ΑΟΖ με Αίγυπτο - 9 - Η τουρκοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας

●   Η Ελλάδα, ακόμα δεν έχει διεκδικήσει (claim) στον ΟΗΕ την ΑΟΖ της.
●   Φαίνεται ότι υποχώρησε σημαντικά από την "μέση γραμμή" με την Αίγυπτο..
●   Όλοι καλούν ... σε διάλογο
✎ Κ. Αδάμ - militaire.gr

 ... Η "ελληνική" κυβέρνηση μετράει τον άνεμο που παρασέρνει τα πλοία, και τον θόρυβο από τις προπέλες τους ...;


Η τουρκοποίηση της Ελληνικής κυριαρχίας

... σύνοψη

Μητσοτάκης και Ερντογάν ... καλούν σε διμερή διάλογο για την επίλυση της κρίσης.
Την ίδια εκκωφαντική προτροπή ... απευθύνει και ο διεθνής παράγων, ( ΗΠΑ,Μέρκελ, ΕΕ κα).

Ο διμερής διάλογος Ελλάδας /Τουρκίας, που είναι προ των πυλών, είναι με τα σημερινά δεδομένα σε βάρος της χώρας και οδηγεί σε τουρκοποίηση ελληνικής κυριαρχίας.

... δεδομένα

Η μέση γραμμή Ελλάδας- Αιγύπτου μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού ... θα αποτελέσει κακό νομικό δεδομένο σε βάρος της Ελλάδας ... γιατί βασίστηκε στις γραμμές βάσης ... που έχει ορίσει η Αίγυπτος.

(σ.σ. Η μεθοδολογία αυτή συνιστά πιστή αντιγραφή της τουρκικής μεθοδολογίας από το καλοκαίρι του 1975 όταν με τις τουρκικές γραμμές βάσης, η τότε τουρκική υφαλοκρηπίδα θα έφτανε μέχρι τον 25ο  μεσημβρινό , δηλαδή στο μέσο του Αιγαίου. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο Κ Καραμανλής απέρριψε μια τέτοια συμφωνία και ζήτησε προσφυγή στη Χάγη).

Η Αίγυπτος καθόρισε γραμμές βάσης ενώνοντας με ευθεία γραμμή την πόλη ΣΑΡΟΥΜ, που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Αιγύπτου (10νμ από τα σύνορα της Λιβύης, με την πόλη ΠΟΡΤΣΑΪΝΤ ( 20νμ ανατολικά των εκβολών του Νείλου).
δεν κλείνει με ευθεία γραμμή τους κόλπους, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Θάλασσας, με αποτέλεσμα η μέση γραμμή να μετακινείται από 10νμ έως 40νμ βορειότερα

... τι έγινε

θα έπρεπε, τουλάχιστον η Ελλάδα να πείσει την Αίγυπτο να αναγραφεί στη συμφωνία ότι « η Ελλάδα ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ (CLAIM ) ΑΟΖ ... ανατολικά του 28ου μεσημβρινού

η απόσταση Κάρπαθος /Κύπρος είναι 240 νμ και η μέση γραμμή είναι 120νμ εκατέρωθεν και βρίσκεται στον 30ο μεσημβρινό.
Η απόσταση Ρόδος /Κύπρος είναι 220νμ και η μέση γραμμή 110νμ συμπίπτει με τον 30ο  μεσημβρινό. 

ο όρος «κηρύσσεται ΑΟΖ» αποτελεί πολιτική εφεύρεση, υιοθετήθηκε και από μερικούς καθηγητές αλλά είναι ανύπαρκτος, δεν υπάρχει στο Δίκαιο της Θάλασσας, και είναι επικίνδυνος, Αντίθετα ο όρος CLΑΙΜ- διεκδίκηση είναι νόμιμος και σύμφωνος με τον ΟΗΕ και δεν ενοχλεί ούτε βλάπτει τις γειτνιάζουσες χώρες.

... ΠΘ και ΥπΕΞ

Και μόνον η ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Γ Βαρουφάκη ότι το Ορους Ρέις δεν εισήλθε στην περιοχή της  ελληνο/αιγυπτιακής Συμφωνίας, (που αναφέρεται δυτικά του 28ου  μεσημβρινού), αυτομάτως τουρκοποιεί την ελληνική κυριαρχία ανατολικά του 28ου

Ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ... η τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ πάει ... στα άχρηστα.
Ωστόσο , η Ελλάδα χωρίς να δηλώσει διεκδίκηση  ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στον ΟΗΕ αφήνει ένα τμήμα της ΑΟΖ της στην τουρκική δικαιοδοσία

... ΟΗΕ

όταν η  ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία υποβληθεί στον ΟΗΕ, με έωλη και  τη μέση γραμμή και χωρίς περιοχή ΑΟΖ τότε θα πρέπει ο ΟΗΕ να..μετακομίσει στο Μαντείο των Δελφών για να ορίσει την ελληνική περιοχή ΑΟΖ.

το πιο πιθανό είναι ο ΟΗΕ να επιστρέψει τη Συμφωνία πίσω στις χώρες για επανακαθορισμό της ΑΟΖ. Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ κάνει αποδεκτή την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν επικαλυπτόμενες ΑΟΖ Ελλάδας /Αιγύπτου με αυτήν της Τουρκίας/Λιβύης  και θα συστήσει στις 4 χώρες διαπραγματεύσεις οριοθέτησης  με αποτέλεσμα η Τουρκία να θέσει απαιτήσεις και να βάλει πόδι και δυτικά του 28ου μεσημβρινού

... ισχυρισμοί της κυβέρνησης

Αποτελεί  εθνικό διασυρμό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το Ορους Ρέις παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, την στιγμή που η Αθήνα δεν την προασπίζει.
Τα στρατιωτικά μέσα είναι η τελευταία επιλογή. Παρά ταύτα η κυβέρνηση όφειλε να καταγγείλει την Τουρκία στον ΟΗΕ, αλλά ούτε αυτό έχει πράξει ποτέ.
  • Την πρώτη φορά η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το BARBAROS το πήρε ο άνεμος, 
  • τη δεύτερη ότι κάνουν θόρυβο τα παραπλέοντα πολεμικά πλοία και 
  • την τρίτη ενδεχομένως να υποστηρίξει ότι το Ορους Ρεις σέρνει καλώδια της ΔΕΗ ...



Λέξεις εντοπισμού: #ΑΟΖ #Αίγυπτος

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία