ΑΟΖ με Αίγυπτο - 10 - Το τετελεσμένο του Oruc Reis





●     Η Ελλάδα χειρίζεται διπλωματικά την παραβίαση της κυριαρχίας της.
●   Η συμφωνία με την Αίγυπτο παραχώρησε ΑΟΖ,  κοιτάσματα υδρογονανθράκων, και υπονόμευσε την ΑΟΖ των νήσων.
●   Το Oruc Reis δημιουργεί τετελεσμένα, οι μέσες γραμμές μετακινούνται
✎ Α. Λαυρέντζος - SLPress

 ◑ ... το τάϊσμα του κροκόδειλου δεν τον κάνει φίλο σου ... μάλλον του ανοίγει την όρεξη








... η κρίση συνεχίζεται

Σε προηγούμενο άρθρο μου, έγραφα:
η Ελλάδα πλανάται αν νομίζει ότι έστω και με τέτοιο κόστος θα περιχαρακώσει την κολοβωμένη κυριαρχία της. Διότι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να την επικυρώσει απέναντι στην Τουρκία. Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι για τη συνέχεια της κρίσης
...
Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά σκάφη, εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για διενέργεια σεισμικών ερευνών.

... ο διπλωματικός χειρισμός παραβίασης της κυριαρχίας

Η ελληνική πλευρά το διαχειρίστηκε ... διπλωματικά
Εκ των υστέρων φαίνεται ότι την πρώτη φορά που το Oruc Reis επρόκειτο να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στα τέλη Ιουλίου, οι έρευνές του αναβλήθηκαν για δύο λόγους
  • επειδή παρενέβη ο ξένος παράγοντας (κυρίως η Γερμανία) και 
  • επειδή όπως φαίνεται, η ελληνική πλευρά συναίνεσε στην έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου με την Τουρκία.

... η συμφωνία με Αίγυπτο

Στο μεταξύ η Ελλάδα προχώρησε στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία ήταν μάλλον μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, ... αλλά με μεγάλο κόστος για την ελληνική πλευρά. 
Μέσω αυτής η Ελλάδα:
  • παραχώρησε στην Αίγυπτο ένα μέρος της ΑΟΖ της Κρήτης, στο οποίο πιθανολογείται σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων,
  • αποδέχτηκε μειωμένη επήρεια ΑΟΖ στην Κρήτη, και υπονόμευσε τη δυνατότητα μικρότερων νησιών και κυρίως του Καστελλορίζου, να έχουν πλήρη ΑΟΖ
Όμως η συμφωνία αυτή είχε ένα θετικό χαρακτηριστικό: έδειξε την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει ακόμη και πρωτοβουλίες υψηλού κόστους, προκειμένου να καταστεί παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

... η Γερμανική δυσαρέσκεια

Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι το τουρκικό σκάφος δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει έρευνες, λόγω του θορύβου ... ό,τι δεν τολμούν να διεκδικήσουν το βαφτίζουν μη ρεαλιστικό
Η Ελλάδα βεβαίως αντέδρασε ... ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην πράξη όμως ο ξένος παράγοντας έμεινε αδρανής.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδρίασε τελικά στις 14 Αυγούστου 2020, χωρίς όμως να καταδικάσει εμπράκτως τις τουρκικές προκλήσεις και χωρίς να χαιρετίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, όπως ζητούσε η Ελλάδα. 

Με τον τρόπο αυτό, η Γερμανία έδειξε τη δυσαρέσκειά της για το ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο γνωστοποιήθηκε μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας που είχαν συμφωνηθεί με γερμανική διαμεσολάβηση.

... παραβίαση της θεωρητικής ελληνικής ΑΟΖ

Η Τουρκία δημιούργησε ένα ακόμα τετελεσμένο.
Η Ελλάδα έδειξε αδυναμία να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 
Αυτό έπεται της απροθυμίας της Ελλάδας να ορίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 
Η ελληνική ΑΟΖ τουλάχιστον ανατολικά του 28ου μεσημβρινού δεν έχει προσδιοριστεί, έστω και με μονομερή ανακήρυξη (declaration), ούτε και αποτέλεσε αντικείμενο ούτε της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.
Το καίριο ερώτημα είναι σε ποια ΑΟΖ κινήθηκε το Oruc Reis;
  ❔  στην ΑΟΖ της μέσης γραμμής και των νήσων βάσει του διεθνούς δικαίου;
   ❕  που όμως δεν ίσχυσε στη συμφωνία με την Αίγυπτο

Είναι πιθανόν η ελληνική πλευρά να προσπάθησε να δημιουργήσει ένα διπλωματικό και νομικό προηγούμενο που σε μια επόμενη φάση θα καταλήξει στον προσδιορισμό της ΑΟΖ του Καστελλορίζου, ενδεχομένως και με την υπαγωγή του θέματος στη Χάγη.

Πληρώνοντας τα λάθη του παρελθόντος

Ο Ερντογάν ... χρησιμοποίησε το πλέον πρόσφορο για αυτόν μέσο: τη στρατιωτική ισχύ. 
Το ποια θα είναι η συνέχεια δεν είναι εύκολο να προδιαγράψει κανείς. 
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Ελλάδα πληρώνει την επί δεκαετίες αβελτηρία της να μην έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της.

Για το γεγονός αυτό ευθύνη βέβαια έχει το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος και όχι μόνο η παρούσα ελληνική κυβέρνηση. Υπό το βάρος των εξελίξεων, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης (με Ιταλία και Αίγυπτο), στις οποίες όμως υποχρεώθηκε να κάνει παραχωρήσεις. Επιπλέον, μέσω των συμφωνιών αυτών δημιουργήθηκαν υποθήκες και για την τελική διευθέτηση.

μέσω του Oruc Reis γκριζάρισε ακόμη πιο πολύ την ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Σε αυτή τη φάση, ένα πράγμα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο: ότι η ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού δεν θα είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στους χάρτες. Θα είναι μικρότερη και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς επαφή με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Το μόνο που μένει να κριθεί είναι το πόσο μικρή ΑΟΖ θα απομείνει στο Καστελλόριζο. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά: μένει να κριθεί σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τις συμμαχίες που της προσφέρονται και θα πράξει το καλύτερο δυνατόν από εδώ και εμπρός.



Λέξεις εντοπισμού: #ΑΟΖ #Αίγυπτος

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία