Το τριπλό ρίσκο της Κίνας

Το κινεζικό κράτος κατέχει σήμερα το 30% της δημόσιας περιουσίας, όπως συνέβαινε περίπου το 1980 στις βιομηχανικές χώρες.
Μετά το 1980 ιδιωτικοποιήθηκε (πουλήθηκε) η δημόσια περιουσία και τώρα τα βιομηχανικά κράτη έχουν ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, ταυτόχρονα με τεράστια χρέη.
Το κινεζικό κράτος κατέχει σήμερα το 30% της δημόσιας περιουσίας, όπως συνέβαινε περίπου το 1980 στις βιομηχανικές χώρες όπου απέναντι στα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου υπήρχε ένα χαμηλό δημόσιο χρέος.
Μετά το 1980 που επικράτησε ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, ιδιωτικοποιούσαν (πουλούσαν) τη δημόσια περιουσία, και τώρα τα βιομηχανικά κράτη έχουν ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, ταυτόχρονα με τεράστια χρέη – ενώ σε ορισμένα από αυτά, η καθαρή τους θέση, είναι πλέον αρνητική!

Λογικά λοιπόν έχουν καταλήξει όμηροι των αγορών, με τους Πολίτες τους σκλάβους χρέους – κάτι που φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, έχοντας την άποψη πως διανύουμε τα τελευταία στάδια του νεοφιλελευθερισμού.

Η μακρόχρονη αυτή εξέλιξη μάλλον τεκμηριώνει σταθερά το ότι:
  • οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις είναι μία μεγάλη παγίδα στην οποία προσπαθούν οι ελίτ να οδηγήσουν σήμερα και τα μικρότερα κράτη, όπως την Ελλάδα, 
  • ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός αποτελεί ένα εγκληματικό σύστημα, για τα κράτη και την πλειοψηφία του κόσμου
  • τα σχήματα της μικτής οικονομίας  - στην οποία οι κοινωφελείς, οι μονοπωλιακές κερδοφόρες, καθώς επίσης οι στρατηγικές επιχειρήσεις ανήκουν στο δημόσιο - έχουν πλεονεκτήματα για όλους εκτός από τις ελίτ

Αποσπάσματα από:
 Το τριπλό ρίσκο της Κίνας - Analyst.gr - Οικονομικές ειδήσεις, Γεωοικονομικές αναλύσεις, Πολιτική, Αγορές

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία