Οι “πράσινοι” εχθροί του East Med – Μία απάντηση

  Στην αρχή δεν υπήρχε πετρέλαιο, μετά κινδύνευαν τα ψάρια.
  Τώρα "πράσινες" κινδυνολογίες για τον East Med.
   Είναι ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον των υδρογονανθράκων.
✎ Καμενόπουλος Σ - SLPress

... και λίγο απειλή πολέμου ... να το δώσεις με διαπραγματεύσεις ... να στο πουλάνε με κέρδος x10

... εισαγωγή

Σε πωτοσέλιδο Καθημερινής (13/3//2021) παρουσιάσθηκε ακόμη μία φορά κινδυνολογία για τη βιωσιμότητα του αγωγού East Med που εκπηγάζει από το ΕΛΙΑΜΕΠ και την Greenpeace.
...
Το θέμα των ποσοτήτων φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος.
...
Το θέμα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την αξιοποίησή τους προς όφελος του ελληνικού λαού, ή αν η ίδια υψώνει τεχνητά εμπόδια στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
,,,
Όσοι κύκλοι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την ελληνική κοινή γνώμη, σχετικά με την ύπαρξη ή μη-ύπαρξη υδρογονανθράκων, έχουν αποτύχει.
...
Ωστόσο απομένει να γίνουν ορισμένες υπενθυμίσεις όσο αφορά ορισμένα άλλα ζητήματα.
Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων δεν είναι στενά και μόνο οικονομικό θέμα, αν και παράγει πλούτο.
Στην Αν. Μεσόγειο για το Ισραήλ, η αξιοποίηση υδρογονανθράκων αποτελεί και θέμα εθνικής ασφαλείας.
Ενεργειακή ασφάλεια = εθνική ασφάλεια!

,,, η “κατάρα” της πράσινης ενέργειας

Υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου
  • Κάποιοι εντός Ελλάδας.
  • Εκτός Ελλάδας είναι οι Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία και ίσως το Ηνωμενο Βασίλειο.
Χρησιμοποίησαν διάφορα επιχειρήματα: πετρέλαιο δεν υπάρχει, σεισμοί, τσουνάμι, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κίνδυνοι για τα ψάρια, κίνδυνος για τον τουρισμό, η “κατάρα” του πετρελαίου κτλ.

Η  ανθρωπότητα όμως έχει μπει σε μία νέα γεωπολιτική περίοδο: την περίοδο της “κατάρας” της πράσινης ενέργειας. Αυτή περίοδος θα κρατήσει πολλά χρόνια, ενώ το 2021 αποτελεί έτος ορόσημο.

Mε απαρχή τη Μιανμάρ και τη Γροιλανδία, θα δούμε διάφορες κρίσεις με γενεσιουργό αιτία την “κατάρα” της πράσινης ενέργειας.
Στη γειτονιά μας, ίσως το δούμε (σύντομα;) στην περίπτωση της Αλγερίας και του Μαρόκο, καθώς ήδη η Κίνα προσπαθεί να πατήσει πόδι στα κοιτάσματα σπάνιων γαιών (και φωσφόρου) αυτών των δύο χωρών. Αυτό ας το λάβει υπόψιν της η Greenpeace, η κινδυνολογία της οποίας απαντήθηκε τόσο από το Nature, όσο και από το Χάρβαντ.

... διαψεύδονται οι “Κασσάνδρες”

Αντιμετωπίζουμε πάλι γκρίζες ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον των υδρογονανθράκων. Αυτές οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό, όπως ακριβώς πέφτουν στο κενό οι αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας με τα διάφορα fake news, που ευκόλως αναμασά μέρος των ελληνικών ΜΜΕ.

Ας θυμίσουμε όμως κάτι ακόμη: το 2014, πάλι μέσω της Καθημερινής και με πηγή το Λονδίνο, είχε ξεκινήσει κινδυνολογία σχετικά με τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Ορισμένοι κύκλοι με έδρα το Λονδίνο προσπαθούσαν να υψώσουν εμπόδια στην ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση με το ψευδο-επιχείρημα ότι «υποβάθμιση των σχέσεων (της Ελλάδας) με τον αραβικό κόσμο και τη δυναμική του, εμπεριέχουν κινδύνους και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εξελίξεις με σημαντικό κόστος».

Η σχετική κινδυνολογία επαναλήφθηκε το 2016 και πάλι προερχόμενη από το Λονδίνο. Σήμερα, ...  διαπιστώνουμε ότι τελικά όχι μόνο δεν υπήρξαν κίνδυνοι αλλοίωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, αλλά αντιθέτως οι σχέσεις αυτές έχουν ενισχυθεί έτι περαιτέρω.

... κρίσιμα ερωτήματα

Πρώτον: Άραγε ποια θα ήταν σήμερα η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, εάν οι κινδυνολογίες του 2014 και του 2106 εναντίον της περαιτέρω σύσφιξης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων ευδοκιμούσαν;

Δεύτερον: ποια η πηγή της τρέχουσας κινδυνολογίας/ευχολόγιου εναντίον του East Med; Βρίσκεται εντός της Ελλάδας ή εκτός της Ελλάδας; Το ερώτημα αυτό τίθεται ευθέως προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τέλος, με αφορμή το σημερινό άρθρο, ας γίνει και πάλι η υπενθύμιση μιας παλαιότερης πρότασης για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Ένα μικρό ποσοστό από το 20% των εσόδων του κράτους από τους υδρογονάνθρακες (και όχι μόνο, αλλά και από τις σπάνιες γαίες, όπως και όλα τα υπόλοιπα ορυκτά) να κατατίθεται σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Το όφελος από τα έσοδα του κράτους από τους ορυκτούς πόρους πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς όφελος της εθνικής άμυνας.



Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία