Η στρατηγική σημασία του Αφγανιστάν

●  Σύντομο ιστορικό 1978 - 2021 για το Αφγανιστάν.
●  Πως επεκράτησαν οι Ταλιμπάν με την αποχώρηση των ΗΠΑ.
●  Η στρατηγική αξία του Αφγανιστάν για Κατάρ, Τουρκία, Ρωσία, Πακιστάν, Κίνα.
●  Οι προσφυγικές ροές και η Ελλάδα.

✎ Δ. Δρόσος - Ανιχνεύσεις


Σύντομο ιστορικό

Το 1978 το το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν ανατρέπει την κυβέρνηση της χώρας και εκτελεί τα ηγετικά της στελέχη.| Ξεκίνησε εμφύλιος, η φιλοσοβιετική κυβέρνηση παραπαίει, και επεμβαίνει η ΕΣΣΔ.

To 1979 oι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Camp David κατέληξαν σε μόνιμη ειρήνη μεταξύ Ισραήλ,  Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας. Στο Ιράν εγκαταστάθηκε αντιδυτική Θεοκρατική κυβέρνηση, που διέγειρε εκατομμύρια Μουσουλμάνους.

Η Δύση (ΗΠΑ), θεωρώντας οτι οι Αφγανοί αντάρτες στον εμφύλιο είχαν αντισοβιετικό χαρακτήρα τους ενίσχυσε και τους εξόπλισε  μαζί με το Πακιστάν, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία.

Το 1989 η ΕΣΣΔ εγκαταλείπει το Αφγανιστάν, και επικρατούν οι Μουτζαχεντίν.
Ακολούθησε μία περίοδος αστάθειας και εμφυλίων συγκρούσεων.

Το 1994 επικρατεί πια το κίνημα των Ταλιμπάν.

Το 2001 μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους οι Ταλιμπάν θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τους δεσμούς τους με την Αλ- Κάϊντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, και ακολούθησε η Δυτική επέμβαση για 20 έτη.

Το 2021 οι ΗΠΑ αποχωρούν, αφήνοντας πολεμικό εξοπλισμό και υποδομές. Η Δύση μετρά περίπου 4.500 νεκρούς, πολύ περισσότερους τραυματίες, με κόστος περίπου 2 τρισ. USD, με το μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπους και χρήματα να αφορά τις ΗΠΑ.

 Όταν ρωτήθηκε ο Joe Biden γιατί εγκαταλείπει τους Αφγανούς, απάντησε οτι νοιώθει υπόλογος μόνο για τους Αμερικανούς, ενώ δεν κάνει το ίδιο στη Λευκορωσία για παράδειγμα.

Πως κέρδισαν οι Ταλιμπάν

Πως όμως κέρδισαν οι Ταλιμπάν, τον ισχυρότερο στρατιωτικό συνασπισμό παγκοσμίως; 
  • Aνέκαθεν οι δίοδοι ήταν ανοικτοί με το Πακιστάν, και κάποιες περιοχές στο Βορειοδυτικό Πακιστάν δεν ελέγχονται. Αυτές οι περιοχές δεν απομονώθηκαν.
  • Το Αφγανιστάν συνόρευε με εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες όπως π.χ. το Ιράν και στον Βορρά το Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν,Τατζικιστάν, που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
  • Οι ΗΠΑ πίστευαν ότι τα  300.000 στελέχη των Αφγανικών ΕΔ και ΣΑ,  άρτια εξοπλισμένων από τις ΗΠΑ και με αεροπορική κάλυψη υπερτερούσαν των 75.000 Ταλιμπάν.
  • Οι νέοι Αφγανοί μεγάλωσαν 20 έτη τώρα με ξένη κατοχή και βομβαρδισμούς. Πολύ ευκολότερα πλαισίωναν τις τάξεις των Ταλιμπάν για αντίσταση παρά τις κυβερνητικές δυνάμεις.
  • Οι Ταλιμπάν έκλεισαν όλα τα συνοριακά περάσματα, και κατέλαβαν την ύπαιθρο, κλείνοντας κλείνοντας κάθε διαφυγή στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η στρατηγική αξία του Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν είναι  μία από τις στρατηγικότερες περιοχές παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού πλέον των άλλων από την περιοχή της Κεντρικής Ασίας διέρχονται άξονες αγωγών υδρογονανθράκων

Στόχος της Δύσης είναι η πολιτική ανάσχεσης του Ρωσικού και Κινέζικου παράγοντα (containment) στο Αφγανιστάν γεγονός που έως τώρα δεν επιτυγχάνεται.

Το Κατάρ εμφανίζεται πάλι δραστήριο στην όλη διαδικασία.

Η Τουρκία (ο Ερντογάν μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), διευρύνει τη συμμαχία του με Πακιστάν και Κατάρ και με το Αφγανιστάν.

Η Ρωσία θέλει να αποφύγει τη γειτνίαση Σαλαφιστικών Σουνιτικών κινημάτων στην Κεντρική Ασία, και προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγματα στην Ατλαντική Συμμαχία.

Το Πακιστάν παραμένει ο άγνωστος Χ παράγων.

Η Κίνα έχει συμπεριλάβει το Αφγανιστάν στον εμπορικό δρόμο του μεταξιού. Εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από Ιράν. Προσπαθεί να εξασφαλίσει την ροή προς το Περσικό κόλπο και τις θερμές θάλασσες.  Έχει συγκλίνοντα γεωπολιτικά συμφέροντα και με την Τουρκία η οποία δεν υποστηρίζει πια το αποσχιστικό κίνημα των Ουιγούρων της ΣινΓιάνγκ, αποκαθιστώντας την τροφοδοσία της Κίνας σε φυσικό αέριο από Καζακτσάν και Ρωσία.

Οι προσφυγικές ροές και η Ελλάδα

Τέλος είναι οι προσφυγικές ροές.
Οι γυναίκες του Αφγανιστάν, εμπίπτουν σε κάθε περίπτωση στον χαρακτηρισμό «πρόσφυγας»
Πρέπει να υπάρξει προσοχή στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών (Human Intelligence –HUMINT) για να εντοπίσουν τυχόν ισλαμιστικούς Ουαχαμπιστικούς πυρήνες στα καραβάνια των προσφύγων.
Ο Ερντογάν θα εργαλοιοποιήσει τους ατυχείς αυτούς ανθρώπους σε βάρος της χώρας μας, επιτρέποντας και την παρείσφρηση σαλαφιστικών τζιχαντιστικών πυρήνων σε αυτούς, εκβιάζοντας παράλληλα την ΕΕ για πιστώσεις

 Η Ελλάδα ΕΓΚΑΙΡΑ (proactively) πρέπει να το αντιμετωπίσει 
Εάν κατά λάθος υπάρξει ατύχημα σε βάρος προσφύγων ή τυχόν βίαια push backs σε βάρος γυναικών Αφγανών (γιατί αυτές θα βάλει μπροστά το καθεστώς Ερντογάν), είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει:
  • να πλήξει την διεθνή εικόνα της Ελλάδος 
  • να προκαλέσει εσωτερική αστάθεια με πυρήνες εν υπνώσει που πιθανότητατα διατηρεί στην Ελλάδα.
 Σε ένα μήνα τα πρώτα καραβάνια προσφύγων θα είναι στα Ανατολικά Ελληνικά σύνορα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ. ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ. 


Σχόλια:

Στην Ασία, οι ΗΠΑ:
  • Είαι εγκαταστημένοι στο Ιράκ.
  • Διατηρούν συνεργατικές διπλωματικές σχέσεις με Τουρκία, Πακιστάν, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία.
  • Έχουν φέρει την Συρία και το Αφγανιστάν σε κατάσταση συνεχών συγκρούσεων.
  • Μόνο το Ιράν φαίνεται να μπορεί να ενώσει την Κίνα, με την Μεσόγειο και την Ευρώπη.





Λέξεις εντοπισμού: #Μεταναστευτικό #Αφγανιστάν

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία