Ισοκράτης: η ημετέρα παιδεία


Η χρησιμοποίηση των λέξεων:
... " Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας " ...
που αναφέρεται στην Αθήνα σε σχέση με τα γένη των άλλων Ελλήνων
χρησιμοποιείται από την προπαγάνδα στην Ελλάδα σαν επιχείρημα για την επιβολή των αλλοδαπών στην Ελληνική Πολιτεία, ως:
"Όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες"

Ιστορικό

Φράση που έχει ειπωθεί αφειδώς τα τελευταία χρόνια από προέδρους δημοκρατίας, πολιτευτές, δημοσιογράφους κλπ. και προέρχεται από τον «Πανηγυρικό» του Ισοκράτους.

Η πρώτη αφορμή δόθηκε με την υπόθεση Τσενάϊ. ... μαθητής αλβανικής καταγωγής στην Νέα Μηχανιώνα. Όταν το 2000 αρίστευσε στο γυμνάσιο ... οι καθηγητές του τον όρισαν σημαιοφόρο στην παρέλαση, υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, που δεν ήθελαν ένας αλλοδαπός να κρατάει την ελληνική σημαία

Το 2017 η Ελληνική Κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να σκηνοθετήσει την παράδοση της σημαίας σε αφγανό μαθητή στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Μετάφραση 1

Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας (η Αθήνα) τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στο λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων, και το όνομα των Ελλήνων το έχει κάνει να φανερώνει όχι πλέον τη φυλή αλλά τη διάνοια, με αποτέλεσμα περισσότερο να αποκαλούνται Έλληνες αυτοί που μετέχουν στη δική μας παιδεία παρά στην κοινή καταγωγή.

Μετάφραση 2

«Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε (η πολιτεία μας) ώστε το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής, αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Ελληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή».
(Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, Μτφρ. Α. Μ. Γεωργαντοπούλου, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, 1940.)

Αρχικό κείμενο

... «Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».
(Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., «Πανηγυρικός», 50).

Σχόλια:

Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζουν τρείς τεχνικές προπαγάνδας:
  • Αποκοπή Φράσεων: Επιλεκτική χρήση φράσεων για την αλλοίωση του νοήματος και της πρόθεσης του.
  • Επίκληση αυθεντιών: Όταν διάφοροι «ειδικοί» υποστηρίζουν αυτό που η προπαγάνδα θέλει να αποδείξει ως την μόνη αλήθεια.
  • Ad nauseam: Επανάληψη του ίδιου επιχειρήματος («μέχρι ναυτίας») σε μορφή σλόγκαν μέχρι να γίνει πιστευτό.


Πηγές:


Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία