ΔΝΤ ... νεότερα για το 2018

ΔΝΤ:
   Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι εις βάρος των κρατών
   Οι επενδύσεις του δημοσίου δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα ελλείμματα
   Κυβερνώμεθα από κοινοβουλευτικές δικτατορίες του χειρίστου είδους
   Οι Πολίτες απλά δεν το καταλαβαίνουν
Analyst, Β. Βιλιάρδος

(αποσπάσματα και έμφαση από αναρτώντα)

... ΔΝΤ, Fiscal Monitor Οκτ. 18 

Χρησιμότητα κατάρτισης ενός κρατικού Ισολογισμού

Μία επιχείρηση χωρίς χρέη είναι κάτι περίεργο, μη λογικό – ενώ μία χώρα που δεν έχει χρέη θεωρείται ως μία ιδανική επιθυμία!

Εφόσον το αναμενόμενο κέρδος είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο δανεισμού χρημάτων για τη διεξαγωγή μίας επένδυσης, τότε οι επενδύσεις με δανεικά κεφάλαια αυξάνουν την αξία της επιχείρησης, τα έσοδα και τα κέρδη της.

Ως εκ τούτου, θα έπρεπε κατά το ΔΝΤ να ισχύει το ίδιο και για τα κράτη – παρά το ότι μέχρι σήμερα δεν το είχε αναφέρει ποτέ.
η επικέντρωση στα χρέη αγνοεί μεγάλα μέρη της δραστηριότητας των κυβερνήσεων, ενθαρρύνοντας τις ουτοπικές δημοσιονομικές πρακτικές
θα μπορούσε μία χώρα να μειώσει τα ελλείμματα της, αμελώντας τη συντήρηση των υποδομών της και μη διενεργώντας δημόσιες επενδύσεις;
Όχι!
έτσι, περιορίζεται σημαντικά η αξία της δημόσιας περιουσίας, πολύ συχνά δυσανάλογα
Οι ιδιωτικοποιήσεις αυξάνουν μεν τα έσοδα του δημοσίου και περιορίζουν τα ελλείμματα, αλλά
μειώνουν επίσης τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία και τα μελλοντικά έσοδα της χώρας από αυτά

... ανάλυση

Στην Ελλάδα διενεργούνται σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις, ... πρόκειται κυριολεκτικά για ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές – εις βάρος όλων των επομένων γενεών που θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα την απίστευτη ανευθυνότητα των κυβερνήσεων μας. 

Παρά το ότι δε το κράτος θα μπορούσε να διεξάγει πάρα πολλές κερδοφόρες επενδύσεις, όπως στη ΔΕΗ, στα νερά, στις μαρίνες, στον πρωτογενή τομέα κοκ., έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του αντί να επιβαρύνει συνεχώς τους Πολίτες με φόρους, υποχρεώνεται να απαξιώσει τις υφιστάμενες, μεταξύ άλλων από το ίδιο το ΔΝΤ που είναι αντίθετο θεωρητικά – για να τις εξαγοράσουν πάμφθηνα οι ξένοι.

Είναι αυτονόητο πως όταν δεν συντηρεί ή/και ξεπουλάει μία επιχείρηση τα μέσα παραγωγής της, όπως τα μηχανήματα της, δεν θα έχει έσοδα οπότε θα χρεοκοπήσει – κάτι που ασφαλώς ισχύει και για τα κράτη. 
Είμαστε σίγουροι δε ότι, στο τέλος θα μας πουν πως είμαστε ηλίθιοι και ότι μόνοι μας προκαλέσαμε τη χρεοκοπία μας – αφού ενεργούσαμε αντίθετα με τα συμφέροντα μας!

είναι ανόητο να χαρακτηρίζεται ως χρεοκοπημένη μία χώρα που απέναντι σε χρέη 300 δις € έχει μόνο ακίνητη περιουσία επίσης 300 δις €

Οι οικονομολόγοι επικαλούνται τον «Χρυσό Κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο 
  • οι επενδυτικές δαπάνες των κρατών πρέπει να χρηματοδοτούνται με τη λήψη δανείων,
  • ενώ όλες οι υπόλοιπες δαπάνες από τα τρέχοντα έσοδα
κάτι που αδυνατούν να καταλάβουν οι νεοφιλελεύθεροι υπηρέτες του ΔΝΤ στην Ελλάδα, παρά το ότι το ίδιο το Ταμείο τάσσεται υπέρ.

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η ανεπάρκεια, εάν όχι η ενδοτικότητα των κυβερνήσεων μας, οι οποίες ξεπουλούν το μέλλον της πατρίδας μας στους ξένους – παρά το ότι το ίδιο το ΔΝΤ τους δίνει τη δυνατότητα να αντιδράσουν. 
Δυστυχώς όμως, ελάχιστοι Έλληνες κατανοούν την καταστροφή που προκαλούν αυτές οι πολιτικές – όπου ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, αφού τα αποτελέσματα τους θα φανούν σωρευτικά μετά από λίγα χρόνια.

... η παράνοια

συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, όταν κλήθηκε να εξετάσει το 2008 τη συνολική εξέλιξη της χώρας – λέγοντας τότε πως οι προσπάθειες να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός οδήγησαν τη Γερμανία στο να ζει τρώγοντας από τις σάρκες της

Αυστρία, βιβλίο «Δημόσια περιουσιακά στοιχεία – το άκρον άωτο της παράνοιας» – έχοντας εξάγει το συμπέρασμα ότι, τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία με τη μορφή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων, μέσων μαζικής μεταφοράς, κτιρίων, οικοπέδων, έργων τέχνης κλπ. υπερβαίνουν κατά πολύ τα χρέη της χώρας και των δήμων της

Μερικοί παρανοϊκοί κανόνες που ακολουθεί το ΔΝΤ όπως:
  • η πρόσθεση των μελλοντικών συνταξιοδοτικών παροχών των δημοσίων υπαλλήλων στο παθητικό των κρατών
  • στο ενεργητικό δεν συμπεριλαμβάνεται η αξία των οικοπέδων χωρίς κτίρια
  • οι οικοδομές εκτιμώνται μόνο με το κόστος κατασκευής (όχι του αναλογούντος οικοπέδου)
  • Δεν εκτιμάται η δυνατότητα επιβολής και είσπραξης φόρων από το κράτος
  • κτλ.

Το ΔΝΤ, με τους παραπάνω παρανοϊκούς κανόνες, θεωρώντας πρόβλημα  τους αρνητικούς κρατικούς ισολογισμούς, και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν λύση, προτείνει τη μείωση των «καταναλωτικών» δαπανών των κρατών – όπου ως τέτοιες θεωρεί αυτές που χρησιμοποιούνται για την παροχή δημοσίων υπηρεσιών (οπότε τον περιορισμό του κράτους προνοίας).

... επίλογος

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση του διεφθαρμένου κομματικού-πελατειακού κράτους που έχουν δημιουργήσει και τη νομή της εξουσίας

Οι Έλληνες πολίτες είναι δεμένοι χειροπόδαρα ... ακόμη και αν ψήφιζε μόνο ένας στις επόμενες εκλογές, το κόμμα που θα επέλεγε θα έπαιρνε 300 έδρες

η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν έχει Συνταγματικό Δικαστήριο ... οι αποφάσεις του οποίου ισχύουν αυτόματα για όλους ... ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν ισχύ μόνο για όσους προσφεύγουν
οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ της χώρας δεν θέλουν να θεσμοθετηθεί ένα Συνταγματικό Δικαστήριο, επειδή δεν τις εξυπηρετεί.

οι Έλληνες είναι σκλάβοι ενός απολυταρχικού συστήματος, το οποίο ελέγχεται πλήρως από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.
Του δίνεται δε κυριολεκτικά λευκή επιταγή, αφού μπορεί να αποφασίζει ακόμη και για τον εδαφικό διαμελισμό της χώρας, στηριζόμενος μόνο από τους βουλευτές του κόμματος του – όπως συμβαίνει με το θέμα των Σκοπίων.

Όσες οικονομικές αναλύσεις και να κάνουμε, ή όσες λύσεις και αν προτείνουμε, δεν πρόκειται ποτέ να πάει μπροστά, εάν δεν αλλάξει ριζικά το πολιτικό της σύστημα – κάτι που δυστυχώς δεν συνειδητοποιεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, επειδή διατηρείται σκόπιμα σε άγνοια.

Σχόλια:: μια άλλη εκδοχή

Το ΔΝΤ ξέρει τι κάνει!

Οι συστάσεις του δεν είναι οικονομικά εργαλεία που αποτυγχάνουν, είναι οικονομικά όπλα που επιτυγχάνουν.

Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί την χειραγώγηση των πολιτών και τον επηρεασμό, συναλλαγή, εξαγορά ή και εκβίαση του "δημοκρατικού" πολιτικού συστήματος.

Ο στόχος

Ο στόχος του ΔΝΤ είναι να πάρει στην ιδιοκτησία του τα μέσα επιβίωσης των πληθυσμών, και να τα εκμεταλλεύεται μονοπωλιακά, μια και πολλά από αυτά είναι ανελαστικά (τρόφιμα, νερό, κατοικία, ενέργεια, συγκοινωνίες, κτλ.). Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται η διακίνηση χρήματος, οι δυνάμεις καταστολής, και η συλλογή φόρων.

Η τακτική

Το ΔΝΤ εκμεταλλεύεται (με πλύση εγκεφάλου) την "φυσική" στάση των πολιτών ως προς το δικό τους κράτος. Δύσκολα οι πολίτες παραδέχονται (δεν το χωράει το μυαλό τους) ότι αυτοί που ψήφισαν είναι και οι δυνάμεις κατοχής της χώρας που τους οδηγούν στην καταστροφή, και γιαυτό δεν εξεγείρονται.

Με ανάλογο τρόπο δεν εξεγέρθηκαν οι Εβραίοι και οδηγήθηκαν στα κρεματόρια. Μέχρι τέλους πίστευαν ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν λουτρά, και μετά θα τους έβαζαν σε θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο που τους μετέφεραν ...

Οι παρούσες θέσεις του ΔΝΤ (μερική υιοθέτηση γνωστών οικονομικών κανόνων) είναι τακτική αναδίπλωση, για να ανακουφίσει προσωρινά την πίεση στους πολίτες. Θα επανέλθει, με πιο έξυπνους τρόπους.

Οι οικονομικοί κανόνες

Δεν έχει έννοια να επικαλείται κανείς τους οικονομικούς ή άλλους κανόνες και την λογική τους. Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί αυτούς ακριβώς τους κανόνες αλλά εις όφελός του. Γιαυτό και στις οικονομικές εκτιμήσεις του συμπεριλαμβάνει μόνο τα μεγέθη που το βολεύουν, και ανάλογα υποεκτιμά ή υπερεκτιμά αξίες, όπως για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία της Ελλάδας.

Οι οικονομικοί κανόνες, όπως και οι διεθνείς συμφωνίες, ισορροπούν τελικά στο ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρών, και όχι σε αυτά που είναι γραμμένα.
Και χρησιμοποιούνται ανάλογα από αυτόν που έχει περισσότερη ισχύ, με κατάλληλη ρητορεία έως και ψυχολογικές επιχειρήσεις, μέχρι και χρήση βίας.

Η ισχύς

Η ισχύς του ΔΝΤ στον επηρεασμό των πολιτών και των κυβερνήσεων είναι μεγάλη.

Κάθε πιθανό μέτρο, όπως συνταγματικά δικαστήρια, παιδεία, κτλ., θα πρέπει να το κάνει μια κυβέρνηση που όμως θα ελέγχεται από το ΔΝΤ. Πολύ δύσκολο. Αμέσως θα βάλει στο τραπέζι εκβιασμούς ... πρόθυμους πολιτικούς αντιπάλους ... δωροδοκίες ... προδότες ... οικονομικές κυρώσεις ... ή και γείτονες δίνοντας μερίδιο στη λεία.

Η διέξοδος

Η μόνη διέξοδος είναι η σύγκρουση.
Μπορεί:
  • να ξεκινήσει μέσα στο κανονιστικό πλαίσιο (με εκλογές όπως πχ. στην Ιταλία), 
  • να είναι λίγο πιο δυναμική με κινητοποιήσεις (όπως πχ. στην Γαλλία τα κίτρινα γιλέκα), αλλά
  • πρέπει να είναι κανείς αποφασισμένος και να προετοιμαστεί  να υπερασπίσει με κάθε μέσον την επιβίωση της ομάδας στην οποία εκούσια ανήκει.
Λέξεις εντοπισμού: ΔΝΤ::

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία