Αλλαγές στον ποινικό κώδικα ... προσβολές διεθνούς υπόστασης χώρας (A138 ... 151)

   Mπορεί κάποιος ατιμώρητα να διαπραγματευτεί με ξένη κυβέρνηση προκαλώντας πόλεμο ή εχθροπραξίες εναντίον του ελληνικού κράτους (A139)
   Α 144 αλλάζει νόημα, δεν τιμωρεί εξυπηρέτηση εχθρικής προπαγάνδας σε ελληνικές περιοχές υπό επιδρομή ή κατάληψη
   Δικαιώματα και συμφέροντα (Α 150) ή πρόκληση βλάβης (Α 151) του Ελληνικού κράτους από κατάχρηση πληρεξουσιότητας ισχύει μόνο για απόσπαση εδάφους (Α 138) ...

✎ Άρθρο-πηγή

 ♛ Στήθηκε και το νομικό πλαίσιο ... οι προδότες εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους ...



Σύνοψη μεταβολών

Στο Α 138 περιλαμβάνει μόνο στο εδάφιο 1, δεύτερη πρόταση, φράσεις από το παλαιό Α 151 που καταργείται
1. ... να αποσπάσει από το ελληνικό κράτος τμήμα του εδάφους ή του θαλάσσιου χώρου που ανήκει σε αυτό ή να τα συγχωνεύσει σε άλλο κράτος ...
... ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος επιχειρεί να τελέσει την πράξη με κατάχρηση της ιδιότητάς του ως οργάνου του κράτους ή με σφετερισμό της ιδιότητας αυτής. 
Δηλαδή ενώ η κατάχρηση πληρεξουσιότητας, ήταν για την προάσπιση συμφερόντων και δικαιωμάτων ή πρόκληση βλάβης στο Ελληνικό κράτος, τώρα περιορίζεται μόνο σε απόπειρες απόσπασης ή συγχώνευσης εδάφους.


Το Α 139 συνεννοήσεις ή διαπραγματεύσεις με σκοπό πρόκλησης πολέμου ή εχθροπραξιών
Όποιος συνεννοείται ή διαπραγματεύεται με ξένη κυβέρνηση με σκοπό να προκαλέσει πόλεμο ή εχθροπραξίες εναντίον του ελληνικού κράτους ή κάποιου συμμάχου του, τιμωρείται ...
ουσιαστικά διαγράφεται, γιατί στη θέση του μπαίνει το παλαιό Α 150 για νόθευση αποδεικτικών, το οποίο αναφέρεται ότι καταργείται.

Δηλαδή μπορεί χωρίς συνέπειες ένα "έλληνας πολίτης" με μια ξένη κυβέρνηση να προκαλέσει πόλεμο ή εχθροπραξίες εναντίον του ελληνικού κράτους ...


Στο Α 144 περί υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού, εδάφιο 3, που προέβλεπε ποινές
σε καιρό πολέμου σε περιοχές υπό επιδρομή ή κατάληψη, για όσους ευνοούν εχθρικές πολιτικές βλέψεις ή μείωση της πίστης των πολιτών στο ελληνικό κράτος,
καταργείται ή μετατρέπεται
σε πόλεμο που κηρύχτηκε ή επίκειται, ενίσχυση πολεμικών δυνάμεων εχθρού, ή διάδοση ειδήσεων σχετικών με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
Οι πολιτικές βλέψεις και μείωση της πίστης των πολιτών σε υπό επιδρομή ή κατάληψη περιοχές δεν υπάρχει, και αντικαθίσταται από διάδοση στρατιωτικών πληροφοριών σε πόλεμο που επίκειται ή κηρύχτηκε.

Δηλαδή υπάρχει ατιμωρησία για "έλληνες πολίτες" που θα ευνοούν τις πολιτικές βλέψεις του εχθρού και τη μείωση της πίστης στο ελληνικό κράτος, δηλαδή την εχθρική προπαγάνδα στον Ελληνικό πληθυσμό ...

Περιεχόμενα


ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ι. Προσβολές της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας

Άρθρο 138 Επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας
Άρθρο 139 Νόθευση αποδεικτικών

ΙΙ. Προσβολές της διεθνούς ειρήνης της χώρας

Άρθρο 140 Έκθεση σε κίνδυνο πολέμου
Άρθρο 141 Έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων
Άρθρο 142 Έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων από αμέλεια

ΙΙΙ. Προσβολές της αμυντικής ικανότητας της χώρας

Άρθρο 143 Υπηρεσία στον εχθρό
Άρθρο 144 Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού
Άρθρο 145 Παράβαση συμβάσεων
(Καταργείται)

ΙV. Προσβολές κρατικών απορρήτων

Άρθρο 146 Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας
Άρθρο 147 Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από αμέλεια
Άρθρο 148 Κατασκοπεία
Άρθρο 149 Έννοια κρατικού απορρήτου
Άρθρα 150 – 151
(Καταργούνται)

Άρθρο 152 Παρεπόμενες ποινές

Ι Προσβολές εδαφικής ακεραιότητας της χώρας

Άρθρο 138 Επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας

Α 138 (παλαιό) Επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας 

1. Όποιος επιχειρεί με σωματική βία ή με απειλές σωματικής βίας να αποσπάσει από το ελληνικό κράτος έδαφος που ανήκει σ’ αυτό ή να συγχωνεύσει έδαφος του ελληνικού κράτους σε άλλη πολιτεία τιμωρείται με θάνατο. 
2. Οι διατάξεις των άρθρων 135 και 137 έχουν και εδώ εφαρμογή.

Α 138 (νέο) Επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας

1. Όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να αποσπάσει από το ελληνικό κράτος τμήμα του εδάφους ή του θαλάσσιου χώρου που ανήκει σε αυτό ή να τα συγχωνεύσει σε άλλο κράτος, τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος επιχειρεί να τελέσει την πράξη με κατάχρηση της ιδιότητάς του ως οργάνου του κράτους ή με σφετερισμό της ιδιότητας αυτής.
2. Οι διατάξεις των άρθρων 135 έως 137 έχουν και εδώ ανάλογη εφαρμογή.

Α 138 ανάλυση

#ΠαλαιόΝέο
1ΌποιοςΌποιος
2επιχειρείεπιχειρεί
3με σωματική βίαμε βία
4ή απειλές σωματικής βίαςή απειλή βίας
5να αποσπάσει από το ελληνικό κράτοςνα αποσπάσει από το ελληνικό κράτος
6έδαφος τμήμα του εδάφους
7.ή του θαλάσσιου χώρου
8που ανήκει σ' αυτόπου ανήκει σε αυτό
9ή να συγχωνεύσειή να τα συγχωνεύσει
10έδαφος του ελληνικού κράτους.
11σε άλλη πολιτείασε άλλο κράτος
12τιμωρείταιτιμωρείται
13με θάνατομε κάθειρξη ισόβια
14.ή πρόσκαιρη 
15.τουλάχιστον δέκα ετών


🙶
Οι διαφορές είναι οι εξής:
  • Προστέθηκε και ο θαλάσσιος χώρος
  • Μειώθηκε η ποινή
  • Προστέθηκε  η κατάχρηση ή σφετερισμός της ιδιότητας ως οργάνου του κράτους, που ήταν το παλαιό άρθρο 151 Κατάχρηση πληρεξουσιότητας το οποίο καταργείται.

Παλαιό Άρθρο 151 Κατάχρηση πληρεξουσιότητας που καταργείται:
Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους, ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα τιμωρείται με κάθειρξη.
Άρα η κατάχρηση πληρεξουσιότητας περιορίζεται μόνο στην απόσπαση εδάφους ή θάλασσας, και όχι για κάθε περίπτωση δικαιωμάτων και συμφερόντων (Α 150) ή πρόκληση βλάβης (Α 151) του εντολέα του Ελληνικού κράτους των παλαιών άρθρων 150 - 151 που καταργήθηκαν,

Α 139 (παλαιό) Προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας 

1. Όποιος συνεννοείται ή διαπραγματεύεται με ξένη κυβέρνηση με σκοπό να προκαλέσει πόλεμο ή εχθροπραξίες εναντίον του ελληνικού κράτους ή κάποιου συμμάχου του, τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη. 
2. Αν εξαιτίας των ενεργειών αυτών ξέσπασε πραγματικά ο πόλεμος ή άρχισαν οι εχθροπραξίες τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ή με θάνατο.

Άρθρο 139 (νέο) Νόθευση αποδεικτικών

Όποιος νοθεύει, καταστρέφει ή κρύβει έγγραφα ή άλλα αντικείμενα που χρησιμεύουν για την απόδειξη των εδαφικών δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους ή την υποστήριξη συμφερόντων του τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

🙶 Το νέο άρθρο αυτό (νόθευση αποδεικτικών) είναι το παλαιό άρθρο 150 που σημειώνεται ως να καταργείται.
Άρθρο 150. Νόθευση αποδεικτικών. Όποιος με πρόθεση νοθεύει, καταστρέφει ή κρύβει έγγραφα ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμεύσουν για την απόδειξη δικαιωμάτων ή την υποστήριξη συμφερόντων του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του απέναντι σε άλλο κράτος τιμωρείται με κάθειρξη.
Όμως η απόδειξη δικαιωμάτων περιορίζεται μόνο στα εδαφικά, όχι και τα θαλάσσια που προστέθηκαν στο άρθρο 138.

🙶Άρα ουσιαστικά έχει καταργηθεί σιωπηρά το παλαιό άρθρο 139, που αφορά όποιον
... συνεννοείται ή διαπραγματεύεται με ξένη κυβέρνηση με σκοπό να προκαλέσει πόλεμο ή εχθροπραξίες εναντίον του ελληνικού κράτους ή κάποιου συμμάχου του 
... ή αν  εξαιτίας των ενεργειών αυτών ξέσπασε πραγματικά ο πόλεμος ή άρχισαν οι εχθροπραξίες 


#ΠαλαιόΝέο
1Π1Ν1
2Π2Ν2
3Π3Ν3
4Π4Ν4
5Π5Ν5
6Π6Ν6
7Π7Ν7
8Π8Ν8
9Π9Ν9
10Π10Ν10
11Π111Ν11
12Π12Ν12
13Π13Ν13
14Π14Ν14
15Π15Ν15


Άρθρο 142 Έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων από αμέλεια

Α 142 (παλαιό) 

Όποιος από αμέλεια έγινε υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις των άρθρων 139 - 141 τιμωρείται, στις περιπτώσεις των άρθρων 139, 140 με φυλάκιση μέχρι τριών ετών και στις περιπτώσεις του άρθρου 141 με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Α 142 (νέο) Έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων από αμέλεια

Αν η πράξη του προηγούμενου άρθρου τελέστηκε από αμέλεια επιβάλλεται παροχή κοινωφελούς εργασίας ή χρηματική ποινή και, αν εξαιτίας αυτής επήλθαν αντίποινα, φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.


 🙶 Με τις προηγούμενες διατάξεις, όριζε ποινές για αμέλεια των παρακάτω άρθρων:
  • Άρθρο 139 παλαιό Προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας,
  • Άρθρο 139 νέο Νόθευση στοιχείων,
  • Άρθρο 140 Έκθεση σε κίνδυνο πολέμου
  • Άρθρο 141 Έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων
Τώρα αφορά αμέλεια μόνο την έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων.


ΙΙΙ Προσβολές της αμυντικής ικανότητας της χώρας

Άρθρο 143 Υπηρεσία στον εχθρό

Α 143 (παλαιό) Στρατιωτική υπηρεσία στον εχθρό. 

Ο Έλληνας υπήκοος που σε καιρό πολέμου κατά του ελληνικού κράτους υπηρετεί σε εχθρικό στρατό ή παίρνει όπλα κατά της ελληνικής πολιτείας ή των συμμάχων της τιμωρείται με την ποινή του θανάτου ή με ισόβια κάθειρξη.

Α 143 (νέο) Υπηρεσία στον εχθρό

1. Έλληνας πολίτης, ο οποίος σε καιρό πολέμου κατά του ελληνικού κράτους υπηρετεί στον στρατό του εχθρού ή παίρνει όπλα κατά της ελληνικής πολιτείας ή των συμμάχων της τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος σε έδαφος του ελληνικού κράτους που βρίσκεται υπό εχθρική κατοχή, υποστηρίζει τη δύναμη του εχθρού σε αυτό καταδίδοντας άτομα που αντιστέκονται στις δυνάμεις κατοχής ή προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτές, με σκοπό τη διατήρηση του κατοχικού καθεστώτος.


 🙶 
Μειώνεται η ποινή υπηρεσίας σε εχθρικό στρατό, από θάνατο - ισόβια, σε ισόβια - 10 έτη

Προστέθηκε το άρθρο 2, για υποστήριξη κατοχικών δυνάμεων.


Άρθρο 144 Υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού

Α 144 (παλαιό) Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού. 

1. Όποιος σχετικά με πόλεμο που ξέσπασε ή που επίκειται κατά της ελληνικής πολιτείας ενεργεί παράνομα και εν γνώσει με τρόπο που μπορεί να ενισχύσει τις πολεμικές δυνάμεις της ελληνικής πολιτείας ή των συμμάχων της τιμωρείται με ποινή θανάτου ή με ισόβια κάθειρξη. 
2. Ο ξένος υπήκοος που παρέχει στον εχθρό τα απαραίτητα για τον πόλεμο ή δάνειο, δεν τιμωρείται εκτός αν κατά το χρόνο της πράξης, κατοικούσε στην Ελλάδα ή σε έδαφος κατεχόμενο από την Ελλάδα ή αν όσα έδωσε στον εχθρό προέρχονται από αυτά τα εδάφη. 
3. Όποιος σε έδαφος του κράτους που σε καιρό πολέμου βρίσκεται κάτω απ’ εχθρική επιδρομή ή κατάληψη ευνοεί τις πολιτικές βλέψεις του εχθρού πάνω σ’ αυτό το έδαφος ή ενεργεί εν γνώσει με τρόπο που μπορεί να μειώσει την πίστη των πολιτών προς το ελληνικό κράτος, τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη.

Α 144 (νέο) Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού

1. Όποιος σε πόλεμο που κηρύχθηκε ή που επίκειται κατά της ελληνικής πολιτείας: 
α) ενισχύει τις πολεμικές δυνάμεις του εχθρού υπηρετώντας σε αυτές ως στρατιώτης ή προσφέροντας μέσα ή υπηρεσίες ή 
β) βλάπτει τις ελληνικές πολεμικές δυνάμεις καταστρέφοντας, αφαιρώντας ή μη παραδίδοντας τα πιο πάνω μέσα ή αρνούμενος τις οφειλόμενες υπηρεσίες,
τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
2. Ο ξένος υπήκοος που παρέχει στον εχθρικό στρατό τα μέσα ή τις υπηρεσίες της προηγούμενης παραγράφου δεν τιμωρείται, εκτός αν, κατά τον χρόνο της πράξης, κατοικούσε στην Ελλάδα ή σε έδαφος κατεχόμενο από την Ελλάδα ή αν όσα έδωσε προέρχονται από αυτά τα εδάφη.
3. Όποιος σε πόλεμο που κηρύχθηκε ή που επίκειται κατά της ελληνικής πολιτείας επιχειρεί να ενισχύσει τις πολεμικές δυνάμεις του εχθρού ισχυριζόμενος ή διαδίδοντας ειδήσεις σχετικά με τις θέσεις, την ισχύ ή τις ενέργειες των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.


🙶  Το εδάφιο 3, έχει αλλάξει εντελώς νόημα.

Εδάφιο 3.1
Παλαιό: ... σε έδαφος που σε καιρό πολέμου βρίσκεται κάτω απ’ εχθρική επιδρομή ή κατάληψη
Νέο: ... σε πόλεμο που κηρύχθηκε ή που επίκειται

Εδάφιο 3.2
Παλαιό: ... ευνοεί τις πολιτικές βλέψεις του εχθρού
Νέο: ... επιχειρεί να ενισχύσει τις πολεμικές δυνάμεις του εχθρού ισχυριζόμενος ή διαδίδοντας ειδήσεις

Εδάφιο 3.3
Παλαιό: ... με τρόπο που μπορεί να μειώσει την πίστη των πολιτών προς το ελληνικό κράτος
Νέο: ... ισχυριζόμενος ή διαδίδοντας ειδήσεις σχετικά με τις θέσεις, την ισχύ ή τις ενέργειες των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων

Με τις αλλαγές αυτές ιδίως στα εδάφια 3.2 και 3,3 παραπάνω, αφήνεται ατιμώρητη η προπαγάνδα του εχθρού στον πληθυσμό (η διάδοση ειδήσεων αφορά πληροφορίες ενόπλων δυνάμεων μόνο) που μπορεί να διενεργείται από Έλληνες πολίτες.

Γιαυτό εξαφανίστηκαν οι έννοιες
  • "πολιτικές βλέψεις του εχθρού", και
  • "μείωση της πίστης των πολιτών προς το ελληνικό κράτος"
και περιορίζονται σε στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες.



Στη συνέχεια πίνακας που δείχνει την πιθανή συνάφεια μεταξύ παλαιού και νέου άρθρου.
# Παλαιό Νέο
3.1 σε έδαφος του κράτους που σε καιρό πολέμου βρίσκεται κάτω απ’ εχθρική επιδρομή ή κατάληψη  σε πόλεμο που κηρύχθηκε ή που επίκειται κατά της ελληνικής πολιτείας 
3.2 ευνοεί τις πολιτικές βλέψεις του εχθρού πάνω σ’ αυτό το έδαφος -
3.3 ή ενεργεί εν γνώσει με τρόπο που μπορεί να μειώσει την πίστη των πολιτών προς το ελληνικό κράτος -


επιχειρεί να ενισχύσει τις πολεμικές δυνάμεις του εχθρού
- - ισχυριζόμενος ή διαδίδοντας ειδήσεις σχετικά με
- - σχετικά με τις θέσεις, την ισχύ ή τις ενέργειες των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων
- -
- - -





Άρθρο 145 Παράβαση συμβάσεων

Α 145 (παλαιό) Παράβαση συμβάσεων

1. Όποιος σχετικά με πόλεμο που ξέσπασε ή που επίκειται κατά της ελληνικής πολιτείας παραλείψει ολικά ή μερικά να εκτελέσει σύμβαση που αφορά τις ανάγκες των πολεμικών δυνάμεων της πολιτείας ή των τυχόν συμμάχων της τιμωρείται με φυλάκιση. Αν η παράλειψη προήλθε από αμέλεια, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. 2. Τα εγκλήματα αυτά τιμωρούνται μόνο με αίτηση του Υπουργού της Δικαιοσύνης.

Α 145 (νέο) Καταργείται

ΙV. Προσβολές κρατικών απορρήτων

Άρθρο 146 Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

Α 146 (παλαιό) Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας. 

1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. 
2. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Α 146 (νέο) Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

1. Όποιος παραδίδει ή αφήνει να περιέλθει στην κατοχή ή τη γνώση άλλου κρατικό απόρρητο τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.
2. Αν η πράξη τελείται σε καιρό πολέμου, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
3. Με τις ποινές των προηγούμενων παραγράφων τιμωρείται και όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου ανακοινώνει ή διαδίδει κρατικό απόρρητο.

 🙶 Μ



Άρθρο 147 Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από αμέλεια

Α 147 (παλαιό)

Όποιος γίνεται από αμέλεια υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, αν αυτά τα σχέδια, τα έγγραφα, τα πράγματα ή οι ειδήσεις του είναι εμπιστευμένα, υπηρεσιακώς ή του είναι προσιτά χάρη στη δημόσια υπηρεσία του ή χάρη σε εντολή της αρχής ή τα έμαθε λόγω μιας σύμβασης από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 145 του Κώδικα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Α 147 (νέο) Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

Όποιος τελεί τις πράξεις του προηγούμενου άρθρου από αμέλεια, εφόσον τα απόρρητα ήταν υπηρεσιακώς εμπιστευμένα σ’ αυτόν ή τού ήταν προσιτά λόγω της δημόσιας υπηρεσίας του ή με εντολή κάποιας αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή και σε καιρό πολέμου, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.


 🙶 Μ

Άρθρο 148 Κατασκοπεία

Α 148 (παλαιό) Κατασκοπεία. 

1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα πετυχαίνει να περιέλθουν στην κατοχή του ή στη γνώση του αντικείμενα ή ειδήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 146 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.  2. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω αντικείμενα ή ειδήσεις για να τα διαβιβάσει σε άλλον ή να τα ανακοινώσει έτσι ώστε να μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως την ασφάλειά του ή κάποιου από τους συμμάχους του τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σε καιρό πολέμου με ισόβια κάθειρξη ή θάνατο.

Α 148 (νέο) Κατασκοπεία

1. Όποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. 2. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει το κρατικό απόρρητο για να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και αν η πράξη έγινε σε καιρό πολέμου, κάθειρξη.


 🙶 Μ

Άρθρο 149 Έννοια κρατικού απορρήτου

Α 149 (παλαιό)

1. Όποιος:
α) χωρίς δικαίωμα καταρτίζει εικόνες ή σχέδια οχυρώσεων πλοίων, δρόμων, καταστημάτων ή άλλων έργων ή στρατιωτικών τόπων ή 
β) για το σκοπό αυτό μπαίνει κρυφά ή με απάτη στα μέρη αυτά, αν η προσέλευση εκεί απαγορεύεται στο κοινό, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από ειδική διάταξη. 
2. Όποιος εισέρχεται στα πιο πάνω μέρη κρυφά με απάτη τιμωρείται γι’ αυτό και μόνο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Α 149 (νέο) Έννοια κρατικού απορρήτου

Κρατικό απόρρητο κατά την έννοια των άρθρων 146 έως 148 είναι ένα γεγονός, αντικείμενο ή πληροφορία, η πρόσβαση στα οποία είναι δυνατή σε ένα προσδιορισμένο κύκλο προσώπων και που χαρακτηρίζονται ως μυστικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας, της αμυντικής ικανότητας, των διεθνών σχέσεων ή των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού κράτους και της διεθνούς ειρήνης.


 🙶 Μ

Άρθρο 150 Νόθευση αποδεικτικών

Α 150 (παλαιό) Νόθευση αποδεικτικών

Όποιος με πρόθεση νοθεύει, καταστρέφει ή κρύβει έγγραφα ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμεύσουν για την απόδειξη δικαιωμάτων ή την υποστήριξη συμφερόντων του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του απέναντι σε άλλο κράτος τιμωρείται με κάθειρξη.

Α 150 (νέο) Καταργείται

🙶
Δεν καταργείται. 
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι καλύπτεται από το άρθρο 139.
Το νέο άρθρο 139 είναι σχεδόν αντιγραφή του παλαιού άρθρου 150.

Έτσι σιωπηρά εξαφανίζεται το παλαιό άρθρο 139
... Όποιος συνεννοείται ή διαπραγματεύεται με ξένη κυβέρνηση με σκοπό να προκαλέσει πόλεμο ή εχθροπραξίες εναντίον του ελληνικού κράτους ή κάποιου συμμάχου του, τιμωρείται ...


Άρθρο 151 Κατάχρηση πληρεξουσιότητας

Α 151 (παλαιό) Κατάχρηση πληρεξουσιότητας.

Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους, ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα τιμωρείται με κάθειρξη.

Α 151 (νέο) Καταργείται


 🙶 Μ


Άρθρο 152. Γενική διάταξη

Α 152 (παλαιό) Γενική διάταξη

Στις περιπτώσεις των άρθρων 142, 145, 147, 148, 149, το δικαστήριο μπορεί μαζί με τη φυλάκιση να επιβάλει και στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 63 αριθμ. 1.

Α 152 (νέο) Παρεπόμενες ποινές

Στα εγκλήματα αυτού του Κεφαλαίου, το δικαστήριο, μαζί με την ποινή, επιβάλλει αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων.


 🙶 Μ



... γραμμή πληροφορίας 1
... γραμμή πληροφορίας 2 ... πληροφορία 2.1 ... πληροφορία 2.2 ...
... γραμμή πληροφορίας 3
  • πληροφορία 3.1
  • πληροφορία 3.2
  • πληροφορία 3.3
... γραμμή πληροφορίας 4


Σχόλια:

Κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων.

Κείμενο σχολίων με σημεία, κείμενο σχολίων με σημεία, κείμενο σχολίων με σημεία
  • Κύριο σημείο
  • Κύριο σημείο

Κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων, κείμενο σχολίων.





Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία