Ανορθόδοξος Πόλεμος - 1 Επισκόπηση -1 (1.1 - 1.20)


●  Ορολογία
●  Ο ρόλος του Ανορθόδοξου Πολέμου
●  Δυνατότητες Χρήσης
●  Συνθήκες περιβάλλοντος
✎ special-forces-uw-tc-18-01.pdf



Κεφ. 1 Επισκόπηση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Υπάρχει και ένα άλλο είδος πολέμου - νέου στην έντασή του, με αρχαία προέλευση - ο πόλεμος με αντάρτες, ανατροπείς, στασιαστές, δολοφόνους, Πόλεμος με ενέδρες αντί για μάχες, με διείσδυση αντί για επίθεση,  που επιδιώκει την νίκη διαβρώνοντας και εξαντλώντας τον εχθρό, αντί να εμπλέκεται μαζί του. Κυνηγάει (το θήραμα) με την αναταραχή. 
Πρόεδρος John F. Kennedy, 1962

Ορολογία 


Γενικός Πόλεμος (general war). Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων όπου χρησιμοποιείται το σύνολο των πόρων των εμπολέμων και κινδυνευει η επιβίωση ενός των εμπολέμων.

Ανταρτοπόλεμος (guerilla warfare). Στρατιωτικές και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε περιοχή που κατέχεται από τον εχθρό ή είναι εχθρική με μη συμβατικές και κατά κύριο λόγο τοπικές δυνάμεις. 

Στάση (insurgency). Οργανωμένη κίνηση που σκοπεύει να ρίξει μια συγκροτημένη κυβέρνηση μέσω υπονόμευσης και ένοπλης σύγκρουσης.

Περιορισμένος Πόλεμος (limited war). Ένοπλη σύγκρουση, λίγο πριν τον γενικευμένο πόλεμο, εξαιρουμένων επεισόδιων με εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων δύο ή περισσοτέρων κρατών.

Αντιστασιακή Κίνηση (resistance movement). Μια οργανωμένη προσπάθεια από ένα μέρος του πληθυσμού μιας χώρας να αντισταθεί στην νόμιαμα εγκαταστημένη κυβέρνηση, ή δύναμη κατοχής και να αναστατώσει την δημόσια τάξη και σταθερότητα.

Ανατροπή (υπονόμευση) (subversion). Ενέργειες που είναι σχεδιασμένες να ανατρέψουν την στρατιωτική, οικονομική, ψυχολογική ή πολιτική δύναμε ή το ηθικό μιας κυβερνώσας αρχής.

Λεξιλόγιο

guerilla - αντάρτης
insurgent - στασιαστής
subversion - σνατροπή, υπονόμευση
unrest - αναταραχή

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκδηλώσει την υποστήριξη είναι: 
  • Έμμεση υποστήριξη, μέσω συνασπισμένων εταίρων, συμμαχιών, η τρίτης χώρας. Με έμμεση βοήθεια σε εφοδιασμό, λογιστική υποστήριξη, εκπαίδευση. Ο περιορισμένο πόλεμος χρειάζεται να γίνεται χωρίς να φαίνεται (low profile).
  • Άμεση υποστήριξη (όχι μάχης). Σε σενάρια γενικού πολέμου η εμπλοκή είναι πιο φανερή. Η υποστήριξη διευρύνεται σε  λογιστική υποστήριξη, εκπαίδευση, και συμβουλευτική βοήθεια. Μπορεί να περιλαμβάνει συμβούλους σε ασφαλείς περιοχές, όχι σε μάχες, ή βοήθεια από γειτονικές χώρες.
  • Υποστήριξη μάχης. Περιλαμβάνει τα δύο παραπάνω, και επιπλέον εμπλοκή σε μάχη.

1- 7 Πριν την παροχή υποστήριξης, οι σχεδιαστές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την ιδεολογία και τους σκοπούς της αντιστασιακής κίνησης στην περιοχή. Χωρις αυτό δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει εάν η αντιστασιακή κίνηση θα επιφέρει τα επιθυμητά για τις ΗΠΑ αποτελέσματα.

1-8 Οι σχεδιαστές πρέπει να εκτιμήσουν τα οφέλη και το κόστος. Τέτοιες κινήσεις αλλοιώνουν το γεωπολιτικό πεδίο, και μπορεί να μην είναι επιθυμητό στρατηγικά για την περιοχή, είτε για τον πολιτικό κίνδυνο, είτε για την αστάθεια που θα επιφέρει στην περιοχή.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

1-9 Σε κάποια περιβάλλοντα ο ανορθόδοξος πόλεμος είναι η καλύτερη επιλογή.

1-10 Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν δύο κατηγορίες για να εκτιμήσουν την παροχή βοήθειας.
  • Δυνατότητα (φυσικές και ανθρώινες συνθήκες του περιβάλλοντος)
  • Καταλληλότητα (που εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της αντιστασιακής κίνησης)

1-11 Οι δυνάμεις ανορθοδόξου πολέμου των ΗΠΑ έχουν δυνατότητες να επηρεάζουν το ανθρώπινο πεδίο. Μπορούν επίσης να επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά μιας αντιστασιακής.

1-12 Οι σχεδιαστές αποσυνθέτουν τις δυνατότητες και τις καταλληλότητες στις 7 δυναμικές φάσεις (Κεφάλαιο 2). 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

1-13 Οι συνθήκες για την επιτυχία αντίστασης ή ανατροπής είναι:
  • Εξασθενημένη ή διαλυμένη κυβέρνηση.
  • Κατακερματισμένος πληθυσμός.
  • Ευνοϊκό έδαφος.

Εξασθενημένη ή διαλυμένη Κυβέρνηση

1-14 Οι συνθήκες πρέπει να είναι τέτοιες που να διαιρούν ή εξασθενούν τους μηχανισμούς ελέγχου του πληθυσμού από την κυβέρνηση, για να μπορέσουν να οργανωθούν κάποιες μυστικές δράσεις. Είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί μια αντίσταση σε μια συμπαγή κυβέρνηση με ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Ακόμα και αν καλλιεργηθεί δυσαρέσκεια στην κοινωνία, η αντίσταση δεν μπορεί να δημιουργήσει την υποστηρικτική υποδομή που χρειάζεται.
Οι σχεδιαστές πρέπει να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές ικανότητες των στοιχείων που θα χρησιμοποιήσουν στην δυνατότητα που έχουν να επηρεάζουν τον πληθυσμό.

Η θέληση του πληθυσμού

1-15 Ο πληθυσμός δεν φτάνει μόνο να θέλει να αντισταθεί, χρειάζεται να έχει και την θέληση να υπομένει τα σκληρά μέτρα που θα επιβάλλει η υπάρχουσα κυβέρνηση.
Στα καταπιεστικά καθεστώτα συνήθως δεν υπάρχει η θέληση για μακροχρόνια και δύσκολη πάλη. Είτε διατηρούν τα θρησκευτικά, πολιτιστικά και εθνικά χαρακτηριστικά είτε συμμαχούν με το καθεστώς για να επιβιώσουν.
Οι σχεδιαστές πρέπει να λάβουν υπόψη την θέληση για αντίσταση του λαού, και την προθυμία να αναλάβουν κινδύνους και δυσκολίες, για τις αξίες και τα πιστεύω τους. Οι πληθυσμοί που καταλήφθηκαν πρόσφατα, έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από άλλους που έμαθαν να επιβιώνουν για δεκαετίες με την καταπίεση.

1-16 Οι δραστηριότητες πληροφοριών που αυξάνουν την δυσαρέσκεια στον πληθυσμό και δείχνουν την αντίσταση σαν μια λύση είναι ένα σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας. Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν την υποστήριξη  μέσω πειστικών μηνυμάτων που δημιουργούν στον πληθυσμό συμπάθεια στην αντίσταση

1-17 Σε όλες τις περιπτώσεις οι ισχυρά συμπαθούντες ή αντίθετοι στο καθεστώς είναι μικρές μειοψηφίες. Για να πετύχει η αντίσταση πρέπει να παρασύρει τον μέσο, ουδέτερο πληθυσμό. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να ανατρέψεις μια πολιτική δυναμη, είναι αυτός ο μέσος πληθυσμός. Όσο αυξάνει η υποστήριξη στην αντίσταση, τόσο μειώνεται η παθητική πλειοψηφία.

Ευνοϊκό έδαφος

1-18 Για να γίνουν οι επιχειρήσεις αντίστασης χρειάζονται κρησφύγετα, φυσικά και ανθρώπινα. Χρειάζονται ασφαλείς συνθήκες για εκπαίδευση, οργάνωση, και ξεκούραση, σε μακρυνά και δύσκολα σημεία, φυσικά όπως βουνά, ζούγκλα, βάλτοι, ή τεχνητά όπως τα γκέτο στις πόλεις ή τα σύνορα

1-19 Μια σημαντική πτυχή των ανθρώπινων κρησφύγετων είναι η ευκαιρία που δίνεται στην επαφή με τον πληθυσμό για διασπορά πληροφοριών σε σχέση με την αντίσταση, και την εγκατάσταση γραμμών επικοινωνιών, που βελτιώνουν την συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της αντιστασιακής κίνησης.

1-20 Το επιχειρησιακό περιβάλλον μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να υπερβεί τους περιορισμούς. Πομποί βραχέων μπορεί να περνάνε μηνύματα στον πληθυσμό, όπως και με άλλα μέσα (FM, TV, κτλ.)


Λέξεις εντοπισμού: #Βιβλίο #Υβριδικός

Δημοφιλή

Περί της ροζ σημαίας

Αποστρατικοποίηση νήσων Αγαίου, 8 σημάδια

Λωρίδα της Γάζας

Ράμφος: Βάση της κοινωνίας είναι η οικογένεια με πατέρα και μητέρα

Άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία