Περίεργη απάθεια και απραξία στα θέματα Εθνικής Άμυνας

●   Η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε πράξη πολέμου εναντίον Ελλάδας Κύπρου.
●   Μια περίεργη απάθεια, ένα αόρατο χέρι εμποδίζει τον εξοπλισμό της Ελλάδας.
●   Η επιδιωκόμενη συνολική συμφωνία 
❔   μπορεί να περιλαμβάνει ... ίσως όλη την Ελλάδα;
✎ Π. Νεάρχου, NewsHub


Η υπογραφή του λεγόμενου Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου από την Άγκυρα συνιστά στην ουσία πράξη πολέμου κατά της Ελλάδος και Κύπρου.
Η πράξη είναι παράνομη από πλευράς διεθνούς δικαίου όμως δεν ακυρώνει την καταπάτηση των Ελληνικών δικαιωμάτων, εάν δεν συ­ντρέξει η ένοπλη ισχύς, η οποία θα τα υπερασπίσει.
Περιέργως, όμως, η Ελλάδα δεν κάνει καμιά κίνηση στο θέμα της ΑΟΖ αλλά και της άμεσης ενισχύσεως της άμυνας. Ακόμη και τα όσα εξαγγέλθηκαν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία έμειναν μετέωρα. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται.

Ιταλία

Η Ιταλία βολεύεται με την αναβλητικότητα ... η ΕΕ έχει υιοθετήσει τη Διεθνή Σύμβαση για το Θαλάσσιο Δίκαιο, όλες οι χώρες της έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση.

Αλβανία

Η γειτονική Αλβανία, εξελίσσεται σε πρόβλημα με τη στρατηγική συμμαχία που αναπτύσσει με την Τουρκία
  • Ματαίωσε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα
  • Παραχωρεί τη βάση της Αυλώνος στην Τουρκία
  • Εγκαθιστά στη Βόρειο Ήπειρο 30.000 λαθρομετανάστες από τη Συρία, πολλοί από τους οποίους είναι υπό τον άμεσο έλεγχο της Άγκυρας και έχουν σχέση με ακραίες Ισλαμιστικές οργανώσεις. 
Η χώρα μας αυτοεγκλωβίζεται στο δικαίωμα του βέτο, και αυταπατάται ότι θα έχει στο μέλλον πολλές ευκαιρίες. Για τους ίδιους όμως λόγους που δεν θέτει σήμερα θέμα, δεν θα θέσει και αύριο, γιατί οι εξωτερικές πιέσεις θα είναι ακόμη ισχυρότερες.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να επιφυλαχθεί εάν δεν ρυθμισθούν τρία βασικά θέματα:
  • η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες,
  • η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, και 
  • τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας,
  • περιλαμβανομένου του θέματος της εγκαταστάσεως λαθρομεταναστών στις περιοχές της μειονότητας, κοντά στα Ελληνικά σύνορα. 

Τουρκία

η κίνηση της Άγκυρας νότια της Κρήτης και στην Κύπρο δεν αφήνει περιθώριο για άλλη αβουλία, καθυστέρηση και αναβολή.
Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Είναι βέβαιο ότι, με τις ευνοϊκές εξελίξεις στη Λιβύη θα αισθανθεί πιο ισχυρή και θα προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ.

Ελλάδα

Η επιστολή και η διακοίνωση προς ΟΗΕ δεν αρκεί. Στο νομικό επίπεδο χρειάζεται επιπλέον η ανακήρυξη ΑΟΖ και η υποβολή, μονομερών, στην ανάγκη, συ­ντεταγμένων με αναφορά τη μέση γραμμή. Γιατί η Ελλάδα δεν το πράττει;
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η απάθεια της Ελλάδος στα θέματα της εθνικής άμυνας.
Η Αίγυπτος για παράδειγμα πρσφεύγει στο ΔΝΤ, αλλά δεν επιβραδύνει, ούτε αναβάλλει τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς. Προφανώς, βλέπει ως αμεσότερη απειλή τις Τουρκικές φιλοδοξίες στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους
Επί δώδεκα χρόνια η Ελλάδα επέβαλε στον εαυτό της ένα ιδιότυπο embargo όπλων, όταν οι κίνδυνοι από την άλλη πλευρά γιγαντώνονταν

Τα Μνημόνια μείωσαν τους προϋπολογισμούς των Όπλων, και μ’ έναν απίστευτο παραλογισμό μειώθηκε και η στρατιωτική θητεία. Αν λάβει κανείς υπ' όψη την απειλή, το τι διακυβεύεται, τον υβριδικό πόλεμο με τους λαθρομετανάστες που εξελίσσεται, δείχνουν ότι η χώρα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Δεν είναι θέμα χρημάτων!

Δεν είναι, προφανώς, θέμα χρημάτων το γεγονός ότι τα υποβρύχιά μας παραμένουν ακόμη χωρίς σύγχρονες τορπίλες. Θα έλεγε κανείς ότι κάποιο αόρατο χέρι ε­μποδίζει την Ελληνική πλευρά να εξοπλίσει τα υποβρύχιά της με σύγχρονες τορπίλες μέχρι και οι Τούρκοι να παραλάβουν τα ίδια δικά τους υποβρύχια.

Οι Γαλλικές φρεγάτες παρατείνονται, ... η αναβάθμιση των υπολοίπων καρκινοβατεί.
Εισαγωγή πυραυλικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς κάθε είδους, τα οποία στοιχίζουν πολύ λιγότερο και αναβαθμίζουν κάθετα και παλαιές ακόμα πλατφόρμες, μαχητικά, μη επανδρωμένα αεροχήματα ... ούτε υπό σκέψη.

Το αυτονόητο;

Μήπως όλα αυτά  έχουν σχέση με την δημόσια προτροπή της αδελφής του πρωθυπουργού για «συνολική συμφωνία με την Τουρκία»; Ποια συμφωνία, όταν ο Ερντογάν διεκδικεί και την ΑΟΖ στην Κρήτη;

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία