ΗΠΑ: Α. Μεσόγειος, Γερουσία, Νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, εισήχθη στο Κογκρέσσο.
   Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, άρσις εμπάργκο όπλων Κύπρου, ΑΟΖ ...
   Στρατιωτική βοήθεια σε Ελλάδα, Κύπρο ...
   Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σταθερότητα, δίκαιο, γειτονία ...
   Ασφάλεια, ενέργεια, Αμερικανικό ενεργειακό κέντρο στην Α. Μεσόγειο ...
   Σούδα, F-35, S-400 ...

 ♕ Εφαρμογή της πολιτικής ΗΠΑ στην Α. Μεσόγειο (βλέπε σχόλια) ... σε μακρύ δρόμο


Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019
...
επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο
...
τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή
...
γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Τα σημεία του νομοσχεδίου

Μέτρα
  • Αίρει απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • ο ΥπΕΞ θα αναφέρει στο Κογκρέσο παραβιάσεις:
     - του ελληνικού εναέριου χώρου και
     - της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Εγκρίνει 3 εκ. $ στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα (ένοπλες δυνάμεις)
  • Εγκρίνει 2 εκ. $ στρατιωτική βοήθεια προς Ελλάδα, Κύπρο (εκπαίδευση)
  • Ουάσινγκτον συνεχίζει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Σούδα
  • Εγκρίνει την ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου
  • Εμποδίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400
  • Ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.
Κατευθύνσεις
  • Χαρακτηρίζει Ελλάδα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, πυλώνα ασφαλείας στην Α. Μεσόγειο
  • Αναφέρει το φυσικό αέριο στην περιοχή (ενεργειακή διαφοροποίηση και ενίσχυση ρόλου Ευρώπης στην περιοχή)
  • Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
  • Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ
  • Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει την σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και της σχέσης καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο


Σχόλια:

Το καλό σενάριο

Η μια ερμηνεία, είναι ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο εφαρμογής της ευρύτερης παγιωμένης πολιτικής των ΗΠΑ στην Α. Μεσόγειο που δείχνει να ενισχύει τη συμμαχία Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, έναντι της Τουρκίας. Η πολιτική αυτή μπορεί να είναι ακόμα υπό διαμόρφωση σε κάποιους τομείς.

Η μία (η καλή για την Ελλάδα) εκδοχή είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν χαράξει την πολιτική τους στην Α. Μεσόγειο, έχουν συμφωνήσει με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, και έχουν αποφασίσει να στηρίξουν με κάθε μέσο την συμμαχία αυτή (σύνοδος Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ). Με αυτήν την εκδοχή το νομοσχέδιο είναι στάδιο εφαρμογής της πολιτικής αυτής.

Η θέση της Τουρκίας

Αλλά η κατάσταση με την Τουρκία και Ρωσία δείχνει ακόμα ρευστή.
  • Εάν η Τουρκία κλίνει προς ΗΠΑ, θα ζητήσει να πάρει ανταλλάγματα από Ελλάδα.
  • Εάν κλίνει προς Ρωσία, θα πιεσθεί να καθυστερήσει, ή και ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Α. Μεσόγειο.
Και στις δύο περιπτώσεις θα στραφεί εναντίον Ελλάδας, Κύπρου με την πολιτική που ήδη εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια (παραβιάσεις, εμβολισμοί πλοίων, έρευνες, ΑΟΖ, NAVTEX, κτλ.) (Η μόνη διέξοδος του Ερντογάν).

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο

Οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένους στόχους να επιτύχουν στην Α. Μεσόγειο. Επιδιώκουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Θα συνδιαλλέγονται με κάθε δρώντα, με ρόλο διαιτητή πολλές φορές, για να επιτύχουν. Θα κινούνται ζυγίζοντας κάθε φορά το βαθμό προσέγγισης στον κάθε αντικειμενικό σκοπό τους, σε σχέση με το εκτιμώμενο κόστος.

Για παράδειγμα (εξαιρετικά απλοποιημένο) αν οι ΗΠΑ έχουν σαν στόχο να αποκομίσουν από ένα κοίτασμα το 30% των κερδών, και συμφωνήσουν πχ. με την Ελλάδα που το κατέχει, δεν θα απορρίψουν μια πρόταση από την Τουρκία που θα ανεβάζει τα κέρδη τους στο 35 ή 40%.
Θα μετρήσουν βέβαια το κόστος αυτής της κίνησης, σε αναστάτωση, καθυστερήσεις, και διπλωματικές κινήσεις διευθέτησης μιας επιθετικής κίνησης της Τουρκίας, πχ. στο Καστελόριζο, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, τη στάση της Ρωσίας κτλ.
Χωρίς να αποκλείεται ότι μπορεί να επιτύχουν και συμφωνίες ακόμα και με τη Ρωσία. Τέτοιες διευθετήσεις μεταξύ Συρίας, Τουρκίας, ΗΠΑ, Ρωσίας είδαμε να γίνονται στη Συρία.

Βέβαια οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις ισορροπίες, για να διαπραγματεύονται με όλες τις πλευρές, προσπαθώντας να επιτύχουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Και έχουν επιδείξει μια ευέλικτη πολιτική, στην οποία ισορροπούν με παραχωρήσεις στους αντιπάλους τους, όπως τη Ρωσία, με την οποία φαίνεται ότι συμμαχούν για να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Ένας από τους τρόπους για να μειώσουν το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος, είναι να αδρανοποιήσουν την Ελλάδα. Παρέχουν διαβεβαιώσεις, περνάνε νομοσχέδια όπως το σημερινό, ενδεχομένως κάνουν και κινήσεις (πχ. F-35, βοήθεια, εγκατάσταση δυνάμεων στην Ελλάδα, κτλ.), υπόσχονται εγγυήσεις, ότι δεν θα γίνει τίποτα, δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία κτλ. ώστε η Ελλάδα να μην αντιδράσει. Μετά τις επιχειρήσεις, καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με τους πολιτικούς που έχουμε, την οικονομία σε μακροχρόνια ύφεση, τους λαθρομετανάστες, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη, δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία, από εκεί που δεν έχει τίποτα, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε θαλάσσιο πλούτο, με μια μικρής έκτασης στρατιωτική επιχείρηση, που μπορεί να επιτευχθεί με στόχο την άρνηση κυριαρχίας σε μια περιοχή (area denial), άρα με μικρό κόστος.

Συμφωνία Πρεσπών και Βουλγαρία
Έτσι έκανε και η Βουλγαρία, με την Συμφωνία των Πρεσπών. Έκανε συνεχείς ανακοινώσεις ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις της πΓΔΜ, θα μπλοκάρει τη συμφωνία, δεν θα συμφωνήσει με την είσοδο της πΓΔΜ στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, κτλ. για να δίνει ενδεχομένως και μια ελπίδα ότι μπορεί κάποιος άλλος να κάνει κάτι και να την σταματήσει, και ήταν από τις πρώτες χώρες που ταχύτατα την απεδέχθησαν μόλις έπεσαν οι υπογραφές από πλευράς Ελλάδας και πΓΔΜ.
Κύπρος 1974
Το ίδιο ακριβώς έγινε και με την Κύπρο το 1974. Οι ΗΠΑ καθησύχασαν την Ελλάδα να μην αντιδράσει, (μας ξεγέλασαν είπανε) και με την πολιτειακή μεταβολή (Αττίλας ΙΙ) οι Τούρκοι επεξέτειναν και παγίωσαν την θέση τους, μέχρι και σήμερα.


Πηγές:


Σχετικά



23.04.19
Μενέντεζ: Ανησυχώ για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο
αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε στην Ελλάδα

18.04.19
Απομυθοποιώντας το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιo - slpress.gr

αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια επίλυσης όλων των προβλημάτων και, ειδικά, της επιθετικότητας της Τουρκίας

αρχικό στάδιο διαδικασιών στη νομοθετική εξουσία και όχι για επικείμενη απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας που θα έστρεφε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ των ελλαδικών και κυπριακών συμφερόντων και κατά της Τουρκίας. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουάσινγκτον είναι μεν αρνητικά, έως πολύ αρνητικά, σε βάρος του προέδρου Ερντογάν, αλλά κύρια επιλογή παραμένει η συγκράτηση της Άγκυρας στη Δύση

εντός της Γερουσίας, είναι απαραίτητο να βρεθούν και πολλοί άλλοι 

μεγάλη προσοχή απαιτείται στο σκέλος του νομοσχεδίου που προβλέπει υποβολή έκθεσης της διοίκησης Τραμπ προς το Κογκρέσο ... Ο μείζων κίνδυνος είναι να επανέλθει στην αμερικανική και τη συμμαχική ατζέντα το ζήτημα του εύρους του εθνικού εναερίου χώρου

η έκθεση προς τη Γερουσία δεν θα περιλαμβάνει τον πραγματικό, μέγιστο αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων πέρα από το όριο των 10 μιλίων, αλλά τον επίπλαστο, μικρότερο αριθμό πέρα από τα 6 μιλίων. Παραμένει άγνωστο πώς και γιατί εντάχθηκε το κεφάλαιο για τις παραβιάσεις στο νομοσχέδιο και γιατί αρκετοί εν Αθήναις πανηγυρίζουν γι’ αυτή την πτυχή.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι αναφορές της έκθεσης στη Ρωσία, καθώς οι αρμόδιοι θα εντάξουν εκτιμήσεις για την επιρροή της Μόσχας στην Ελλάδα και την ενεργειακή εξάρτηση. Ενδεχομένως και για τις, εν εξελίξει, διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις λιμένων με έμφαση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

11.04.19
Το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο - Πως η Ελλάδα γίνεται χώρα πρώτης γραμμής - slpress.gr

το αμερικανοτουρκικό ρήγμα επηρεάζει -ίσως και καθοριστικά- τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ... η μπίλια ακόμα γυρίζει.

Με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού ... η Τουρκία επεχείρησε να συμπαρασύρει το ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας ... να εδραιώσει τη θέση της ως αναντικατάστατου στρατηγικού πυλώνα στην περιοχή. Ο Ομπάμα, όμως, δεν έπεσε στην παγίδα, με αποτέλεσμα η Άγκυρα ουσιαστικά να μείνει μόνη απέναντι στη Μόσχα.
... μετά  ο Ερντογάν πραγματοποίησε άνοιγμα προς τον Πούτιν ... που μετατράπηκε γρήγορα σε γεωπολιτικό εναγκαλισμό

η Ουάσιγκτον έσπευσε να αναδιπλωθεί και προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Άγκυρα ... Αρχικά, ο Τραμπ κινήθηκε στην ίδια γραμμή ... διαπίστωσε ότι ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, και άρχισε τις πλαγιοκοπήσεις (F-35, τράπεζες, κτλ.)

Μετά το ποτήρι ξεχείλισε ... Μπράνσον, δασμοί, νομισματικός πόλεμος, αποσταθεροποίηση οικονομίας,

Είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, οι ΗΠΑ δημιουργούν εναλλακτικές λύσεις όπως τα γεωπολιτικά τρίγωνα στην Α. Μεσόγειο,  Η δια της διολισθήσεως απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση εκ των πραγμάτων μετατρέπει την Ελλάδα από χώρα δεύτερης γραμμής σε χώρας πρώτης γραμμής με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα

Λέξεις εντοπισμού: ΗΠΑ::

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία