Νέα συμφωνία με Αλβανία για ΑΟΖ

•   Σε συμφωνία για την εκ νέου οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία φαίνεται ότι έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση
•   Σχετίζεται άμεσα με το ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 1 και 2 στο Ιόνιο.
♛ AOZ: διαφιλονικούμενες περιοχές, κλειστοί θαλάσσιοι κόλποι, μέση γραμμή, ευθυκρισία ... κτλ.


...
σε συμφωνία για την εκ νέου οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία φαίνεται ότι έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση με τους ομολόγους της στα Τίρανα, μια εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με το ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 1 και 2 στο Ιόνιο.
...
η αλβανική πλευρά είχε σοβαρές αντιδράσεις στην προοπτική έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, εκτιμώντας ότι τα οικόπεδα 1 και 2 αφορούν και διαφιλονικούμενες περιοχές
...
Η τωρινή συμφωνία αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.
Ταυτόχρονα, όμως, με τη συμφωνία οριστικοποιείται ότι η αλβανική πλευρά δεν μπορεί να προβάλλει αιτιάσεις σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των Οθωνών και της Ερεικούσσας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και ευνοεί την ελληνική θέση σε σχέση με την ελληνο-τουρκική διένεξη για το Καστελόριζο.
...
η Αλβανία είχε όχι μόνο φέρει προσκόμματα σε οποιαδήποτε ερευνητική προσπάθεια χρειάσθηκε κάποιου είδους συνδρομή από τη διοίκησή τους, αλλά είχε δώσει και άδειες για έρευνες ακόμη και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

... Οριοθετήσεις

κανάλι Top Channel των Τιράνων ... στην Αλβανική πλευρά περνούν μεγάλα τμήματα από δύο θαλάσσια οικόπεδα που στην αρχική συμφωνία του 2009 μεταξύ των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα βρίσκονταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, υιοθετώντας τις θέσεις της Αλβανίας ... αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.

κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας.
Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα».
Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας
...
Ελλάδα και Αλβανία θα επεκτείνουν ταυτόχρονα στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά τους ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος
ο υπολογισμός των 12 ν.μ. να γίνει από τους Οθωνούς και το Μαθράκι και όχι από τη βορειότερη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων όπου υπάρχει και φάρος.
...
από το υπουργείο Εξωτερικών προβάλλουν το επιχείρημα πως η απώλεια δύο θαλασσίων οικοπέδων αποτελεί στρατηγική κίνηση η οποία ενισχύει την ελληνική πλευρά έναντι άλλων συμφωνιών που θα γίνουν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και με αυτή την τακτική στην Αλβανία θα τεθεί η Τουρκία προ  τετελεσμένων

Ενεργειακός χάρτης

... Για να καταλάβουμε καλύτερα τις επιλογές που έγιναν στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10 είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη του Ιονίου, για να αντιληφθούμε ότι η μεγάλη εικόνα δίνει τεράστιες ενδείξεις για τα θαλάσσια οικόπεδά μας.


 ...
Αν επιπλέον προσθέσουμε σε αυτά τα δεδομένα τα 29 θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην Κροατία, μπορούμε να κατανοήσουμε επί του πρακτέου την αξία της όλης περιοχής.


...
Έχουμε, λοιπόν, γνωστά, σταθερά και σίγουρα δεδομένα που έρχονται να ενισχύσουν σε πρακτικό επίπεδο την εφαρμογή της υψηλής μας στρατηγικής όσον αφορά στην ενέργεια και στα στρατηγικά αποθέματά μας.

... Ιστορικό

Απρίλιο του 2009 Καραμανλής - Μπακογιάννη υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα.
οριοθετείτο η υφαλοκρηπίδα και οι άλλες θαλάσσιες ζώνες
βασίστηκε, όπως δήλωναν τότε οι επικεφαλής των δύο κρατών, στις διατάξεις της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης «μέσης γραμμής»

 έδινε πλήρη δικαιώματα στα ελληνικά νησιά ... κάτι που η Τουρκία διαχρονικά αντιπαλεύει.
 Έτσι, άσκησε πιέσεις στην Αλβανία για να την ακυρώσει, και τελικά τα κατάφερε..

μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση έστειλε τη Συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής

Φεβρουάριο του 2012 έγινε ανάθεση από το αλβανικό κράτος στην κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και στην καναδική Petromanas, του οικοπέδου 4 (block 4) με έκταση 560 χιλιάδες τετραγωνικά εκτάρια εκτεινόμενο στα νοτιανατολικά δύο παραχωρήσεων που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία στην Αλβανία

Το Μάιο του 2015 τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, η Αλβανία με ρηματική διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβητούσε την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορά μας.
Ζητούσε μάλιστα να μην επιτραπεί η έρευνα στο οικόπεδο 1 ισχυριζόμενη ότι αυτό καταλαμβάνει μέρος της Αλβανικής υφαλοκρηπίδας.

Σύντομο ιστορικό:

  • 2009 υπογράφεται συμφωνία (Δίκαιο της Θαλάσσης) επί της αρχής της μέσης γραμμής•   
  • 2009 μετά τις εκλογές το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ακυρώνει.
  • Μπερίσα κατηγορεί Ράμα ότι λειτουργεί για λογαριασμό Τουρκίας.
  • Η συμφωνία τυπικά ισχύει, με την Αλβανία να σιωπά.
  • 2012 Φεβρουάριο η Αλβανία αναθέτει το δικό της οικόπεδο 4 σε κοινοπραξία Royal Dutch Shell - Petromanas
  • 2013 σεισμικές μετρήσεις από Νορβηγική PGS στο Ιόνιο.
  • 2014 Ιούνιο Υπ.ΠΕΚΑ Μανιάτης παρουσιάζει χάρτη παραχωρήσεων στο Ιόνιο.
  • 2014 Ιούνιο ο Έντι Ράμα, δηλώνει επανειλλημένα πως η συμφωνία δεν ισχύει.
  • 2015 Μάιο η Αλβανία προβαίνει σε ρηματική διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβητώντας την οριοθέτηση της ΑΟΖ
  • 2015 Ιούλιο έληξε το πακέτο των 20 θαλασσίων οικοπέδων που είχε βγάλει η Ελλάδα.
  • 2017 υπογράφεται σύμβαση με TOTAL - ΕΛΠΕ – EDISON για οικόπεδο 2 στο Βόρειο Ιόνιο, οικόπεδο 1 ΒΔ Ιόνιο, σε εκκρεμότητα.

Πηγές:

Ιστορικό


Λέξεις εντοπισμού: #ΑΟΖ #Αλβανία

Δημοφιλή

Τo παραμύθι της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις ΗΠΑ οι παράνομοι μετανάστες θα κρίνουν τις εκλογές

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Η Βολιβία διαθέτει λίθιο

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία