000. 

Το κράτος του Τίτο: 
  • αλλοίωσε τα στοιχεία της απογραφής και παρουσίασε ότι οι Έλληνες είναι μόνο 12.000!!!!!!
  • απαγόρευσε τη δήλωση “Έλληνας” επιβάλλοντας το “Μακεδόνας” (“Μακεδόνες του Αιγαίου”)
  • για τον Βλαχικό  κυρίως  βλαχόφωνο Ελληνισμό, η μόνη διέξοδος ήταν η δήλωση “Βλάχος”

Τα απογραφικά στοιχεία του 1961 και 1971 είναι απολύτως ασαφή.

... από το 1991

Με την απογραφή του 1991 δεν κοινοποιήθηκαν λεπτομερή απογραφικά στοιχεία. Στον αντιπολιτευόμενο Τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες περί του ότι ποσοστό μεταξύ 12 και 18% δήλωσε ότι έχει ελληνική εθνική συνείδηση. Δηλαδή περίπου 250.000 επί συνόλου 2.200.00 κατοίκων.
Με αφορμή αυτήν την απογραφή ο Κίρο Γκλιγκόρωφ σε συνέντευξη του σε τσεχική εφημερίδα ανέφερε:
The Greeks say that there are 250,000 Greeks here, while according to the statistics, there are only 100.000 …»
Οταν τα Σκόπια εμφανίστηκαν το 1991 στον χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος η Βουλγαρία είχε καταθέσει υπόμνημα στον ΟΑΣΕ λέγοντας ότι στο νέο αυτό κράτος κατοικούν 2.000.000 Βούλγαροι και 200.000 Ελληνες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ στην ετήσια Έκθεσή του για Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1993 (δημοσίευση 31-1-1994), καταγράφει ρητά στις “Εθνικές Μειονότητες” των Σκοπίων και τους ΕΛΛΗΝΕΣ , και γίνεται λόγος για «καταπιεζόμενη ελληνική μειονότητα».
 

Η Ελληνίδα ΥφΕΞ Β. Τσουδερού, ρωτήθηκε για την ύπαρξη Ελληνικής Μειονότητας στα Σκόπια και απάντησε ευθέως:
στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε καταγεγραμμένους όλους τους Έλληνες των Σκοπίων!

 

Την καταγραφή είχε αναλάβει ο Τάσος Μητσόπουλος ειδικός σύμβουλος στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

 Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 22 Μαρτίου 2014, σε ηλικία 48 ετών, όλως περιέργως μόλις είχε αναλάβει Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.



Από το 2003, οι ακραιφνείς Έλληνες Σαρακατσαναίοι των Σκοπίων , ως πλέον τολμηροί, έχουν ιδρύσει σύλλογο με την ονομασία «Χελιδόνι» , ο οποίος έχει ήδη 350 μέλη . Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Απόστολου , περιγράφει ως εξής την κατάσταση με τους Έλληνες των Σκοπίων
Εδώ υπάρχουν πολλές οικογένειες Σαρακατσαναίων και πολλά νέα παιδιά επιθυμούν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα, αλλά δεν έχουμε δάσκαλο . Τόσα χρόνια υποσχέσεις μόνο στα λόγια. Σβήνουμε. Μην εκπλαγείτε αν δείτε Σαρακατσαναιους με βουλγαρική υπηκοότητα … είμαστε Έλληνες και θελουμε να παραμείνουμε Έλληνες, στα χώματα που γεννηθήκαμε 

... από το 2008

Η επόμενη επίσημη θέση της Ελλάδας το 2008 από την ΥπΕΞ Ν. Μπακογιάννη, σε απάντηση βουλευτών ήταν:
Στην ΠΓΔΜ δεν εκδηλώνεται συνεκτική ομάδα Ελλήνων, με συνείδηση και δράση εθνικής μειονότητας.
Ομάδες ατόμων σε διάφορες περιοχές (Σκόπια, Μοναστήρι, Γευγελή, Πέχτσεβο) οργανώνονται σε συλλόγους είτε επειδή τα μέλη έλκουν οικογενειακή καταγωγή από Έλληνες, είτε ομιλούν την ελληνική,
δηλαδή μας λέει ότι δεν υφίσταται Ελληνική Μειονότητα στα Σκόπια.

 Το 2018 ο ΥπΕΞ Ν.Κοτζιάς , ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το εάν στις συνομιλίες με τον ΥπΕΞ     Σκοπίων, τέθηκε θέμα Ελληνικής Μειονότητας στα Σκόπια.
Απάντησε κατ΄ ουσίαν  ότι δεν υπάρχει καν τέτοια μειονότητα! Μάλιστα περιόρισε τους Έλληνες των Σκοπίων σε …400 ελληνόφωνους Βλάχους !

... συμπέρασμα

Φαίνεται δύσκολο να έχει καταφέρει ο Σλαβομακεδονικός εθνικισμός , στο μικρό διάστημα των 35 περίπου ετών , να ανατρέψει πλήρως την διαπίστωση του Γκλιγκόροφ «The Greeks say that there are 250,000 Greeks here, while according to the statistics, there are only 100,000.”

Για αυτό η εποχή είναι «ώριμη» ωστε η ελληνική μειονότητα στα Σκόπια να αναγνωριστεί και να προστατευτεί, ΕΦ ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ  ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

Σε ένα πολυεθνικό κράτος όπως τα Σκόπια, όπου Αλβανοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, Σέρβοι, κ.α. έχουν δικαίωμα ύπαρξης είναι να απορεί κανείς γιατί η ελληνική μειονότητα πνίγεται και περιφρονείται.

Τώρα, λοιπόν, που Αλβανοί, Βούλγαροι και Σέρβοι προβάλλουν την πολυεθνική σύσταση του κράτους των Σκοπίων, είναι πολλαπλώς χρήσιμο να αναδείξουμε τη λησμονημένη Ελληνική μειονότητα , που φαίνεται δεν τόλμησε η τότε κυβέρνηση να επιβάλει την αναγνώριση της κατά την υπογραφή της  επώδυνης για το Έθνος συμφωνίας των Πρεσπών.


Σχόλια:

Κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων.

Κείμενο σχολίων με σημεία, κείμενο σχολίων με σημεία, κείμενο σχολίων με σημεία
  • Κύριο_σημείο 
  • Κύριο_σημείο 

Κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων.


Πηγές:





Λέξεις εντοπισμού: #Μακεδονικό Συμφωνία #Πρεσπών

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία