Βαρύς απολογισμός για τα εθνικά συμφέροντα


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
●  το 2019-20 σιωπηλά αλλά σταθερά παραχώρησε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το 2021 άνοιξε τα θέματα:
●  αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, και
●  του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο
✎ Κύρα Αδάμ - MEWSBREAK

συντομεύσεις (...) και έμφαση στο κείμενο, από αναρτώντα
...
Tο 2019 - 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ... σιωπηλά αλλά σταθερά παραχώρησε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο
Tο 2021 ... άνοιξε μόνη της τα θέματα: 
  • αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, 
  • του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες.

Παραχωρήσεις

Στις αρχές του 2021 η Τουρκία είχε εξασφαλίσει από την ελληνική κυβέρνηση:
  • Την παραχώρηση όλης της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού
  • Την κατάργηση της ελληνικής ΑΟΖ των ανατολικών ακτών της Ρόδου και του Καστελλόριζου (0% ΑΟΖ)
  • Το πετσόκομμα της ΑΟΖ της Κρήτης (40% ΑΟΖ) και της Καρπάθου (20% ΑΟΖ)
  • Την παράδοση της δυτικής ΑΟΖ της Κύπρου στην Τουρκία, διότι με την «τουρκοποίηση» της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού η Κύπρος υποχρεούται να διαπραγματευτεί μόνη της με την Τουρκία τη μεταξύ τους ΑΟΖ

Αυτά έχουν συμβεί διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, σιωπηρά:
  • ότι οι περιοχές ανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου ανήκουν στη Μεσόγειο
    (όπου η Τουρκία έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα και η Ελλάδα 6 ν.μ.),
  • την ισχύ της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, με την επίσημη ανάρτηση της στον ΟΗΕ (χωρίς ούτε και σήμερα η Αθήνα να την καταγγέλλει επισήμως στον ΟΗΕ), από τον Ιανουάριο του 2021 ενώ
  • η πολυδιαφημισμένη μερική ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου ουδόλως «πειράζει» την τουρκοποίηση της περιοχής, που είναι κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ.

Έτσι, από τις αρχές του 2021 η Τουρκία έχει μετατρέψει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο και νοτιοανατολικά της Κρήτης σε τουρκικά κεκτημένα.
Και επομένως, όπως αποδεικνύουν οι κινήσεις της Άγκυρας, έχει έρθει η ώρα του Αιγαίου.

Η ... επανάληψη του σίριαλ διαρκείας των «διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας», ... μετετράπη ευκόλως σε «Διμερή Πολιτικό Διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας».

Παραβίαση της Λωζάννης

Η αποφασιστική στροφή στα θέματα του Αιγαίου έγινε τον Απρίλιο του 2021, κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.
...
O Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν. Αιγαίου. Ο κ. Δένδιας, έπεσε στην παγίδα και υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να στρατιωτικοποιεί τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης λόγω τουρκικής απειλής.
...
Προσέφερε νομικό και πολιτικό επιχείρημα στην Άγκυρα να εδραιώσει την κατηγορία της ελληνικής παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης ... αποδέχθηκε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης για λόγους άμυνας ... ενώ  η Συνθήκη της Λωζάννης απαγορεύει μόνον ναυτικές βάσεις και οχυρωματικά έργα στις νήσους (άρθρο 13) ... αποδέχθηκε ψευδώς ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, δηλαδή παραβιάζει (και πάλι ψευδώς) τη Συνθήκη της Λωζάννης και έτσι η Ελλάδα έγινε από κατήγορος κατηγορούμενη.

Αμφισβήτηση νήσων 

Ο Τσαβούσογλου στην ανταποδοτική επίσκεψή του στην Αθήνα, ... αναφέρθηκε ευθέως στην αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, με βάση τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, ... που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκες.
Δεν ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικά, αλλά… αγνώστου πατρός, ... και γι’ αυτό θέλει να τα μοιραστεί «δίκαια με την Ελλάδα».
...
Από τον Απρίλιο του 2021 καταγγέλλει επισήμως, τουλάχιστον κάθε δίμηνο στον ΟΗΕ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, ότι η Ελλάδα παραβιάζει αδιακόπως τις Συνθήκες, διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά, που είναι αποστρατικοποιημένα.
ΟΧΙ γιατί τα εξοπλίζει. Οι Συνθήκες όμως ΔΕΝ απαγορεύουν τις ασκήσεις. Απαγορεύουν τις ναυτικές βάσεις, τα οχυρωματικά έργα και πλεονάζον στρατιωτικό προσωπικό.
...
Αποκορύφωμα ήταν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου στην τουρκική Βουλή (Δεκέμβριος 2021), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά που κατονομάζονται στις Συνθήκες, διότι αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης, τον οποίο η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς, εξ ου και η σχετική καταγγελτική επιστολή της Αγκύρας στον ΟΗΕ.

Παραβίασαν το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ στο πλαίσιο του «ήρεμου καλοκαιριού»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ... ουδόλως αποφάσισε να τηρήσει σθεναρή στάση απέναντι στις εξωφρενικές διεθνείς καταγγελίες της Τουρκίας για παράβαση των Συνθηκών από την Ελλάδα.
Άφησε την Τουρκία ... να κάνει συνεχείς και αδιάκοπες στρατιωτικές ασκήσεις της με πυρά ... πολλές φορές δυτικά του 25ου Μεσημβρινού (μέσο του Αιγαίου) ... ενώ η Τουρκία δεν άφησε θρησκευτική και εθνική γιορτή που να μην κάνει επιδεικτικά άσκηση στο Αιγαίο
... 
Το 2021 μπορεί κάλλιστα να μετονομαστεί σε έτος αγοράς οπλικών συστημάτων (αεροσκάφη Rafale, φρεγάτες Belharra, και μπαίνουν στο κάδρο και τα αμερικανικά F-35)

Η τουρκική κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας επί χάρτου 

Για ολόκληρο το 2021 η Τουρκία, εκτέλεσε ασκήσεις με πυρά σε τρεις περιοχές που καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, σε Λήμνο, Σαμοθράκη, Αη Στράτη, Αντίψαρα, Μελαμπιούς, Χταπόδια κ.λπ. Δηλαδή υπάρχει τουρκική κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας για έναν χρόνο με στρατιωτικά μέσα και με πραγματικά πυρά.

 

Οι περιοχές 1, 2 και 3 (με κόκκινο χρώμα στον χάρτη) αποτελούν τεκμήριο ... ότι καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, όπως αναγράφεται σε πλείστες όσες ελληνικές αγγελίες (ΝΟΤΑΜ) ... και στέλνουν στα άχρηστα τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ. Η Τουρκία βουτάει ό,τι αυτή θέλει και η Αθήνα καταγράφει τη διαδικασία.
...
Στην περιοχή 4, βορείως Σαμοθράκης –  εκβολές Έβρου, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική  βραχονησίδα Τζουράφα και τα όρια του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης.
...
Στις περιοχές 10 και 14. μεταξύ Ρόδου – Μεγίστης ... με αποτέλεσμα το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης από τον Έβρο έως τη Μεγίστη να καθίσταται ανύπαρκτο.
...
Περιοχές 5 και 6, μεταξύ Λήμνου – Λέσβου – Χίου, βασίζονται σε προηγούμενες επικίνδυνες ελληνικές αλχημείες.
Οι συνεχείς παρανομίες της Αθήνας σε βάρος του FIR Αθηνών και η ταυτόχρονη εκμετάλλευσή τους από την Άγκυρα εγκυμονούν περιπέτειες για τη χώρα και, συγκεκριμένα, αναδιάταξη του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, με τον κίνδυνο να φτάσει αυτό στη μέση του Αιγαίου και να καταστεί θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων του Αν. Αιγαίου που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, όπως Αη Στράτης, Ψαρά, Θάσος, Παναγιά, Αντίψαρα κ.λπ., όπως θέτει μετ’ επιτάσεως η Τουρκία.
...
Στις περιοχές 7, 8 και 9 η Τουρκία εκτελεί συνεχείς ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR), ενημερώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς ... με βάση στον τουρκικό νόμο 24611/Δεκ. 2001, ο οποίος έχει γίνει αποδεκτός από τον ΙΜΟ που τον έχει καταχωρίσει στο ΙΜΟ Global Plan.
Το 2020 η Άγκυρα επεξέτεινετην τουρκική περιοχή SAR μέχρι την Κρήτη για να καλύπτει το τουρκικό τμήμα της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.
.
Στις περιοχές 11 και 12 νοτίως Ρόδου – Μεγίστης εκτελεί κατά καιρούς έρευνες για φυσικούς πόρους (από το 2012), αλλά από το 2020-21, με την δήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι προασπίζει μόνον τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων, ισοπέδωσε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο, μετατρέποντάς τη σε τουρκική ΑΟΖ.




Λέξεις εντοπισμού: #ΑΟΖ #Τουρκία

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία