Ο γεωπολιτικός ρόλος Ελλάδας και Σκοπίων στο μεταλλαγμένο ΝΑΤΟ

•   Η φαντασίωση της παγκοσμιοποίησης έχει υποχωρήσει.
•   Οι συμπαγείς γεωπολιτικές δομές του ψυχρού πολέμου δεν χρειάζονται πια, ιδίως με την εμφάνιση του υβριδικού πολέμου.
•   Οι αντιπαλότητες και η αποδυνάμωση των μικρών δίνουν χώρο ρυθμιστικού παράγοντα στους μεγαλύτερους.
•   Βάση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης είναι η εθνική ταυτότητα.
✎ Κώστας Γρίβας SLpress


... Το διεθνές σύστημα είναι εδώ και καιρό πολυπολικό ... αυτό το καταλαβαίνουν ακόμα και οι υποστηρικτές της περιβόητης και απροσδιόριστης παγκοσμιοποίησης ενός διαλεκτικού μεγέθους φαντασιακής μονοπολικότητας του διεθνούς συστήματος

... οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται συμπαγείς γεωπολιτικές δομές, εναντίον ενός κύριου αντιπάλου, όπως το ΝΑΤΟ στον Ψυχρό Πόλεμο ... η ανάπτυξη ιδιόρρυθμων πολεμικών μεθοδολογιών (όπως ο υβριδικός πόλεμος), καθιστούν, εν μέρει, αναχρονιστικές τις διαδικασίες συλλογικής Άμυνας της Συμμαχίας.

... Έτσι, οι ΗΠΑ φαίνεται πως αναπτύσσουν μια αυτονομημένη από το ΝΑΤΟ δομή αποτροπής και προβολής ισχύος έναντι της Ρωσίας, με τη συνεργασία επιλεγμένων χωρών, όπως είναι η Πολωνία, χωρίς να πολυβασίζονται πλέον στη συλλογική λειτουργία της Συμμαχίας.
Τώρα, ο πρωταρχικός ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να αποτελέσει τον ζωτικό χώρο των ΗΠΑ στην Ευρασία.

... Στο πλαίσιο αυτό, οι αντιπαλότητες μεταξύ των μελών του, οι φόβοι του ενός για τον άλλον, τα διαφιλονικούμενα σύνορα και οι ανταγωνισμοί των εθνικών ταυτοτήτων δεν είναι αρνητικό, είναι κάτι το θετικό. Διότι επιτρέπουν στις ΗΠΑ να λειτουργήσουν ρυθμιστικά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που συμπυκνώνεται στη φράση «διαίρει και βασίλευε» (divide and rule).

... για παράδειγμα, το ζήτημα της διαχείρισης από πλευράς της Δύσης μιας από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις των επόμενων ετών, αυτό της One Belt One Road, δηλαδή του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» που προωθεί η Κίνα.
Ένα αποδομημένο βαλκανικό σύστημα, με αδύναμες, ανασφαλείς και εχθρικές μεταξύ τους χώρες δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό συνεργιών, ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία των υποδομών που απαιτεί ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού.
Η Δύση μπορεί να θέτει εμπόδια ή να φρενάρει τη διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη, ώστε αυτό να γίνει με τους δικούς της όρους, επιβάλλοντας την πολιτική της στα αποδυναμωμένα βαλκανικά κράτη.

... Άρα, είναι καλύτερο για τις ηγεμονικές-ρυθμιστικές δυνάμεις, μεγάλες και μεσαίες, η γεωπολιτική τους βάση, δηλαδή οι μικρότερες χώρες να διατηρούν εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη συνοχή και συνακόλουθη αίσθηση εθνικής ασφάλειας και αυτοπεποίθησης.

Βάση έδρασης της εθνικής ασφάλειας και αυτοπεποίθησης είναι η εθνική ταυτότητα.

... Είναι διαχρονική στρατηγική της Γερμανίας  να «ανακαλύπτει» κατά καιρούς και να προβάλει μια αυθαίρετη πολυεθνοτική ανθρωπογεωγραφία στα Βαλκάνια, η οποία αμφισβητεί τόσο τα σύνορα όσο και την εθνική ταυτότητα της Ελλάδας.

... οι επιλογές άρνησης, απόρριψης και μίσους για την εθνική ταυτότητα και την ιστορική της τεκμηρίωση δεν είναι βιώσιμη στρατηγική επιβίωσης για τη χώρα ... οδηγεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο.

Απαιτείται η ανάπτυξη μιας εθνοκεντρικής στρατηγικής και η τοποθέτηση από τον λαό στο πολιτικό περιθώριο των αρνητών της ελληνικότητας.

Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε η Ελλάδα πιθανώς θα έχει φθάσει στα όριά της ως γεωπολιτική οντότητα και το μέλλον της θα είναι άκρως επισφαλές.


Λέξεις εντοπισμού: Μακεδονικό:

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία