Αρχές διαχείρισης (της επόμενης) κρίσης

   Ευθύνη, Προετοιμασία, Διαχείριση, Αναθεώρηση.
   Καμιά κρίση δεν συμβαίνει μία μόνο φορά. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί.
✎ Ηλίας Κουσκουβέλης

♕ Στους πολιτικούς στην Ελλάδα, κάθε κρίση, πρώτη φορά ... ξανασυμβαίνει ...


Τα βασικά στοιχεία

 - η αρχή της ευθύνης,
 - η αξία της προετοιμασίας,
 - η ανάγκη διαχείρισης και των παραγόμενων από την πρώτη κρίσεων, και φυσικά ότι
 - εφαρμόζουμε στην επόμενη κρίση τα διδάγματα που πήραμε από τα λάθη που κάναμε κατά την διαχείριση της προηγούμενης. Διότι δεν υπάρχει διαχείριση κρίσης στην οποία, υπό την πίεση της κατάστασης, να μην γίνουν λάθη…

Η Ευθύνη

... αγνοείται ότι κάποιος που αναλαμβάνει επικεφαλής ενός φορέα, π.χ. ενός Δήμου, ενός Ιδρύματος, ενός Υπουργείου, ενός υποκαταστήματος μιας εταιρίας, έχει και την ευθύνη για το τι θα συμβεί στους πολίτες και στους εργαζόμενους. Και αυτήν την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει και την φέρει σε πέρας!

Η προετοιμασία

... όταν βέβαια αγνοείται η πρώτη αρχή, αγνοείται και η δεύτερη, αυτή της προετοιμασίας.
Καθένας από τη θέση του (πρέπει να) ετοιμάζεται, διότι καμιά πλημμύρα, καμιά πυρκαγιά, κανένας σεισμός, καμία χρηματοπιστωτική κρίση δεν συμβαίνει μία μόνο φορά. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί, ίσως και με παρόμοια χαρακτηριστικά

Η διαχείριση

... τώρα όλοι λειτουργούν υπό το κράτος του τρίτου φαινομένου: ότι μία κρίση γεννά και πολλές άλλες. Τώρα όλοι έχουν εστιάσει στην αναζήτηση των αγνοουμένων, στην μακάβρια ταυτοποίηση των σωρών, στην παρηγορία και βοήθεια προς τους πληγέντες και, σιγά-σιγά, στην αναζήτηση ευθυνών.

Η αναθεώρηση

... πέρα από όλα αυτά, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην τέταρτη αρχή, ότι μία κρίση δεν τελειώνει μέχρι να αρχίσει η επόμενη. Με αυτό εννοούμε ότι, καθώς ετοιμαζόμαστε για την επόμενη κρίση, η προηγούμενη συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης ώστε να μάθουμε κυρίως από τα λάθη μας, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν κοστίσει τόσο πολύ.

Συμπέρασμα

Από κάθε κρίση – όσο τραγική και αν είναι αυτή – μαθαίνεις. Και επιδιώκεις να μην επαναλάβεις τα λάθη του παρελθόντος. Άλλωστε όπως από την αρχαιότητα μας το έχει πει ο Θουκυδίδης «κράτιστον  εἶναι  ὅστις  ἐν  τοῖς ἀναγκαιοτάτοις   παιδεύεται» (1.84.4), δηλαδή κράτιστος είναι όποιος μαθαίνει από τα πιο δύσκολα ή εκπαιδεύεται σε αυτά.


Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία