Ποιος υπονομεύει το πανεπιστημιακό άσυλο

Με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη πανεπιστημιακής αίθουσας από τον Ρουβίκωνα:
   Η κατάχρηση είναι ο χειρότερος εχθρός κάθε δημοκρατικής κατάκτησης.
   Η πολιτική παίρνει ακραίες θέσεις:
♕  Ανεξέλεγκτες καταλήψεις, άσκηση βίας, και παρανομίες
♕ Κατάργηση του ασύλου και αστυνομική παρουσία
SLpress Σ. Λυγερός

 ♕ Η απουσία μέτρου στις δηλώσεις πολιτικών θέσεων, δείχνει πρόθεση για πόλωση που καλλιεργείται και από τις δύο πλευρές ...


(επιλογή αποσπασμάτων και έμφαση από αναρτώντα)
...
μάχη στη Φιλοσοφική με αντικείμενο το εάν ο «Ρουβίκωνας» μπορεί ή όχι να κρατήσει υπό κατάληψη την αίθουσα 516 στην πανεπιστημιακή σχολή.
Στην πραγματικότητα το διακύβευμα ... είναι το εάν μία ομάδα φοιτητών (και μη) μπορεί αυθαιρέτως να καταλαμβάνει πανεπιστημιακές αίθουσες.
...
Αυτός είναι και ο λόγος που το ζήτημα απασχόλησε τη Βουλή (23 Νοεμβρίου) σε επίπεδο πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κατάχρηση είναι ο χειρότερος εχθρός κάθε δικαιώματος, κάθε δημοκρατικής κατάκτησης.
...
το άσυλο καθιερώθηκε σ’ άλλες εποχές για να προστατεύσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια από την καταστολή αυταρχικών καθεστώτων. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα. Η “τηλεοπτική δημοκρατία” διαθέτει πιο έμμεσους, αλλά πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξασφαλίζει την υπακοή των πολιτών.
...
στη συνείδηση της κοινής γνώμης το άσυλο τείνει να ταυτισθεί πλέον με εκδηλώσεις όχι μόνο αυθαιρεσίας, αλλά και άσκησης λεκτικής και συχνά φυσικής βίας από οργανωμένες ομάδες.
...
έχουν γίνει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο ... αλλά όλες σχεδόν οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να υπερασπίσουν ούτε την λειτουργία των πανεπιστημίων τους, ούτε την δημόσια περιουσία. Προφανώς, αυτό δεν οφείλεται στην ολιγωρία κάποιων προσώπων.
...
Όσοι ανέχονται την σημερινή κατάσταση προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη δημοκρατία και ουσιαστικά ωθούν προς την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σχόλια::

Η μία πλευρά:
  • Αφήνει ελεύθερους ~ 10.000 κακοποιούς
  • Δεν επεμβαίνει στην εξάσκηση βίας και παρανομιών στους χώρους των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
  • Ισχυρίζεται ότι την βία θα αντιμετωπίσουν οι "ρωμαλέες φοιτητικές συλλογικότητες"
  • Εισηγείται μέτρα διαλόγου, προτροπών να μην δέρνουν καθηγητές, ευαισθητοποίησης, χώρων αναψυχής, διαπραγμάτευσης, κτλ.
Η άλλη πλευρά:
  • Κατάργηση του ασύλου
  • Αστυνομική παρουσία
  • Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Η κοινή γνώμη (γενική εικόνα):
  • Εκφράζει μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας και για τις δύο πλευρές
  • Θεωρεί ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση

Διαπίστωση

Οι πολιτικοί απομακρύνονται από τον συνδυασμό μέτρων που θα εξυπηρετεί την λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εις όφελος του Ελληνικού πληθυσμού.

Συμπέρασμα

Επειδή και οι δύο πλευρές, μάλλον γνωρίζουν καλύτερα ακόμα και τις θέσεις της κοινής γνώμης, που συμπίπτουν και με την κοινή λογική, φαίνεται ότι οι πολιτικοί είναι μαριονέτες (ή υποτακτικοί) άλλων δυνάμεων που επεμβαίνουν για να διαμορφώσουν μια άλλη κατάσταση την Ελληνική κοινωνία.



Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Ο Σόρος χρωστάει στους Αντιφασίστες

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα