Μετά το Καζακστάν είναι η Υπερδνειστερία


●  Τα γεγονότα στο Καζακστάν σκοπεύουν να αποδυναμώσουν την Ρωσία.
●  Είναι συνέχεια των γεγονότων σε Ουκρανία, Συρία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν.
●  Επόμενος στόχος η Υπερδνειστερία  
✎ Τιερί Μεϊσάν - Ινφογνώμων

... εισαγωγή

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται εδώ και μια εβδομάδα στο Καζακστάν είναι το πέμπτο μέρος ενός σχεδίου της RAND Corporation, το έκτο του οποίου θα λάβει χώρα στην Υπερδνειστερία.
Τα προηγούμενα τέσσερα επεισόδια έχουν λάβει χώρα τα τελευταία δύο χρόνια σε:
  • Ουκρανία
  • Συρία
  • Λευκορωσία και
  • Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σκοπεύουν να αποδυναμώσουν την Ρωσία αναγκάζοντάς την να εξαπλωθεί πέραν από τις δυνάμεις της.

... το σχέδιο της RAND

Τον Μάιο του 2019, η Rand Corporation, το think-tank του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, απαρίθμησε έξι επιλογές σε αυτόν τον τομέα:
1. Οπλισμός της Ουκρανία
2. Αύξηση της υποστήριξης προς τους τζιχαντιστές στη Συρία
3. Προώθηση της αλλαγής καθεστώτος στη Λευκορωσία
4. Εκμετάλλευση των εντάσεων στον Νότιο Καύκασο
5. Μείωση της ρωσικής επιρροής στην Κεντρική Ασία
6. Ανταγωνισμός με τη ρωσική παρουσία στην Υπερδνειστερία.

... η Victoria Nuland

Η υφυπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Victoria Nuland, ταξίδεψε στη Μόσχα τον Οκτώβριο 2021. Είναι μια προσωπικότητα του αμερικανικού βαθέως κράτους που συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις, είτε είναι Ρεπουμπλικάνοι είτε Δημοκρατικοί.
Είναι εκείνη που:
  • το 2001, σήμαινε την επιστράτευση των Συμμάχων για να πάνε να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν.
  • το 2006 έσωσε το Ισραήλ στο τέλος του πολέμου κατά του Λιβάνου, οργανώνοντας μονομερή κατάπαυση του πυρός.
  •  Το 2014 οργάνωσε την έγχρωμη επανάσταση του Μαϊντάν, για να ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ανήκει σε μια επιφανή νεοσυντηρητική οικογένεια.
  • Ο σύζυγός της Robert Kagan, από τους ιδρυτές του Project for a New American Century (PNAC) που χρηματοδότησε τον George W. Bush.
  • Ο κουνιάδος του, Φρέντερικ Κάγκαν, πυλώνας του American Enterprise Institute, εμπνευστής της αμερικανικής κατοχής του Αφγανιστάν και του Ιράκ.
  • Η κουνιάδα του, Κίμπερλι Κάγκαν, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War). Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους πολέμους της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», ιδίως στην πολιτική των ενισχύσεων (the surge) στο Ιράκ.

... η κ. Nuland για την Ουκρανία

Είχε εξηγήσει τον τρόπο της για να αντιμετωπίζει τη Ρωσία σε ένα προκλητικό άρθρο της Foreign Affairs τον Ιούλιο του 2020, «Pin up Poutine».
Μετά το ταξίδι της στη Μόσχα, πήγε στη Βηρυτό, και μετά στο Λονδίνο, από όπου ανακοίνωσε ότι η Μόσχα συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα και ετοιμάζεται να εισβάλει στη χώρα.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, έσπευσε στη Μόσχα για να επισκευάσει αυτά που είχε σπάσει η Βικτόρια Νούλαντ.

η Ουάσιγκτον αφού (1) εξόπλισε την Ουκρανία, (2) υποστήριξε τους τζιχαντιστές στη Συρία, (3) επιχείρησε αλλαγή καθεστώτος στη Λευκορωσία, (4) εκμεταλλεύτηκε τις εντάσεις στον Νότιο Καύκασο με την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία (5) τώρα προσπαθεί να μειώσει την επιρροή της Μόσχας στο Καζακστάν και αναμένεται σύντομα (6) να ανταγωνιστεί τη Ρωσία στην Υπερδνειστερία.
Με λίγα λόγια, επιδιώκει να εφαρμόσει το σχέδιο της Rand Corporation.

... στο Καζακστάν

Το Καζακστάν αποτελεί έθνος μόνο για λίγα χρόνια
Στις 2 Ιουλίου 2022, διαμαρτυρίες ενάντια στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μετατράπηκαν σε εξέγερση, σε όλη τη χώρα:
  • Συντονισμένες ομάδες επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια και συχνά σε τοπικές επιχειρήσεις.
  • Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν από ταράτσες.
  • Στρατιωτικά οπλοστάσια δέχθηκαν επίθεση. Τα λάφυρα μοιράστηκαν στις επιτιθέμενες ομάδες.
  • Η φυλακή τουTaldykorgan, όπου κρατούνται ισλαμιστές αιχμάλωτοι, δέχτηκε επίσης επίθεση.
Η επιχείρηση ηγείται από τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία και από πρώην Αφγανούς συνεργάτες της CIA. Οι ομάδες που ηγούνται αποτελούνται από Κοζάκους ισλαμιστές.
Αναφορές από τη διοίκησή εκτίμησαν τον αριθμό των ανταρτών σε περίπου 20.000, συμπεριλαμβανομένων τόσο ξένων τζιχαντιστών όσο και ταραχοποιών και των Καζάκων ισλαμιστών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαβίβασε στο Κρεμλίνο τα στοιχεία που ήδη διαθέτει για την συνωμοσία της οποίας η χώρα είναι θύμα. Ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Μάθαμε ότι το National Endowment for Democracy, του οποίου η Victoria Nuland είναι πρώην διαχειρίστρια, είχε παράσχει εκατομμύρια δολάρια μετά την άφιξη του Joe Biden στον Λευκό Οίκο για να «επεκτείνει τη δημοκρατία» στο Καζακστάν.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Ablyazov, δημιούργησε στο παρελθόν ένα κόμμα, με τον γαμπρό του προέδρου Nzerbayev. Μαζί επιχείρησαν να τον ανατρέψουν με τη βοήθεια του Τζορτζ Σόρος. 

... η Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία (ή Τρανσνίστρια) είναι μια περιοχή σφηνωμένη ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία, στα ανατολικά του ποταμού Δνείστερου, με 500.000 κατοίκους.

Μιλάει ρωσικά, τρία χωριά όμως μιλούν γαλλικά. Κατοικούνται από απόγονους των στρατιωτών του Ναπολέοντα.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης διακήρυξε με δημοψήφισμα την ανεξαρτησία της το 1990, και συγκρούστηκε  με την Μολδαβία βοηθούμενη από Ρώσσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές.

Μετά την κατάπαυση του πυρός το 1992, η χώρα αναγνωρίστηκε ως περιοχή «παγωμένης δράσης», ωστόσο η ίδια η Υπερδνειστερία εξακολούθησε να διακηρύσσει ότι είναι ανεξάρτητη!
Από τότε έχει διατηρηθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς: πρόκειται για μια de facto ανεξάρτητη ημιπροεδρική δημοκρατία, αν και επίσημα αναγνωρίζεται ως αυτόνομη εδαφική επικράτεια της Μολδαβίας!
 

... οι κινήσεις

Το 1992 οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να συντρίψουν στρατιωτικά την Υπερδνειστερία, χρησιμοποιώντας έναν στρατό που είχε στρατολογηθεί από τις ρουμανικές φυλακές. Το θάρρος αυτού του πληθυσμού πιστού στο μοντέλο των Σοβιέτ, και ιδιαίτερα των γυναικών του, προκάλεσαν την αποτυχία του σχεδίου της CIA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνει οικονομικό αποκλεισμό αυτού του μη αναγνωρισμένου κράτους,
Οι υπάλληλοι (European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine - EUBAM) στη Μολδαβία και την Ουκρανία εποπτεύουν τα τελωνεία της Μολδαβίας και της Ουκρανίας (που δεν είναι μέλη της ΕΕ), για να επιβάλουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 τον αποκλεισμό αυτής της χώρας.
Η Ρωσία θα αναγκαστεί να ανοικοδομήσει την πρώην σοβιετική διαστημική βάση και να δημιουργήσει μια αεροπορική γέφυρα για να τροφοδοτήσει τους 500.000 κατοίκους αυτού του θύλακα.


Πηγές:

Μελέτη:

Υπερδνειστερία:


Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία