Στρατηγική Αμύνης (A2/AD)

   Η αντι-πρόσβαση / άρνηση περιοχής είναι μια στρατηγική άμυνας κατά πολύ ισχυρότερου αντιπάλου.
   Χρησιμοποιεί πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέσα
   Η Ρωσία αποκτά εμπειρία και φαίνεται να την χρησιμοποιεί και στη Συρία.
   Οι ανησυχίες ΝΑΤΟ, ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική
✎ Penny for your thoughts: Russia building an A2/AD Bubble over Syria/Levant


Η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, μπορεί να είναι το χτίσιμο στην περιοχή Συρίας / Λεβαντίνης μιας περιοχής  αντι-πρόσβασης / άρνησης περιοχής (Anti-Access / Area Denial (A2/AD)

A2/AD

Η αντι-πρόσβαση / άρνηση περιοχής είναι καινούργιοι όροι που αναφέρονται σε στρατηγικές διεξαγωγής πολέμου, που εστιάζουν στο να αποτρέψουν τον αντίπαλο να λειτουργήσει με στρατιωτικές δυνάμεις, κοντά ή μέσα σε μια αμφισβητούμενη περιοχή.

Παράλληλα με τα στρατιωτικά μέτρα, οι στρατηγικές αντι-πρόσβασης περιλαμβάνουν πολιτικές, διπλωματικές, και οικονομικές τακτικές.

Η άρνηση πρόσβασης στον εχθρό είναι ένας φυσικός αντικειμενικός σκοπός για κάθε αμυνόμενο, και πρέπει να θεωρείται σαν ολοκληρωμένο συστατικό κάθε στρατιωτικής επιχείρισης. Όμως οι όροι αυτοί, όπως χρησιμοποιούνται σήμερα, προσδιορίζουν μια στρατηγική προσέγγιση άμυνας εναντίον αντιπάλου που είναι πολύ ισχυρότερος συνολικά σε στρατιωτική ισχύ.

Εάν επιτραπεί στον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει την ανώτερη δύναμη και δεξιότητες που διαθέτει, ο αμυνόμενος θα ηττηθεί όταν θα έρθουν σε επαφή.

Επομένως ο αντικειμενικός σκοπός της αντι-πρόσβασης ή άρνησης περιοχής είναι να αποτρέψει τον επιτιθέμενο στην αμφισβητούμενη περιοχή, από το να
  • μεταφέρει την σαφώς ισχυρότερη δύναμή του, ή  
  • να επιχειρεί ελεύθερα, ή
  • να μεγιστοποιήσει την δύναμη μάχης του

Η μοναδικότητα της προσέγγισης αντι-πρόσβασης είναι ότι είναι ακριβώς σχεδιασμένη να αποτρέπει την πρόσβαση σε περιοχή, εναντίον μιας μεγαλύτερης δύναμης εκτός περιοχής, που ο αμυνόμενος θα έχανε αν γινόταν στρατιωτική μάχη.

Συρία

Η στρατηγική αυτή ταιριάζει με την εξέλιξη στη Συρία. Η Ρωσσία δεν μπορεί εύκολα να νικήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ (εκτός χρήσης πυρηνικών). Έτσι η στρατηγική αυτή αποκτά νόημα για τον συνεταιρισμό Ρωσίας - Συρίας στην περιοχή αυτή. Τους επιτρέπει να δρούν από κοινού ώστε μαζί να υπερασπιστούν την περιοχή από ένα εξωτερικό εισβολέα, το ΝΑΤΟ.

Στρατηγός Breedlove (Γερμανία)

... Η αντι-πρόσβαση / άρνηση περιοχής είναι ένα διογκούμενο πρόβλημα
... την βλέπουμε στο Καλίνινγκραντ, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας
... η Ρωσία την έχει αναπτύξει στην Μαύρη Θάλασσα, μετά την κατάληψη της Κριμαίας
... ανησυχούμε λίγο, γιατί δημιουργείται και στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπουμε εκλεπτυσμένα συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη
... και τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για τις επεκτεινόμενες μη προσβάσιμες ζώνες (no-go zones) ... να διεκδικήσει ότι δεν είναι απαγορευμένοι χώροι ... να επενδύσει σε δυνάμεις που μπορεί να καταστρέψουν τα μέσα απαγόρευσης

Στρατηγός Gorenc (ΗΠΑ)

... η Ρωσσία επιτάχυνε την ανάπτυξη δυνατοτήτων A2/AD από το 2008 στον πόλεμο της Γεωργίας
... έχει επενδύσει σε βλήματα επιφανείας - αέρος ... και κλείνει το κενό των πλεονεκτημάτων που έχουν οι δικές μας δυνάμεις ... μάθανε πολλά από τον πόλεμο
... τα αντιαεροπορικά βλήματα είναι πολύ φτηνότερα, πιο άμεσα διαθέσιμα
... υπονομεύουν την ουσία του Αμερικάνικου τρόπου διεξαγωγής πολέμου




Λέξεις εντοπισμού:

Δημοφιλή

Ο Σόρος χρωστάει στους Αντιφασίστες

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα