Ανορθόδοξος Πόλεμος -1 Επισκόπηση -3 (1.44 - 1.49)


●  Οι εφτά (7) φάσεις του Ανορθοδόξου Πολέμου (ΑΠ)
●  Τα στοιχεία του Ανορθοδόξου Πολέμου
  -   Οι Ειδικές Δυνάμεις
  -   Στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστήριξης πληροφοριών
  -  Πολιτικές υποθέσεις
  -  Άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες


ΟΙ ΕΦΤΑ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΡΔΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

1-44 Το πλαίσιο των εφτά φάσεων του ΑΠ είναι μια νοητική κατασκευή που βοηθά στην σχεδίαση. Απεικονίζει τις κανονικές φάσεις των ειχειρήσεων ΑΠ. Το προσωπικό δεν πρέπει να συγχέει τις εφατά φάσεις του ΑΠ με τις φάσεις ανάπτυξης μέσω των οποίων καλιεργείται η φίλια αντίσταση.
Για τους σχεδιαστές είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τους παράγοντες όπως ο χρόνος, η επιτάχυνση ή η αλλαγή της προόδου των εφτά φάσεων.
Επιπρόσθετα τα επιχειρησιακά στοιχεία μπορεί να υποστηρίξουν μόνο ένα μέρος της όλης προσπάθειας, και επομένως να μην λάβουν μέρος σε κάποιες από τις εφτά φάσεις. Όμως όλα τα επιχειρισηιακά στοιχεία πρέπει να καταλαβαίνουν πως οι δικές τους ανεξάρτητε προσπάθειες ταιριάζουν στο σύνολο της επιχείρησης.
Το κεφάλαιο 3 περιέχει περισσότερες πληροφορίες για τις εφτά φάσεις του ΑΠ.

Φάση 1 Προετοιμασία

Οι δυνάμεις αντίστασης και οι εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι διεξάγουν ψυχολογική προετοιμασία για να ενώσουν τον πληθυσμό εναντίον της εγκαταστημένης κυβέρνησης ή να καταλάβουν την εξουσία και να προετοιμάσουν τον πληθυσμό να δεχθεί την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Φάση 2 Αρχική Επαφή 

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συντονίζονται με την συμμαχική στις ΗΠΑ εξόριστη κυβέρνηση ή την εγεσία τους αντιστασιακού κινήματος για την επιθυμητή υποστήριξη που θα παρέχουν οι ΗΠΑ.

Φάση 3 Διείσδυση

Η ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων διεισδύει στην περιοχή επιχειρήσεων, αποκαθιστά επικοινωνία με την βάση, και έρχεται σε επαφή με την αντιστασιακή οργάνωση.

Φάση 4 Οργάνωση

Η ομάδα των Ειδικών δυνάμεων οργανώνει, εκπαιδεύει και εξοπλίζει τα στελέχη της αντίστασης. Δίνειέμφαση στην ανάπτυξη υποδομών.

Φάση 5 Ανάπτυξη

Η ομάδα των Ειδικών δυνάμεων βοηθά τα στελέχη της αντίστασης να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό αντιστασιακό οργανισμό. Μπορεί να γίνουν περιορισμένες επιχειρήσεις μάχης, αλλά η έμφαση είναι στην ανάπτυξη.

Φάση 6 Διεξαγωγή

Οι δυνάμεις ΑΠ εμπλέκονται επιχειρησιακά σε μάχες μέχρι να συνδεθούν με τις φίλιες δυνάμεις ή την παύση των εχθροπραξιών.

Φάση 7 Μετάβαση

Οι δυνάμεις ΑΠ μεαφέρονται υπό εθνικό έλεγχο, είτε μετατρεπόμενες σε τακτικές δυνάμεις είτε αποστρατεύονται.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΟΡΔΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

1-45 Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις διεξαγωγής και υποστήριξης ΑΠ παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις αν τις συγκρίνουμε με άλλες κατηγορίες ειδικών και συμβατικών επιχειρήσεων.
Οι προσπαθειες ΑΠ συνήθως είναι μακροχρόνιες και κυρίως συμβαίνουν σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση (denied areas). Οι συνθήκες αυτές απαιτούν οι δυνάμεις να έχουν την ικανότητα να επιχειρούν με τελείως αποκεντρωμένο τρόπο χωρίς τα οφέλη από ένα καλά εγκαταστημένο Κέντρο Λογιστικής Υποστήριξης. Οι παράγοντες αυτοί ουσιαστικά αχρηστεύουν τις υπάρχουσες τεχνικές διοίκησης και ελέγχου, και λογιστικής υποστήριξης.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΛΕΜΟ

1-46. Εκεί που άλλες ειδικές επιχειρήσεις και κυβερνητικοί οργανισμοί υποστηρίζουν τον ΑΠ, οι Ειδικές Δυνάμεις, είναι οι μόνες μονάδες που έχουν ειδικά σχεδιαστεί να διεξάγουν ΑΠ. Μοναδικές δυνατότητες των Ειδικών Δυνάμεων περιλαμβάνουν:
  • Διείσδυση σε απαγορευμένη περιοχή, και επαφή με τις αντιστασιακές δυνάμεις.
  • Εκπαίδευση και συμβουλές των ανταρτών ή των μυστικών δυνάμεων μιας αντίστασης
  • Συντονισμός και συγχρονισμός των διοικητικών στοιχείων της αντίστασης με τις προσπάθειες των ΗΠΑ.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

1-47. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες των MISO ή σε συνδυασμό με άλλες κυβερνητικές δυνατότητες για να μειώσουν την ανάγκη χρήσης στρατιωτικής ισχύος. Όταν η στρατιωτική ισχύς είναι αναγκαία, οι στρατιώτες έρχονται σε επαφή με την MISO για να πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα στοιχεία της MIS:
  • Προσδιορίζουν κύριους ψυχολογικούς παράγοντες στο επιχειρησιακό περιβάλλον.
  • Παρέχουν εκπαίδευση και συμβουλευτική αρωγή στους ηγέτες και τα στοιχεία της αντιστασιακής κίνησης κατά την ανάπτυξη, οργάνωση και διεξαγωγή των πληροφοριακών επιχειρήσεων της αντίστασης.
  • Αναγνωρίζουν ενέργειες με ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να δημιουργήσουν, αλλάξουν, ή ενισχύσουν επιθυμητες συμεριφορές σε αναγνωρισμένες ομάδες ή πρόσωπα.
  • Σχηματίσουν δημοφιλείς αντιλήψεις για να υποστηρίξούν τους αντικειμενικούς σκοπούς του ΑΠ.
  • Αντιμετωπίσουν παραπληροφόρηση του εχθρού που μπορεί να υπονομεύσει την αποστολή του ΑΠ.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

1-48. Το προσωπικό Πολιτικών Υποθέσεων ενισχύει το αρχηγείο Ειδικών δυνάμεων παρέχοντας εμπειρία σε πολιτικές-στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παρ' όλο που παίζει μικρό ρόλο στις επιχειρήσεις αντίστασης η έγκαιρη αρχική σχεδίαση  είναι κρίσιμη. Οι προσπάθειες πολιτικών-στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο:
  • Στην μείωση των επιπτώσεων στον πληθυσμό που υποφέρει κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων αντίστασης, μέσω ανθρωιστικής βοήθειας. Αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς να συνδέεται ο πληθυσμός με την αντίσταση, γιατί θα προκαλέσει αντίποινα στον πληθυσμό.
  • Σχεδίαση κινητοποίησης δημόσιας υποστήριξης στην εκστρατεία του ΑΠ.
  • Ανάλυση επιπτώσεων της αντίστασης στον γηγενή πληθυσμό και ιδρύματα και στα κέντρα βάρους μέσω της προετοιμασίας του πληροφοριακού περιβάλλοντος.
  • Παροχή στον διοικητή με τα κρίσιμα στοιχεία πολιτικών πληροφοριών για να βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης και την κατανόηση του περιβάλλοντος επιχειρήσεων.
  • Βοήθεια στην σταθεροποίηση της κατάστασης μετά την σύγκρουση.
  • Βοηθεια στην αποστράτευση και μετάβαση των δυνάμεων της πρώην αντίστασης σε ειρηνική περίοδο.

ΑΛΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

1-49. Λόγω της μεικτής πολιτικής και στρατιωτικής φύσεως του ΑΠ, είναι κρίσιμη η εμπλοκή και άλλων υ[ηρεσιών για να επιτυχθεί μια συνολική κυβερνητική προσέγγιση και μακρόχρονη επιτυχία. Η πλήρης και κοινή ολοκλήρωση υπηρεσιών, κυβερνητικών στοιχείων, και πολυεθνικών κοινοτήτων είναι απαραίτητη σε διάφορα στάδια μιας ανορθοδοξης σύγκρουσης.



 Λέξεις εντοπισμού: #Βιβλίο #Υβριδικός

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία