Η στρατηγική διάλυση των ΕΑΣ υλοποιείται μεθοδευμένα

●  η "μετεγκατάσταση" του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό και η δημιουργία «πάρκου υπουργείων».
●  είναι μεθοδευμένη κίνηση της κυβέρνησης να διαλύσει την παραγωγή πυρομαχικών στην Ελλάδα, αφήνοντας κενό στην αμυντική θωράκιση της χώρας

✎ Γ. Σαράντης - Militaire.gr

... 
ο κ. Πρωθυπουργός με εξαγγελία του στις 3 Απριλίου 2021 εξήγγειλε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό και τη δημιουργία «πάρκου υπουργείων».
...
το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι το μοναδικό στη χώρα, το οποίο πιστοποιημένα παράγει μεταλλικά μέρη πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων και τμημάτων πυραύλων, σύμφωνα με προδιαγραφές ΝΑΤΟ.
...  
η εξαγγελία θα μπορούσε να είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον:
  • Υπήρχε ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό –Επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης, το οποίο να περιλαμβάνει την εξαγγελθείσα μετεγκατάσταση ...
  • Υπήρχε ένα σχέδιο για το που θα μετεγκατασταθούν τα ογκώδη στη πλειοψηφία τους μηχανήματα παραγωγής πυρομαχικών ...
  • Υπήρχε ένα σχέδιο υλοποίησης των εκκρεμών παραγγελιών που αφορούν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Ε.Δ), αλλά πελάτες εξωτερικού
...
έτσι
  • έχουν μεταθέσει στο άγνωστο την υλοποίηση παραγγελιών προς τις Ε.Ε.Δ., 
  • έχουν ακυρώσει συμβόλαιο εξωτερικού, όπως τελευταία της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μπαγκλαντές
...
Τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική διαλύει μια Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (Α.Β.), αξίζει να επισημάνουμε μερικά στοιχεία της Α.Β. της Τουρκίας.
  • Το 2002 η τουρκική Α.Β. είχε 62 αμυντικά προγράμματα. 
  • Σήμερα, αναπτύσσει περισσότερα από 700!
  • Η λίστα της Defence News κατατάσσει επτά τουρκικές εταιρίες στις 100 ισχυρότερες του κόσμου.
  • Το 1999 η Τουρκία ήταν ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων. Το 2018 ήταν ο 14ος μεγαλύτερος εξαγωγέας. 
...
δύο ακόμα γεγονότα
  • Στις 27 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε έκτατη Γενική Συνέλευση Μετόχων (Γ.Σ.Μ.)  με θέμα την αλλαγή έδρας των Ε.Α.Σ. από τη Δάφνη – Υμηττό στη Μάνδρα
    (με την μέθοδο των τμηματικών διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων (σαλαμοποίηση), υλοποιούν ένα σχέδιο διάλυσης του εργοστασίου του Υμηττού)
  • Η μελέτη Deloitte η οποία παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 στο ΥΠ.ΟΙΚ. την οποία Κυβέρνηση και Διοίκηση πεισματικά αρνούνται να δώσουν σε πολιτικά κόμματα και θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων

Η διάλυση του εργοστασίου του Υμηττού χωρίς να μετεγκατασταθεί και επαναλειτουργήσει στο σύνολό του, θα προξενήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική πορεία των Ε.Α.Σ., μια η παραγωγή πυρομαχικών αποδίδει τα περισσότερα έσοδα στην εταιρία.
Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στην αμυντική θωράκιση της χώρας, εν μέσω δυσμενών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο Ελληνικός λαός στηρίζει για δεκαετίες μια Ελληνική Α.Β. δημοσίου συμφέροντος λόγω του στρατηγικού της χαρακτήρα. Όχι για να διαλύεται και ο μηχανολογικός της εξοπλισμός να πωλείται για scrap.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και οι διοικητικές πράξεις, πρέπει να ελεχθούν τόσο ως προς τη τεχνοκρατική διάσταση και τις διοικητικές πράξεις, όσο και ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας μας.

Ο Γιάννης Σαράντης είναι εργαζόμενος των Ε.Α.Σ. Υμηττού και Γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων.


Λέξεις εντοπισμού: ΠΥΡΚΑΛ ΕΑΣ

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία