Όσα δεν γράφουν για την τουρκική οικονομία

●  Η Τουρκική οικονομία αυξάνει την παραγωγή της και τις εξαγωγές.
●  Οι Τούρκοι διαθέτουν αποθέματα σε συνάλλαγμα και χρυσό.
●   Όσο μπορεί και εξάγει προϊόντα δεν θα πτωχεύσει.
●   Στην Ελλάδα αυτά αποσιωπούνται συστηματικά.

✎ Γ. Αδαλής - SLpress


(Συντόμευση και εμφάσεις από αναρτώντα)
...
Το καλοκαίρι του 2018 η Τουρκία είχε χτυπηθεί αλύπητα από στασιμοπληθωρισμό.
Στην Ελλάδα κάθε τόσο προβλέπουν ότι η τουρκική οικονομία καταρρέει. Σε προηγούμενο άρθρο μου στο SLpress.gr, αναρωτήθηκα «πόσα χρόνια πρέπει να περιμένουμε ακόμα, ώστε να πεθάνει ο Ερντογάν ή να πτωχεύσει η Τουρκία»;
Οι πάλαι ποτέ θαυμαστές του αρέσκονται να τον παρουσιάζουν τον Ερντογάν σαν ετοιμοθάνατο και την Τουρκία σαν πτωχευμένη!

... Τουρκική οικονομία: Οι δύο όψεις

Όταν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο η πτώση της λίρας, οι αναλύσεις στην Ελλάδα προφήτευαν καταστροφή.
Δεν έγραψαν ούτε μονόστηλο για το ράλι στο τουρκικό χρηματιστήριο: από τις 1.350 μονάδες, στις 2.450 τον Δεκέμβριο.

Οι Έλληνες διαβάζουν την αρνητική πλευρά της οικονομικής εξίσωσης για την Τουρκία. Για τη θετική πλευρά της εξίσωσης δεν γράφεται τίποτα.

  • Το 2021 η τουρκική οικονομία πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών όλων των εποχών 225,4 δισ $. Το ακούσατε πουθενά αυτό;
  • Το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας μειώθηκε κατά 7,8% στα 45,9 δισ. $. Το διάβασε κάποιος κάπου;
  • Δημιούργησε “πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών” αυξημένο κατά 83,1% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια! Ακούσατε τίποτα γι’ αυτό;

Η τουρκική οικονομία διευρύνθηκε σε τομείς πιο μοντέρνους.
O δευτερογενής τομέας του ΑΕΠ υπερισχύει όλων των άλλων και συμβάλει πλέον κατά 75,8% στις εξαγωγές.
Στην αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί πλέον μια μεγάλη δύναμη διεθνώς
Τα προβλήματα στον υποτομέα του χάλυβα, έχουν περιοριστεί με αποτέλεσμα να έχει αναστηθεί κυριολεκτικά και να πρωταγωνιστεί. Στατιστικά που δεν προβάλλονται στην Ελλάδα!

... Το εξαγωγικό μπουμ

ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πέσει όπως προβλέπουν οι εδώ αναλυτές

Πριν από αυτόν μόνο 3 από τις 81 επαρχίες είχαν συμμετοχή σε εξαγωγές άνω του 1 δισ. $. Λίγο μετά το 2010 οι επαρχίες αυτές αυξήθηκαν σε 5. Το 2018 έγιναν 8.
Ο Ερντογάν επέλεξε να θυσιάσει το νόμισμα υπέρ της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μέσα στην πανδημία και ειδικά το 2021, οι επαρχίες της Τουρκίας που εξάγουν στο εξωτερικό προϊόντα έφτασαν τις 21.
Από το πουθενά, έγιναν εξαγωγικοί πόλοι του πλανήτη, οι επαρχίες Κοτζαελί, Προύσας, Μανίσα, Γκάζιαντέπ, Σύρνης, Ντενιζλί, Χατάι, Μανίσα, οι οποίες μετατρέπονται σε “brand names” από το πουθενά. Το έχετε ακούσει πουθενά αυτό;

Στόχος του για το 2022 είναι να ξεπεράσει το όριο των 250 δισ. $.
Η μοναδιαία αξία εξαγωγών, δείχνει πόσο συνεισφέρουν οι εξαγωγές στο ΑΕΠ από 1,10 δολάρια το 2020, το πήγε στο 1,29. Ούτε γι’ αυτό ακούσατε στην Ελλάδα!
Το 62,71% των καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού σε τράπεζες τηρούνται σε ξένο νόμισμα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, υπήρχαν 237 δισ. δολάρια σε καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Το είδατε πουθενά αυτό;

... “Κάτω από το μαξιλάρι”

οι κάτοικοι της Τουρκίας κρατούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεών τους εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Έρευνα του πανεπιστημίου Kadir Has. Το 54,6% των Τούρκων δηλώνουν σήμερα ότι θα αγοράσουν χρυσό. Και αγοράζουν! Kάτω “από το μαξιλάρι” των Τούρκων υπάρχουν τεράστια ποσά σε χρυσό και συνάλλαγμα, τα οποία δεν καταγράφονται πουθενά!

Από την εποχή που οι σουλτάνοι έκοβαν το “καϊμέ” (χάρτινο χρήμα), οι Τούρκοι έμαθαν να διατηρούν αποταμιεύσεις εκτός συστήματος. Το 78% των κατοίκων δεν είχε ποτέ ούτε έναν προνομιακό καταθετικό τραπεζικό λογαριασμό σε τουρκικές λίρες. Τον είχε σε ξένα νομίσματα κυρίως δολάρια!

Ο Ερντογάν προσπαθεί να εισάγει τμηματικά τα ποσά αυτά στην επίσημη οικονομία.
Και βρίσκει συμπαραστάτες, οι οποίοι δεν επέτρεψαν να συντριβεί η τουρκική λίρα πάνω από τις 20:1 δολάριο και πήγαν σε ένα βράδυ την ισοτιμία στο 10,3:1. Και από τότε είναι στις 13,5:1.
Όταν ο Ερντογάν θελήσει, θα πάει και στα 25:1, γιατί επιδιώκει σταδιακά να δημιουργήσει μια μικρή Κίνα στα σύνορα της ΕΕ, που δεν θα φοβάται τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας! Και πολλοί Τούρκοι τον πιστεύουν!
Έχω υποστηρίξει ότι η Τουρκία θα πτωχεύσει μόνο σε μία περίπτωση. Αν δεν καταφέρει να διαθέσει και να εξάγει το σύνολο της παραγωγής της! Ακόμη και με ισοτιμία 50:1, η Τουρκία θα πορεύεται.
Ακόμα κι αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, οι διάδοχοί του θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, γιατί αυτοί ξέρουν!
Καιρός λοιπόν να μάθουν και οι Δυτικοί αναλυτές ότι αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τον Ερντογάν και την Τουρκία, δεν θα το καταφέρει μέσω της λίρας, αλλά εμποδίζοντας με διάφορους τρόπους τις εξαγωγές της!


Λέξεις εντοπισμού: #Τουρκία

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία